Podjeli

Hrvatska elektroprivreda na čelu s nesmjenjivim Franom Barbarićem, diplomiranim pravnikom (!?), odlučila se u ovo vrijeme povijesno visokih cijena energenata općenito, nabaviti plin i struju na rok od punih pet godina. Ova bi informacija bila za naslove svjetskih medija. Međutim ako se u kontekst ove nevjerojatne obavijesti percipira još uvijek predsjednik Uprave HEP-a Frane B. i nova direktorica marketinga Vanja Varda, javnost će s „razumijevanjem“ primiti ovu vijest. Ovaj dvojac će ući u anale nacionalne kompanije kao primjer voluntarizma, bahatosti i totalne neosjetljivosti na svijet koji ih okružuje. Oni stvarno ne žive i doživljavaju zemlju Hrvatsku kao zemlju demokracije i jednakosti za sve, što je logično jer ih se shvaća da žive na nebu za razliku od ovozemaljskih smrtnika. Uostalom, imovinska kartica Frane Barbarića govori sve, naravno i o onome koji ga je postavio na ovo mjesto. O marketingu i milijunskim donacijama kao načinu izvlačenja novca iz HEP-a je dovoljno rečeno.

Kako bih čitateljstvu koje se napaja dezinformacijama, namjerno izostavljenim činjenicama putem plaćenih medija (sponzor HEP d.d.) izložio sav apsurd ove nabave pokušat ću izložiti ovu prijevaru. Neću  imenovati novinske kuće, ali kad dođete na kioske Tiska izloženi su na vrhu polica (na dnevnoj bazi). Da konkretiziram, o suspektnoj nabavi nisu napisali ni slovo !

Dakle, dugoročni ugovori su nešto što Europska komisija ne preporučuje a bolje bi bilo reći zabranjuje, jer sputava tržište i omogućava razne dogovore koji su inače predmet istraga svih institucija koje se bave prevarama i namještanjima. Nadalje, nikada zabilježene cijene plina i struje, konkretno za mjesec ožujak 2022. godine su indikator da će ponude biti ekstremno visoke, a konkretno se govori  da je vrijednost ponude za električnu energiju oko 400 milijuna eura!?  Prema natječajnoj dokumentaciji cijene nuđenja su fiksne i ne uključuju takozvani hedging (zaštita od rizika)  pa bih postavio pitanje Frani Barbariću: „što ako burze električne energije padnu, tj. cijene se stabiliziraju“. Tko će odgovarati za gubitak HEP-a i da li će se postaviti pitanje kaznene odgovornosti!?

Sve ovo se događa u vrijeme kada  u HEP Trgovini d.o.o. dolazi do smjene pomoćnika direktora i saznajem veoma neugodnih sporenja oko strategije nabave. No, da ne bude zabune u natječajnoj je dokumentaciji navedeno da je odgovorna osoba Frane Barbarić, pa ovdje ne bi trebalo biti spora oko odgovornosti za postupak nabave kakav još nije ugledao svjetlo dana u Republici Hrvatskoj.

Ono što je ipak dubiozno je sistematsko odbijanje HEP-a da podastre jasno i transparentno cijene nabave struje i plina, naravno u prosječnim vrijednostima, kako ne bi došlo do otkrivanja poslovnih tajni-tumačenje povjerenika za informiranje. U niti jednom se izvješću HEP-a ne navodi kolika je prosječna cijena uvezene energije u jednoj godini, konkretno u eurima/MWh.

Ipak, ovog puta će predsjednik Uprave morati detaljno obrazložiti koji je motiv bio za 5 godišnju nabavu električne energije i plina, iz kojeg strateškog dokumenta je ta odluka proizišla i naposljetku da li se konzultirao sa Vladom HR kao vlasnikom? Ukoliko je odluka donesena samostalno, unutar krnje Uprave (tri člana od zakonski predviđenih šest), predložiti ću da se trojica članova pozovu pred saborski odbor za gospodarstvo kako bi Saboru i građanstvu obrazložili ovaj nevjerojatni čin.

I na kraju, zemlja koja dozvoli da se elektroenergetski sustav u velikoj mjeri oslanja na uvoz električne energije (prosjek u zadnjih deset godina preko 30 posto) i ne može očekivati drugo nego panične i ishitrene mjere kakve su gore opisane. Frane Barbarić, unatoč činjenici da se snaga termo portfelja HEP-a neprestano smanjuje, nije se odlučio rehabilitirati niti jednu elektranu, a mogao je – konkretno TE Rijeka (navodno se planira nabaviti lako loživo ulje za slučaj manjka u bilanci, umjesto ekološki čistog plina !?). Sada bez rezerve u sustavu mora se pribjegavati vatrogasnim mjerama koje osim rizika donose i nepredviđeno visoke cijene energije.

Preporuka premijeru, drugi put nastojte postaviti na čelo HEP-a inženjera ili ekonomista, radi se o kompliciranim stvarima gdje je potrebno prije izračunati a poslije donositi odluke.

 Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika