Podjeli

Pekari, mesari, obućari, cvjećari, trgovci, pedikeri, frizeri, uzgajivači kokoši, ginekolozi i sve ostale vrste zanimanja iz nomenklature zanimanja, mogu postati ugovorni izvoditelji radova za izvođenje radova na gradnji i održavanju elektroenergetskih objekata, u Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava d.o.o. Ne samo u HOPS-u nego u svim društvima na koje se odnosi Zakon o javnoj nabavi. Zvuči nestvarno, ali je moguće i u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi.

Pored ostalog, Zakonom o javnoj nabavi propisano je da se gospodarski subjekt koji ne udovoljava uvjetima iz dokumentacije za nadmetanje, može osloniti na sposobnost drugih gospodarskih subjekata. Drugim riječima to znači, ako gospodarski subjekt koji se bavi bilo kojom djelatnosti prethodno navedenih i sličnim, želi dostaviti ponudu za izvođenje elektro i građevinskih radova u objektima HOPS d.o.o., a ne udovoljava uvjetu iz dokumentacije za nadmetanje za izvođenje elektro i građevinskih radova u objektima HOPS d.o.o., može pronaći tvrtku/tvrtke koja udovoljava uvjetima iz dokumentacije za nadmetanje i podatke od te tvrtke navesti u svojoj ponudi, ako se prethodno dogovorila sa tvrtkom na koju se oslanja, u pogledu svih uvjeta iz dokumentacije za nadmetanje.

Zakonom o javnoj nabavi, nema nikakvih ograničenja vezano za oslanjanje na sposobnost drugog gospodarskog subjekta. Ponuditelj se može osloniti na sposobnost drugog gospodarskog subjekta u 100% iznosu na sve uvjete iz dokumentacije za nadmetanje.

Vjerojatno se pitate da li je moguće pronaći tvrtku koja udovoljava uvjetima iz dokumentacije za nadmetanje, i da pristane da ustupa svoje resurse Vama da možete dostaviti valjanu ponudu. Vjerojatno se pitate zašto tvrtka na koju bi se Vi oslonili sama ne dostavi ponudu odgovor glasi, sve je moguće.

Iz prakse u HOPS-u vidljivo, je da je to moguće. Nemate nikakva znanja o poslovima koji se trebaju izvoditi, nemate nikakve reference, nemate potrebne licence, nemate ljudske i materijalne resurse, drugim riječima nemate ništa i ne znate ništa, možete dostaviti valjanu ponudu, ako imate najpovoljniju cijenu, izvesti radove, uprihodovati novčana sredstva, isplatiti tvrtku koja Vam je ustupila resurse po cijeni nižoj od ugovorene cijene sa naručiteljem i novčana sredstva ostvarena na razlici u cijeni stavite u džep. Gdje možeš na lakši način doći do novčanih sredstava, pitam ja Vas.

Prvi uvjet, koji tvrtka koja se bavi prethodno navedenim djelatnostima treba ispuniti je registracija na trgovačkom sudu i da pored ostalih djelatnosti u propisanom obrascu djelatnosti, navede izvođenje elektromontažnih i građevinskih radova  ili neku od podgrupa iz klasifikacije djelatnosti. Upisivanje djelatnosti ništa ne košta, ne zahtjeva bilo kakav uvjet u pogledu kvalifikacija, licenci, ljudskih i materijalnih resursa i slično. To su blagodati Zakona o trgovačkim društvima.

Drugi uvjet je da pomno pratite objave poziva za dostavu ponuda, na elektronskom oglasniku javne nabave. Bilo bi poželjno da se i prije objave poziva za dostavu ponuda upoznaš „na ljudski način“ sa nekim od „glavonja“ iz HOPS-a, vezano za procijenjenu vrijednost nabave i troškovnik iz dokumentacije za nadmetanje.  Troškovnik je najvažnija stvar u ovoj priči. Ako Vam to uspije, pola posla je odrađeno. Procijenjena vrijednost nabave i troškovnik su bitni da znate tražiti tvrtku/tvrtke na koje se možete osloniti, koja će odraditi radove i sa kojom možete ugovoriti dobru cijenu da i Vama nešto ostane.

Da je moguće dobiti poslove u HOPS-u, oslanjajući se na sposobnost drugih ponuditelja, govori nam činjenica da splitska tvrtka Brodometalurgija d.o.o., dugi niz godina, zakonito dobiva poslove na javnim nadmetanjima, oslanjajući se na sposobnost drugih ponuditelja, u Prijenosnom području Split.

Osnovna djelatnost tvrtke je trgovina na veliko i malo, a prema potrebi oslanjajući se na sposobnost drugih ponuditelja, ugovara poslove za izvođenje elektro i građevinskih radova, u objektima Prijenosnog područja Split i Prijenosnog područja Rijeka.

Tvrtka Brodometalurgija d.o.o. iz Splita, jedan je od najvećih dobavljača različitih vrsta roba, za potrebe Prijenosnog područja Split, za period od 2015.- 2021. god..

Tvrtka Brodometalurgija je od 2015 – 11. mj. 2021. isporučila roba u iznosu od cca 150.000.000,00 kuna. Od navedenog iznosa, veći dio, isporučila je samostalno, a manji dio, kao zajednica ponuditelja.

Analizirajući isporuke istih proizvoda po prijenosnim područjima, indikativno je da za iste proizvode tvrtka Brodometalurgija d.o.o. ne bude odabrana kao najpovoljniji ponuditelj u drugim prijenosnim područjima ili da ne dostavlja ponudu i da tvrtke koje za isti proizvod budu odabrane u drugim prijenosnim područjima nemaju iste cijene i za Prijenosno područje Split ili ne dostave ponudu.

Kao laiku za trgovinu, sve skupa izgleda kao dogovorna prodaja istog artikla između ponuditelja. Prodaja robe nije tema ovog članka, pa to ostavljam za neku drugu priliku.

Nastavlja se,

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika