Podjeli

Na stranicama ovog portala više puta smo pisali o koruptivnim načinima implementacije obnovljivih izvora energije (tzv. zelene energije) u Republici Hrvatskoj. Drastičan primjer je zadnja afera vezano za vjetroelektrana (VE) Krš Pađene iz koje stoji hercegovački poduzetnik Milenko Bašić. U nju su upletene glavne državne institucije odgovorne za energetiku – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čijem čelu je Tomislav Čorić, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) na čelu sa osumnjičenikom Tomislavom Jurekovićem,  Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) na čelu sa Borisom Abramovićem. Nije zgorega ovdje podsjetiti građanstvo da je Bašićeva povlaštena tarifa petnaestak eura/MWh manja od čuvenih tarifa koje je odredilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (109 eura/MWh naspram VE Krš Pađene koja ima 94 eura/MWh). Za to je najviše „zaslužan“ bivši pomoćnik ministra Željko Tomšić, koji je nakon toga promoviran za profesora na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. U svakoj bi se zemlji državno odvjetništvo uključilo u preispitivanje tako enormno visokih tarifa, koje plaćamo svi mi, ali očito institucije ne rade svoj posao. Još je čudnije da mediji ne pišu koje su tvrtke dobile gore naznačenu tarifu (ukupno oko 400 MW svih vjetroelektrana po tarifnom sustavu iz daleke 2007. godine). U Njemačkoj je povlaštena tarifa poslije šest godina pogona vjetroelektrane 49,5 eura/MWh. Tko je tu lud!?

Na žalost, vjetroelektrane nisu jedino područjezlouporaba u području obnovljivih izvora energije. Mimo očiju javnosti promakao je projekt geotermalne elektrane  Velika Ciglena kraj Bjelovara, snage 10 MW. Investitor dolazi iz Turske a projekt je vodio javnosti poznati Dragan Jurilj. Trgovačko društvo koje je vlasnik elektrane zove se GEOEN.

Što je u tome sporno?Prema izvješću FINA-e , GEOEN je 2019. godine ostvario prihod od 102 milijuna kuna, a dobit prije poreza iznosila je 62,5 milijuna kuna, odnosno 61% od prihoda !! Trebalo bi naći neku firmu koja u tržišnom okruženju ima takvu dobit. Ono što je najgore, takva dobit nije rezultat tržišne utakmice nego neodgovorno visokih tarifa kojeje 2007. i 2012. godine odobrila Vlada RH na prijedlog ondašnjeg Ministarstva gospodarstva. Radi se o modelu poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije, kojim se jamčio otkup proizvedene energije od strane HROTE-a, po fiksiranim tarifama. U ondašnjim tarifnim sustavima bila je propisana tarifa od 1,2 kn/kWh ali je ona zbog usklađivanja sa inflacijom 2019. godine narasla na više od 1,5 kn/kWh odnosno 208 eura/MWh.

Napominjemo da se tu radi samo o cijeni energije. Usporedbe radi, cijena energije za kućanstva (bez naknada za korištenje mreže, takozvana mrežarina) u 2019. g. iznosila je oko 0,45 kn/kWh. Znači, prodajna cijene el. energije iz geotermalne elektrane je u 2019. g. bila preko tri puta veća od cijene el. energije za kućanstva. A tko osigurava tako veliku razliku u cijeni?  Naravno, svi potrošači električne energije koji plaćaju naknadu za poticanje obnovljivih izvora energije. Čemu to? Pa valjda da vanjski investitori koji ”vole Hrvatsku” i njihovidomaći predstavnici ostvare dobit od 60%.

Sada možemo istraživati tko je odgovoran za takav nerazuman poticajni model za obnovljive izvore (poznat kao ”feed-in” tarife, koji je eskalirao kod geotermalne energije). Sigurno je da najveća odgovornost leži na tadašnjem Ministarstvu gospodarstva ali i na raznim konzultantima, lobistima, provedbenim agencijama. Posebno brine što je RH uvela novi model poticanja obnovljivih izvora energije zasnovan na tzv. tržišnoj premiji.  Uz dosadašnju provedbu takvih propisa koja je bila pod jakim utjecajem lobističkih struktura investitora u obnovljive izvore energije te izuzetno visoke kvote elektrana koje mogu dobiti tržišnu premiju može se očekivati novo povećanje naknade za poticanje obnovljivih izvora.

Na kraju – zašto se uopće uvode poticajni modeli za obnovljive izvore energije? Neka se takvi proizvođači natječu na tržištu i ostvare dobit od 62%! Odgovor može i mora dati Vlada RH!

Ono što je najtužnije, svako puštanje u pogon gore opisanih projekata je „začinjeno“ s bulumentom poznatih osoba iz javnog života pa je i geotermalna elektrana tako počašćena posjetom ministra Ćorića i sveprisutne lobistice Maje Pokrovac ali i predsjednika HERA-e Jurekovića.

Postavlja se pitanje hoće li napokon Hrvati i građani ove zemlje progledati !?

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika