Podjeli

Nabava brojila električne energije su zainteresirala mnoge medije koje nakon višegodišnje šutnje počinju polako ulaziti u ovu problematiku. Novčani iznosi koje naša nacionalna elektroprivreda troši kreću se u stotinama milijuna kuna. Ako se zna da se s procesom implementacije brojila  PLC tehnologije nastavlja, interes javnosti je evidentan, štoviše konačne cifre se kreću u milijardama kuna.

Međutim, ova tema se počela pogrešno promatrati kroz prizmu odnosa ministra Ćorića i predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, što je u krajnjoj liniji irelevantno. Ispravno je tvrditi da ministar Ćorić nema šta sugerirati Frani Barbariću jer je i sam kriv što nije potpisao „roll out“ dokument tj. masovnu ugradnju naprednih brojila, nakon pozitivnog mišljenja HERA-e. Zaboga, prošle su više od četiri godine od studije Ernst & Younga koja je definirala uvjete uvođenja pametnih brojila. Ovdje se krije i „kvaka“ cijelog slučaja jer je ministar možda i saznao da se cijene brojila izrazito razlikuju od onih europskih pa nije htio potpisati „plan i program mjera za uvođenje naprednih mjernih uređaja za krajnje kupce“ (Zakon o energiji). U čekanju odluke HEP je masovno kupovao brojila, vidjeli smo  kako, iz prethodnih napisa ovog portala!

Uvod je bio potreban kako bi se čitateljima pojasnio osnovni problem HEP-a i općenito nabave koja se provodi pod budnim  okom Frane Barbarića (najnovija je informacija da je smijenio direktora sektora za nabavu). Pravnik koji je uz mnoštvo inženjera i doktora zasjeo na čelo Uprave ipak je zagonetka koja intrigira mnoge a budućnost će pokazati koji su bili politički motivi za njegovo ustoličenje (svakome je jasno da je bilo na desetine daleko boljih, stručnijih i po čuvenju poznatih kandidata).

Dakle, napredna ili pametna brojila su očito uređaji koji će doprinijeti smanjenju troškova očitanja, gubitaka u mreži, pronalaženja kvarova u mreži itd. Problem je što je njihova cijena (maksimalno ekonomski prihvatljiva) unaprijed definirana jer njeno  prekoračenje  vodi ka neisplativosti projekta.

Mnoge su zemlje uspješno započele ugradnju naprednih brojila shodno direktivama europske unije te su se trudile da se javni natječaji provode na transparentan i pošten način, omogućavajući svim sudionicima fer utakmicu. Nažalost, a na sreću nekih dobro umreženih pojedinaca bliskih HEP-u neke su tvrtke od početka (2017. godina) bile zakinute prije svega dobro smišljenim tehničkom manipulacijama, koje su se onda implementirale u natječajnu dokumentaciju. Tko je odgovoran za namještanje i pogodovanje je posao nadležnih službi, koje nadam se provode potrebne radnje.

Ovom je portalu tvrtka Sagemcom Francuska, najveći europski proizvođač brojila za kućanstva, poslala pismo upućeno članu Uprave HEP-a kojim izražava frustraciju zbog činjenice da su tehničke specifikacije tj. natječajna dokumentacija za nabavu PLC brojila napisana na krajnje pristran način te da se oni ne mogu (i ne žele) javljati na „tender“ koji je napisan na temelju specifikacija brojila koja posjeduje direktna konkurencija. Nažalost, pismo nije imalo utjecaj na daljnju praksu te su tehničke specifikacije bile izmijenjene kozmetički, odnosno inzistiranje na nepotrebnim detaljima je pretvorilo tender u „traženja dlake u jajetu“ kako bi se eliminirala konkurencija.

Nadalje, portal bezcenzure.hr je u posjedu primitka žalbe upućenog OLAF-u koji potvrđuje provođenje istražnih radnji glede nepravilnosti korištenja europskih fondova a temeljem donacije HEP ODS-u od 176,83 milijuna kuna. Sredstva su donirana za uvođenje pametnih mreža gdje brojila čine značajan segment. Poznata je činjenica da su europske donacije podvrgnute rigoroznim provjerama.

Kako bi se potvrdila konstatacija iz naslova, cijene brojila koja prodaje i nudi firma Sagemcom je sagledavajući  europski prosjek  dvostruko niža od konkurencije prisutne na hrvatskom tržištu. Ono što je važno za napomenuti je činjenica da na primjer PLC brojila koja se prodaju Francuskoj elektroprivredi (EDF Enedis) imaju životni  20.godina dok se brojila koja nabavlja HEP moraju baždariti poslije 12 godina, prethodno objašnjava činjenicu da HEP ne uvažava izuzetno važan podatak  da se pouzdanije brojilo ne evaluira na ispravan način. Drugim riječima nekvalitetnija brojila se prodaju  skuplje i time se praktički anulira konkurencija.

Sve gore izložene činjenice govore da je postupak nabave u HEP-u rak rada energetike a posredno i hrvatskog društva. Eksplozija cijena električne energije na burzama će dovesti zasigurno do povećanja cijena struje prije svega za industriju, jer će iskusni i pametni Frane Barbarić procijeniti da nije politički oportuno dizati cijene kućanstvima, oni su izborna baza pa ih se neće dirati!

To što HEP ovisi o enormnim količinama uvozne električne energije i nije u stanju sagraditi niti jednu elektranu koja bi zadovoljila barem djelomičnu samodostatnost hrvatskog elektroenergetskog sustava je druga priča, svi u HEP-u znaju da je glavni kočničar bilo kakvog razvoja upravo pravnik Frane Barbarić. Iz pouzdanih i provjerenih izvora imam informacije da sva nastojanja da ga se uvjeri u bilo koji projekt koji bi polučio profit   nacionalnoj elektroprivredi, padaju u vodu jer „on zna sve“.

Za kraj, kupio sam specijalizirani časopis za energetiku –Gloria, s velikim sam interesom pročitao intervju stručnjakinje za energetsku tranziciju Vanje Varde. Mislim da bi se premijer Plenković morao dobro zamisliti nad skorim natječajem za novu Upravu Hrvatske elektroprivrede!

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika