Podjeli

Barbarićev HEP već po ko zna koji put u poznatoj agitpropovskoj maniri pokušava podvaliti ekonomski neobrazovanom većinskom dijelu hrvatskog puka „slavodobitničku“ priču o energetskoj tranziciji kroz ulagačko investicijski tsunami u obnovljive zelene izvore energije. Navedeni gospodin je ovu kompaniju dobio na dar od svog zemljaka kao još jedini nerasprodani nacionalni energetski resurs, blagodareći svojim hvarskim korjenima, sebi na radost, a hrvatskom čovjeku na veliku nesreću. Kao prikladna platforma za ovu medijsku podvalu poslužio je kao više puta do sada visokotiražni „Večernji list“ od 09.prosinca, u kojega se preko već uhodanih marketinških kanala slijevaju ozbiljni novci iz neiscrpnog HEP-ovog budžeta, a na teret svih hrvatskih potrošača koje ova energetska kompanija opskrbljuje električnom energijom. Članak kao autor potpisuje „Native tim VL“ ma što to uopće značilo. https://m.vecernji.hr/biznis/hep-novim-ulaganjima-potvrdio-status-predvodnika-zelene-tranzicije-hrvatske-1638590

Pa s čime se naš dični vladar hrvatske energetike Frane Barbarić hvali? Jasno je svakom Hrvatu koji prati HEP-ovsku scenu da se bliži datum isteka njegovog mandata i po modelu „usta moja hvalite me“ nešto se novca potrošilo kako bi uvjerilo svoju hvarsku kamarilu, a i pasivni hrvatski puk da je on najbolje rješenje za predsjednika uprave ove prevažne državne energetske kompanije.  On slavodobitno najavljuje da će pored silnog tereta od blizu 800 milijuna EUR-a kojeg je vlada u cilju zaštite od visokih cijena el. energije natovarila na ovu kompaniju, izgraditi kao nositelj energetske tranzicije države čak 700 MW proizvodnih kapaciteta iz vjetra i sunca i to sve do 2.030. godine. Nadalje navodi da je „razvojni scenarij usklađen s nacionalnim strateškim razvojnim dokumentima te s ključnim dokumentima Europske unije: Zelenim planom, Paketom Spremni za 55, Planom oporavka i otpornosti te dokumentom REPower EU.“

U navedenom članku nabrajaju se neki značajniji proizvodni objekti iz portfelja „Zelene tranzicije“ kao što su već izgrađeni objekti  „dvije kogeneracije na šumsku biomasu (BE-TO Osijek i BE-TO Sisak), jednu vjetroelektranu i sedam sunčanih elektrana, a u izgradnji ima još četiri sunčane elektrane. HEP do 2030. namjerava povećati udjel obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju za 50 posto te godišnju proizvodnju iz obnovljivih izvora povećati sa sadašnjih šest na devet milijardi kWh.   HEP U proizvodnom portfelju nalaze se sunčane elektrane Vis (3,5 MW), Kosore Jug kod Vrlike (2,1 MW) te Stankovci (2,5 MW) i Obrovac (7,35 MW) u Zadarskoj županiji, kao i sunčane elektrane u Istarskoj županiji: Kaštelir 1 (1 MW), Kaštelir 2 (2 MW) te Marići (1 MW). U tijeku su projekti izgradnje sunčanih elektrana Cres (6,5 MW), Donja Dubrava (9,9 MW) u Međimurskoj županiji, Jambrek (5 MW) kod Vinice u Varaždinskoj županiji te Radosavci (9,9 MW) na području grada Slatine. U ovom trenutku HEP u različitim fazama razvoja ima više od 60 projekata obnovljivih izvora energije, ukupne snage oko 1.400 MW i procijenjene investicijske vrijednosti od gotovo 1,5 milijardi eura. Među njima se ističe SE Korlat, sa 75 MW priključne i 99 MW instalirane snage te procijenjene investicijske vrijednosti oko 80 milijuna eura, koji će se izgraditi neposredno uz prvu HEP-ovu vjetroelektranu od 58 MW“

Sve ovo što se nabraja u navedenom „HEP-ovom“ članku moglo bi eventualno impresionirati običnog čovjeka koji ne raspolaže referentnim informacijama za ocjenu ovih „najavljenih postignuća“ naše jedine još nerasprodane i neuništene energetske kompanije.

Kao prvo, obični neupućeni Hrvat treba znati da je Hrvatska država vođena „stručnjacima“ kao što su Frane Barbarić i dokazanim oportunistom predsjednikom N.O. Goranom Granićem, zemlja s najnižim postotkom pokrivenosti svoje potrošnje vlastitom proizodnjom u Europi i kao takva osuđena na milost onih država koje imaju viškove iz kojih smo spremni za visoke novce putem uvoza pokriti prosječno 30% nedostajuće električne energije. Nadalje, kada je riječ o izgradnji „čak“ 700 MW iz vjetra i sunca do 2.030. treba znati da samo grad Maribor ima izgrađenih solarnih kapaciteta više od cijele Hrvatske, a da ne govorimo o državi Sloveniji. Nizozemska koja je površinom manja od Hrvatske, samo je u prošloj godini izgradila 3.500 MW sunčanih kapaciteta, a nama bliža Austrija 1.500. Možda u ovim sjevernim i hladnim zemljama ima godišnje puno više sunčanih sati nego u Hrvatskoj, pa otud njihova usmjerenost na ovaj vid proizvodnje el. energije. U malenoj Crnoj Gori u izgradnji su dvije solarne elektrane kapaciteta 230 i 150 MW, a samo jedan hrvatski developer, Bogu hvala, trenutno ima u izgradnji na nekoliko lokacija150 MW te u pripremi ishođenja potrebne tehničko-građevinske dokumentacijom još dodatnih cca 300 MW solara. A naš Frane se putem svog agitpropovskog glasila preko autora „Native tima VL“ hvali  izgradnjom solarnih elektranica kapaciteta 1 MW,  2,2MW,  3,5 MW…… i to do zaključno 2.030. god. Inače, energetski stručnjaci tvrde da za kompanije tipa HEP-a sve solarne elektrane ispod 10 MW smatraju se suboptimalnim kapacitetom. Vjerojatno se mnogi Hrvati sjećaju velike fešte puštanja u pogon solarne elektrane na Visu kapaciteta 3,5MW uz nazočnost državnog vrha. Imamo debelog razloga sumnjati i u realizaciju čak i ovako mizernog plana do 2.030 godine, jer niti jedan plan i program iz područja energetike koji je čak i putem Hrvatskog Sabora donešen, nije se niti u 20 postotnom dijelu ostvario, naravno bez ikakve odgovornosti onih koji su trebali biti nositelji istih.

I nakon svega iznešenog čovjek se mora zapitati zar je moguće da se ovoliko prašine baca u oči hrvatskom čovjeku i ima li u državi uopće poštene i hrabre tehničke inteligencije koja je čak zastupljena u Hrvatskoj akademiji s posebnim razredom, koja je spremna uključiti se i zaustaviti i preusmjeriti pogubne i razorne procese kojima se upravlja iz samog državnog vrha preko Barbarića, Granića i njima sličnima, a koji vode zemlju u energetsku katastrofu???  

Je li išta znači našim vlastodršcima činjenica da sve ozbiljne zemlje i njihovi premijeri i predsjednici koje žele imati državni suverenitet kao ključni prioritet imaju energetiku. Mi smo to područje prepustili domaćim političkim kriminalcima koji su radi svojih mizernih kokošarskih provizija na mala vrata preko domaćih izdajnika omogućili Rusima da se preko MOL-a i PPD-a infiltriraju u zemlju i da nažalost polako uspostavljaju kontrolu nad njenim suverenitetom, a cijeli veleizdajnički proces će biti završen kad ovakav nesposoban i kadrovski izmasakriran HEP bude otuđen od kontrole države. Takav scenarij se pokušao realizirati već 2015. godine uz „mentorstvo“ ex ministra Vrdoljaka putem dokapitalizacije kompanije s 25% emisije dodatnih dionica, ali je na sreću zbog reakcije sindikata HEP-a zaustavljen.

Hoće li biti te snage u idućem pokušaju kad sindikat zbog više od 3.000 novoprimljenih političkih uhljeba bude puno sterilniji, ostaje za vidjeti.

 Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika