Podjeli

Svako malo, pa opet o pozdravu hrvatskih branitelja „Za dom spremni“, kao da je to naš  najveći problem. Od onih koji napadaju ovaj pozdrav nitko ne spominje da je to pozdrav HOS-ovaca, (koji su među ostalim branili i Škabrnju!),  već većina Srba i Jugoslavena (svaka čast iznimkama), neprestano ističu da je isključivo riječ o pozdravu iz NDH, kad se 90 posto onih koji su se pod tim pozdravom borili i ginuli tijekom velikosrpske agresije na RH nisu ni rodili.

Dakle, tko će javno „vikati Za dom spremni“ bit će po prijedlogu novog zakona drastično kažnjen, dok nitko ne spominje nikakve kazne za one koji primjerice u Kumrovcu i drugdje „razvlače“ zastavu bivše, propale države, ili za one koji ističu četničke i jugoslavenske simbole.

Evo, hrvatski branitelji su ratovali i protiv crvene zvijezde petokrake, ali nju se i dalje ne dira, kao ni usklik „Smrt fašizmu-sloboda narodu“. Ne dira se ni bivše komuniste koji su, poput Manolića i drugih, sa zvijezdom na čelu slali nevine Hrvate na robiju, baš kao ni one koji su ubijali i klali nevine ljude od Bleiburga, Hude jame, Jazovke, pa sve do Maceljske šume.

Tko je god bio zločinac, a nosio je zvijezdu, pa čak i prigodom okupacije Vukovara i Škabrnje, o tome se ne raspravlja, niti se traže njihove krivice.

Nu, kad se spomene „Za dom spremni“ sve su oči uprte prema hrvatskom branitelju, skladatelju, tekstopiscu i pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu, koji na hrvatskoj estradi  ima uspjeha kao svi hrvatski pjevači zajedno! To mu, kao prvo, malo tko može oprostiti, tim prije što hrvatski jal nema granica. Drugo, ne mogu mu oprostiti što je bio hrvatski dragovoljac Domovinskog rata, a treće što pjeva o ljubavi, Domovini i Bogu. Istina, da pjeva samo o ljubavi ostavili bi ga na miru, jer danas  svaka „šuša“ izvodi srcedrapajuće pjesme ala „Otišo si, sarmu probo nisi, kuće laje, a ja mislim ti si“.

Samo i jedino na nastupima ovog hrvatskog glazbenog umjetnika na prepunim stadionima ili dvoranama vijore se hrvatske zastave, odnosno tijekom cijelog njegovog nastupa brojna publika zajedno s njim diše, kako je i Hrvatska disala 1991. Neki su tu priču, poglavito ekstremni ljevičari, proglasili „ustaškim folklorom“. Kosa im se diže kad vide tu razdraganu masu koja zajedno s njim, kao u transu, gromoglasno pjeva – … „Čujte srpski dragovoljci, bando četnici/Stići će vas naša ruka i u Srbiji/ Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna/ Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava/ Slušajte sad poruku od Svetog Ilije/ Nećete u Čavoglave, niste ni prije/ Oj Hrvati, braćo mila/ Hrvatska vam zaboravit neće nikada/.

Ova  pjesma s nazivom „Bojna Čavoglave“ pjevala se i u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu, a pjeva se i danas. Mnogi misle da je riječ o narodnoj pjesmi, toliko je popularna. Međutim, ta pjesma počinje s uzvikom – „Za dom spremni!“ Ekstremnim ljevičarima to ne odgovara. U tom su pozdravu „prepoznali“ uzdizanje Nezavisne Države Hrvatske (NDH)!? Nu, da budemo na čisto, ne smeta njih toliko taj uzvik koliko ih smeta cijeli tekst pjesme, koji je bio „razarajući“ na početku srbijanske agresije, isto kao što je  i danas, poglavito raznim pupovcima, krausima, klasićima, pusićima i sličnima.

Kakve veze ima Thompson, koji je rođen 1966. s NDH? Niti se on borio niti se bori za ovu državu, već se čitav njegov umjetnički opus odnosi isključivo na obranu hrvatske države. A to što im tobože, i to u pjesmi (!?), smeta uzvik  „Za dom – spremni“ nije ništa drugo nego – pričam ti priču! Kažu da se ovaj pozdrav mogao čuti  i u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, što je točno. Ali, to se isto tako moglo čuti i na početku Domovinskog rata, kada to, gle čuda, nikoga nije smetalo. Što nisu tada pripadnicima HOS-a, među kojima je bio i ovaj velikan iz Čavoglava, zabranjivali da se bore i ginu s tim uzvikom? Gdje su tada bili ekstremni ljevičari, tobože borci za mir i pravdu?

Srbijanski zlotvori su nakon okupacije Vukovara hodali ulicama i pjevali: „Slobodane, šalji nam salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate!“ Kad ste čuli da je netko protiv toga protestirao, ili kad ste čuli ili čitali da su pjevači te pjesme uhićeni i osuđeni?

Komunisti su  nakon II. svjetskog rata od partizana preuzeli pozdrav „Smrt fašizmu-sloboda narodu“. Taj se pozdrav godinama  nalazio na svim važnijim dokumentima Saveza komunista, Kos-a, Udbe, ali i drugih javnih institucija. I kad su nevine Hrvate, poglavito nakon II. svjetskog rata,  slali na robije, od Golog otoka do Stare Gradiške, ili kad su ih ubijali, masakrirali i zatrpavali u masovne grobnice, uvijek su to činili s pozdravom – „Smrt fašizmu-sloboda narodu“!

Mnogi bi danas da Marko Perković Thompson ne pjeva to što je pjevao u vrijeme Domovinskog rata. To bi isto tako bilo da partizanima (kojih još uvijek ima kao šipak koštica!) zabranite pjevati:…“Lijepo ti je druga Tita kolo/ takvo kolo, ko ga ne bi volo!/Igraju ga mladi partizani/partizani-zeleni jablani!/ I sa njima mlade partizanke, partizanke, omorike-tanke!/ Crvena zvijezda na kape im pala/svjetlost sunca puške obasjava/ A iz grudi pjesma se vije/ Druže Tito, naše najmilije!“.

Nu, dok ovom velikom hrvatskom glazbeniku, za kojeg je i jedan Ivan Aralica rekao da je genije, ljevičari i uglavnom oni koji nisu voljeli i ne vole Hrvatsku, zamjeraju izraženo hrvatsko domoljublje (oni to zovu „ustaštvom!?“) Srbi su za vrijeme i nakon Domovinskog rata bez problema roždali: „Što se ono na Dinari sjaji/ Đujićeva kokarda na glavi/Sa Dinare svanut će sloboda/Donijet će je Momčilo vojvoda.“/.

To su javno pjevali i pravoslavni popovi, a da čak ni pupovci u tome nisu vidjeli ništa sporno!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.(UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji