Podjeli

Republika Srbija, koja je bila i agresor na Hrvatsku, nikako se ne može pomiriti s porazom, poglavito prije svakog obilježavanja obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu, pa tako već sada iz Beograda poručuju da je izvanraspravno vijeće Višeg suda u Beogradu potvrdilo optužnicu za ratne zločine protiv četvorice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Riječ je o optužnici  podnesenoj zbog raketiranja izbjegličke kolone 7. i 8. kolovoza 1995. kod Novog Grada i Bosanskog Petrovca u BiH protiv: Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića, kojem će hrvatski branitelji 14. lipnja u Varaždinu svečano uručiti priznanje Junak Domovinskog rata i na taj način iskazati svoje poštovanje, kako prema ovom časnom i cijenjenom hrvatskom ratnom pilotu, tako i prema ostalim našim ratnim zrakoplovnim velikanima.

Inače, ranijih godina cijeli državni vrh Republike Srbije optuživao je Hrvatsku i za „genocid“, a pri tome naravno „zaboravljao“ da su baš oni – srpski i ini četnici – bili agresori na Republiku Hrvatsku, ali i na BiH te Sloveniju i Kosovo i da su sve ratove izgubili.

A hrvatski branitelji, osim veličanstvene pobjede,  pod vodstvom utemeljitelja hrvatske države  Franje Tuđmana, u Kninu će i ovog 5. kolovoza obilježiti i – najveću „bežaniju“ srpske vojske i civila!

Nu, da podsjetimo Srbe, ali i neke domaće izdajice i ulizice,  što se to stvarno dogodilo toga dana (ili dan ranije) u Kninu? O tome je 14. kolovoza 1995. na 41. sjednici Vrhovnog savjeta odbrane Savezne Republike Jugoslavije u Beogradu govorio i mali Hitler, balkanski krvnik Slobodan Milošević. Čudno je da se nitko ne sjeća te sjednice, da taj zapisnik ne koristi i Ministarstvo vanjskih poslova RH, poglavito kad Srbima odgovara na njihove diplomatske note u svezi ovog događaja.

A Slobodan Milošević tada je uz ostalo istaknuo:

  • „U Kninu se dogodila jedna poražavajuća i ponižavajuća situacija – da je sva pomoć koju je dobila Republika Srpska Krajina, praktično, završila kao naoružanje hrvatske vojske! Zamislite vi taj apsurd: na jednoj strani odbija se mirovni plan, a na drugoj, odbija se da se brani!? Tamo je palo naređenje da svi izađu iz Krajine onog istog dana, bez čak stvorenog kontakta sa hrvatskom vojskom na najvećem dijelu fronta. Da smo to tog dana napravili idiotsku glupost da im pomognemo, ko bi to stigao do Knina do večeri da im pomogne!? Pa, tamo ne bi moglo da se stigne  od njihovih kolona kojima su zakrčili sve putove u bežaniji zajedno sa stanovništvom. Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom, nego što bi izginuli držeći linije. To je apsurdna situacija! Pitanje je ko je zaista donio odluku da krajiško rukovodstvo napusti Krajinu? Takva odluka, u uslovima kada su imali sve uslove da se brane, bude donijeta koja izaziva egzodus. Sada to treba da bude razlog da Jugoslavija jurne tamo da brani te teritorije, sa kojih su oni utekli kao zečevi?! (podvukao a.). Molim vas, šest hiljada Hrvata je  branilo Vukovar pola godine, napadala je cijela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu obranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca: nisu ga mogli braniti ni 12 sati!? Oni ga nisu ni branili, jer po svim izvještajima koje smo dobili od policajaca, građana i ostalih, čim je prestala artiljerijska priprema u sedam uveče, oni su naredili – bežaniju!“ – kazao je Slobodan Milošević na sastanku kojem su bili nazočni: Zoran Lilić, predsjednik SR Jugoslavije-predsjednik Vrhovnog savjeta odbrane, Momir Bulatović, predsjednik Crne Gore, – članovi Vrhovnog savjeta odbrane; dr. Radoje Kontić, predsjednik Savezne vlade, Pavle Bulatović, savezni ministar za odbranu, general pukovnik Momčilo Perišić, načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, general pukovnik Blagoje Kovačević zamjenik načelnika GŠ VJ, general pukovnik Dragoljub Ojdanić, komandir 1. armije, general pukovnik Božidar babić, komandant 2. armije, general potpukovnik Dušan Samardžić, komandant 3. armije, general potpukovnik Ljubiša Veličković, komandant RV PVO, kontraadmiral Milan Zec, komandant Ratne mornarice i drugi.

Što na tadašnje riječi Slobodana Miloševića kaže srbijanski državni vrh, a što Milorad Pupovac, Vesna Teršelič i ostali pomozbog junaci?

Ima li nekog tko je bolje i ljepše popljuvao srpske „junake“ nego što je to učinio njihov vođa i idol, a da ni jednu riječ nije lagao, kako je to inače činio?

Nu, ima još nešto. Naime, potpredsjednik Hrvatske Vlade i ministar branitelja Tomo Medved je izjavio da ni jedno  državno tijelo nije zaprimilo optužnicu srpskog  tužilaštva zbog navodnih ratnih  zločina  protiv četiri hrvatska vojna pilota, te da će je, ako je dobije, Hrvatska odbaciti. Međutim, neki poput predsjednika Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) Marinka Krešića očito „skaču pred rudo“. Tako je ovih dana na sastanku predstavnika generala (kojih samo u ovoj udruzi ima oko 150!) i članova Odbora za obranu Hrvatskog sabora, Krešić uz ostalo izjavio da su oni (čujte sad ovo!) „raščlanili svaki detalj optužnice“ te da je ona „neutemeljena i ništavna“!  Pa, kako su je „raščlanili“ kad je još nitko nije ni primio, a najmanje optuženi? Ili, Krešić zna puno više nego drugi, ili je i ovu nepravdu još jednom iskoristio za osobnu promidžbu!?

Kako bilo da bilo, vrijeme je da se  pojedini generali iz HGZ-a uozbilje, tim prije jer su  napravili dosta „meteža“ oko javnog podržavanja nekih bivših udbaša, što im istinski hrvatski branitelji, ali i mnogi građani, nikako ne mogu oprostiti.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji