Podjeli

Važan datum za PU Varaždinsku i Udrugu specijalne jedinice PU Varaždinske RODA je 18.OŽUJAK. Naime, tog datuma 1991. godine utemeljena je Specijalna jedinica policijske uprave Varaždin koju su sačinjavali najbolji hrvatski sinovi s područja Varaždina, Međimurja, Zagorja i Podravine.

Odmah po utemeljenju formiran je zapovjednički kadar u jedinici, koja uz pomoć rukovodstva Policijske uprave; priprema i provodi ustroj, pronalazi smještaj, te nabavlja opremu za pripadnike jedinice.

Cjelokupni sastav jedinice, koji je u početku imao snagu jednog ojačanog voda, smješten je u prostore Policijske stanice Čakovec, gdje su u to vrijeme bili najbolji uvjeti za smještaj i rad jedne takove elitne postrojbe koja je odmah započela sa pripremama i obukom za izvršavanje nadolazećih im zadaća.

Specijalna jedinica policije RODA u Domovinskom je ratu pokazala izvrsnu organizacijsku sposobnost, zajedništvo i odlučnost u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske. Osim značajnog doprinosa u oslobađanju Međimurja, Varaždinske županije i grada Varaždina jedinica je sudjelovala u obrani i oslobađanju prostora diljem Lijepe Naše, proživjela najteže trenutke u Karadžićevu pri proboju obruča oko Vukovara, te provela niz godina na svetoj planini Velebit. Brojne pohvale, priznanja i odlikovanja ukazuju na hrabrost, sposobnost i odlučnost ove jedinice, kao i na zajedništvo, poštovanje i organiziranost njezinih pripadnika.

Danas jedinica slavi tridesetu obljetnicu svog osnutka, povodom čega su u slavu i spomen svim poginulim suborcima na Varaždinskom groblju kod Spomen križa položeni vijenci i zapaljene svijeće, dok je molitvu za mir i spokoj predvodio velečasni Ivica Horvat.

Iako je prvotno bilo planirano održavanje velike svečanosti, na žalost, zbog još uvijek nepovoljne situacije uzrokovane pandemijom COVID-19, te preporuka i mjera Stožera CZ i HZZJZ, načelnik PU Varaždinske, sukladno tome priredio je prijem za rukovodstvo udruge u prostorijama PU Varaždinske.  Uz prigodno slovo, predsjednik udruge mr.sc. Dražen Vitez, u znak zahvalnosti uručio je Spomen plaketu; načelniku PU Predragu Benčiću,, ratnom načelniku PU Ivanu Žitnjaku, posthumno ratnom zapovjedniku jedinice Goranu Mihaliću i velečasnom Ivici Horvatu.

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji