Podjeli

U povodu 30. obljetnice ustroja 2. gardijske brigade Hrvatske vojske koja se obilježava 15. svibnja, veterani “Gromova” su u više gradova položili vijence, zapalili svijeće, upriličili sv. mise zadušnice i pomolili se za duše poginulih i preminulih suboraca, uz prisjećanje na sve koji su svoje živote ugradili u temelje jedine nam i svete Domovine.

Između brojnih aktivnosti kojima se komemorira žrtve ali i podsjeća na dane slave i ponosa, na vrijeme kad se u razdoblju 90-ih vodila bitka za opstojnost hrvatskog naroda, za slobodu Domovine i svih njezinih građana i stvaranje samostalne države, ovom prigodom vrijedno je zabilježiti i spomenuti neke od njih:

Dana 10. svibnja, u predvorju Gradske uprave Grada Zagreba, zamjenica gradonačelnika koja trenutačno obnaša ovu dužnost, dr. sc. Jelena Pavičić-Vukičević otvorila je Izložbu fotografija koje govore o ratnom putu “Gromova” i tom je prigodom istaknula:

Otvorenje Izložbe fotografija u predvorju Gradske uprave – Zagreb

(Izvor za fotografiju: https://www.udruga2gbr-gromovi.hr/wp-content/uploads/2021/05/DSC_2690.jpg)

 Fotodokumentacija je memorija jednog vremena i iznimno je važna za sve one koji o Domovinskom ratu žele znati više. Ovom izložbom iskazuje se želja da vrijednosti Domovinskog rata budu respektirane, a naša je dužnost i obveza da kontinuirano potičemo ovakve projekte jer time u prvi plan stavljamo ono što je zaista važno, a to su sloboda i neovisnost Hrvatske izborene herojstvom hrvatskih branitelja i čuvanje spomena na one koji su  svoj život dali za Domovinu. Ponosni smo na naše ‘Gromove’ i zahvalni smo im na svemu što su učinili u Domovinskome ratu i što  danas čine za svoj narod i svoju Domovinu. Zahvalni smo također i autorima izložbe jer su dočarali dio ratnog puta ‘Gromova’ i podsjetili nas da smo ovdje, danas, zahvaljujući hrabrosti stvarnih junaka Domovinskog rata.

U čast 2. gardijske brigade čijih je 208 pripadnika položilo živote na oltar Domovine, jedna od zagrebačkih ulica u Dubravi, od 11. svibnja ove godine nosi njezino ime, što je izuzetno

Jedna od ulica u zagrebačkoj Dubravi od sada nosi časno ime 2. gardijske brigade

(Izvor za fotografiju: https://www.zagreb.hr/UserDocsImages//fotogalerija/gradske%20vijesti/210511_gromovi%20(5).jpeg?preset=clanakFotogalerijaSmallImageLightCase)

 priznanje svima koji su bili u ovoj postrojbi, a posebno obiteljima, rodbini i prijateljima poginulih, nestalih i umrlih gardista.

Nakon što smo jučer u predvorju Gradske uprave otvorili izložbu fotografija u povodu 30-te obljetnice Gromova, zadovoljstvo mi je danas toj ratnoj postrojbi, koja je u najtežim trenucima hrvatske povijesti bila simbol nade i vjere u slobodu i konačnu pojedu u Domovinskom ratu, postaviti ploču s natpisom – Ulica 2. gardijske brigade Gromovi – istaknula je u tom svečanom trenutku dr. sc Jelena Pavičić-Vukičević koja je otvorila izložbu.

Predstavnici Udruge ratnih veterana “Gromova”, istog su dana primljeni i u Vojnom ordinarijatu u Zagrebu. Nikad ne smijemo zaboraviti kako smo s krunicom oko vrata te 1991. godine krenuli braniti svoj narod i zemlju i koliku su ulogu u svemu tomu imali naša Crkva i svećenici. U vjeri smo nalazili toliko potreban oslonac, nadu i utjehu i ona nam je pomogla ne samo da se obranimo i pobijedimo, nego da u tom pravednom i osloboditeljskom ratu ostanemo čistih ruku i čista obraza.

Svečani prijam veterana 2. gardijske brigade u Vojnom ordinarijatu

(Izvor za fotografiju: https://www.udruga2gbr-gromovi.hr/wp-content/uploads/2021/05/DSC_2927.jpg)

Zato, hvala našim duhovnim pastirima i materi Crkvi na svim darovima kojima su nas krijepili i snažili svih tih godina, te na svoj pomoći što nam ju pružaju i u godinama nakon rata, dok liječimo rane i molimo za one koji nisu s nama. Uz pomoć Boga Svemogućeg smo uspjeli obraniti se, uz Njega ćemo znati i urediti svoju Domovinu.

 1. svibnja položen je vijenac i zapaljene svijeće kod spomen-ploče na Stadionu NK Zagreb gdje su 28. svibnja 1990. godine među tadašnjim dragovoljcima – pripadnicima ZNG, prvi put postrojeni i “Gromovi”, a nakon toga su veterani 2. gbr odali počast svim žrtvama Domovinskog rata i svojim pripadnicima paljenjem svijeća i polaganjem jedne ruže na groblju Mirogoj i kod Zida boli, a istoga dana to je upriličeno i u: Velikoj Gorici, Dugom Selu, Krapini, Varaždinu, Karlovcu, Dugoj Resi, Slunju, Ogulinu, Ozlju, Rijeci, Novigradu, Sisku, Petrinji, Glini, Dvoru na Uni, Kostajnici, Sunji, Virovitici i na brojnim drugim mjestima. Ova prisjećanja i molitve diljem Hrvatske, još jednom su nas ujedinili i učvrstili u uvjerenju kako ni jedna žrtva za Hrvatsku nije bila uzaludna.

Organizirana je i akcija dobrovoljnog davanja krvi u Zaboku, Dugoj Resi, Sisku, Sunji, Zagrebu, Petrinji. I tom su simbolikom “Gromovi” pokazali svoju solidarnost i čvrstu vezu s narodom iz kojeg su ponikli.

Svete Mise za poginule i umrle upriličene su 12. i 13. svibnja u: Glini, Petrinji, Sisku, te u Zagrebu u četiri župe.

Cvijeće, svijeće i molitva za poginule suborce kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Dugom Selu

(Izvor za fotografiju: https://www.udruga2gbr-gromovi.hr/wp-content/uploads/2021/05/WhatsApp-Image-2021-05-12-at-13.21.15-1-696×928.jpeg)

 

Za 14. svibnja predviđene su sljedeće aktivnosti:

 • Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika “Gromovima”, Senjak, Petrinja

 

 • Razgledavanje Spomen-sobe u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji

 

 • Svečano postrojavanje, prisega i dodjela zelenih beretki i poticajnih mjera vojnicima, dočasnicima i časnicima u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji

 

 • Polaganje vijenaca i paljenje svijeća u “Kapeli Svetog Ilije proroka”, u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji

 

 • Revijalna nogometna utakmica, veterani HNS-a i veterani “Gromova”, Stadion GŠNK ‘Mladost’ Petrinja

 

Na samu obljetnicu ustroja, 15. svibnja, predviđeno je:

 • Polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva za sve poginule i umrle branitelje i “Gromove” u Glini, kod Spomen obilježja ‘Suza’

 

 • Svečana akademija u povodu 30. obljetnice osnutka 2. gbr. u Hrvatskom domu u Glini

 

 • Druženje na otvorenom, kod crkve u parku (Glina)

I, na kraju, sjetimo se i toga kako su zagrebački Bad Blue Boys-i ovih dana uoči obilježavanja 30. obljetnice ustroja 2. gbr, izradili u Zagrebu krasan mural u čast “Gromova”. Mi koji smo sudjelovali u Domovinskom ratu ne možemo zaboraviti da su upravo oni,

Mural – dar Bad Blue Boys-a “Gromovima”

(Izvor za fotografiju: https://www.udruga2gbr-gromovi.hr/wp-content/uploads/2021/05/WhatsApp-Image-2021-05-10-at-12.47.02-2-660×450-1.jpeg)

naši navijači (zagrebačkog ‘Dinama’, ali i ‘Hajduka’, ‘Rijeke’, ‘Varteksa’, ‘Osijeka’, ‘Zagreba’ i svih drugih hrvatskih klubova) među prvima krenuli vođeni srcem i nošeni domoljubljem, u tenisicama i trapericama braniti svoj dom i narod. Hvala im za sve što su dali Domovini. Hrvatska to zaboraviti neće.

Veterani “Gromova” su i tijekom katastrofalnih potresa u Zagrebu i okolici, na Banovini i na karlovačkom području pokazali kako su uz svoj narod svim srcem, uvijek i u ratu i u miru. Odmah su priskočili u pomoć i zajedno s vojskom, vatrogascima, Civilnom zaštitom, Crvenim križem, policijom i građanima nastojali ublažiti posljedice i doprinijeti da se na tim područjima život koliko-toliko normalizira. Mnogi još uvijek rade na sanaciji i pripremama za obnovu. I zato nije nikakvo čudo da obljetnica ustroja ove elitne postrojbe među građanima diljem Republike Hrvatske pobuđuje toliko pozornosti. Lijepo je osjećati i znati kako nas naš narod i građani ove zemlje cijene i poštuju.

Vjerujemo da smo to zaslužili, jer, ostali smo časni i uspravni – kako tih 90-ih, tako i danas.

Mnogi naši dečki i cure nisu dočekali slobodu o kojoj su sanjali i za koju su dali ono najdragocjenije što čovjek može dati. Stradali su i brojni civili – žene, djeca, starci i starice i što je najbolnije, djeca. Zahvaljujući njima mi danas imamo Hrvatsku. I zato im poručujemo:

 Niste zaboravljeni.

Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje” rekao je naš Spasitelj Isus Krist. Vi ste tu svoju ljubav najbolje posvjedočili žrtvom koju ste podnijeli. Najmanje što smo obvezni učiniti jest da to nikad ne zaboravimo.

 Mi smo vaš glas, a vi ste naša savjest.

(Izvor za fotografiju: https://4.bp.blogspot.com/-4IAmUmQ5StY/Wv_OC9JEbTI/AAAAAAAAaZI/i2tYHNpGpSsAml6LXfFNzfbt_zjRKfEpQCEwYBhgL/s1600/Screenshot_149.png)

Pokoj vječni daruj im Gospodine.

I svjetlost vječna svijetlila njima.

Počivali u miru Božjem.

Amen

 Zlatko Pinter


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji