Podjeli

Zahvaljujući tv-emisiji Budnica (4.2.2021.), koju vodi notorni i kontraverzni Marko Ljubić, omogućeno je i bivšim srpskim četnicima da nam gade medijski prostor. Naime, u toj emisiji gostovao je i Veljko Džakula, jedan od čelnika srpske krajine, (osnivač Srpske demokratske stranke u Pakracu (1990.), predsjednik Regionalnog odbora SDS-a za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srijem, potpredsjednik Vlade Republike Srpske Krajine…), koji se u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata borio na srpskoj (četničkoj) strani.

Voditelj ga je doveo da nam priča priče, odnosno da opravdava srpske ratne zločine, kao da nije bilo dovoljno da su nakon prošlogodišnjeg obilježavanja Vojno-redarstvene operacije Oluja95, Srbi i Hrvati, pod vodstvom Milorada Pupovca klanjali se i palili svijeće i za sve poginule i stradale Srbe u proteklom ratu, i na taj način izjednačavali žrtvu i agresora.

Iako je bio i jedan od „šefova“ okrutnog srpskog logora Bučje, gost Budnice (ili „ludnice“), naravno nema pojima tko je tamo činio zločine, a još manje gdje je i kako završio hrvatski domoljub dr. Ivan Šreter. Za njega zna da je ubijen, ali ništa dalje od toga. Pa, ako mu je netko rekao da je ubijen, sto posto zna gdje, kada i kako i gdje je pokopan.

Ali, kao ni svi Srbi s pakračkog područja to ne želi reći!

Zanimljivo je da ni na lokalne televizije više ne zovu tzv. ekstremne hrvatske desničare i tzv. nacionaliste (osim u Bujicu!), ali osječka Budnica je okrenula novu stranicu i počela pozivati abolirane četnike, poput Džakule, koji je primjerice nakon okupacije Vukovara uz ostalo izjavio:

  • „Ovaj rat srpski narod u Hrvatskoj mora da dobije, jer nema svetlije stvari na svetu od odbrane kućnog praga, a Srbi u Zapadnoj Slavoniji, u SAO Krajini, u Zapadnom Sremu brane samo svoja kućna ognjišta“. Zatim je rekao da su „civilne žrtve  Vukovara zlodjelo Hrvata“ te da su „decu u kolevkama klali, u jednom dječjem obdaništu je pronađeno 41 dete, između pet i devet godina. Ubijali su žene, starce, decu, sve što se micalo po zemlji, i stoku. Nisu ubijali, nego masakrirali nedužne. Zlotvori jedni! Ako nije obavljena selekcija zarobljenika, koji su biliu logoru na Manjači, učinjena je velika greška. Ne, ne, ovde se ni jedan zlikovac neće izvući. Zar toliku decu poklaše, nedužne starce i starice poubijaše, pa da se tek tako u nekoj razmeni izvuku. Svakog zločinca će stići zaslužena kazna!“ – istaknuo je Džakula.

Za  HDZ je na početku rata govorio  da je „fašistička stranka“, zatim da ih „Hrvatski sabor ismijava i proganja“, da se „u Hrvatskoj rehabilitiraju svi njima omrženi  ljudi poput kardinala Stepinca te da je trebalo „onemogućiti Hrvatsku da izazove Domovinski rat koji je njoj bio veoma potreban“.

Kad posjetite Pakrac gotovo svatko će vam ukazati prstom na Veljka Džakulu kao jednog od glavnih krivaca i za zločine u Kusonjama i čudom se i dalje čuditi kako je taj „mirotvorac“ i dalje na slobodi.

Nu, ne samo da je na slobodi, već zahvaljujući i raznim ljubićima od njega se pokušava stvoriti i „mirnodopska zvijezda“, a još malo takvi i slični će ga proglasiti i Junakom Domovinskog rata!

Džakula se u toj Bludnici-Ludnici čak zapitao i zbog čega on i njegovi pajdaši-četnici ne mogu biti upisani u Registar hrvatskih branitelja kao – branitelji?

Nakon toga, postavlja se pitanje, ili s njim nešto nije u redu ili s onima koji su ga pozvali i ugostili  u emisiji!

Inače, taj zločinac uhićen je 1995. u brdima iznad Pakraca od strane hrvatske vojske i policije kao jedan od vođa pobune, ali vrlo je brzo  pušten na slobodu.

Danas, 30 godina nakon početka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, dijeli i lekcije hrvatskom narodu i hrvatskim braniteljima, uopće ne poštujući nevine žrtve, a niti mu ne pada na pamet da se ispriča.

Na kraju, opet moramo pitati: je li bi bilo moguće da neki Hrvat, koji je branio Hrvatsku, ikada bude gost na nekoj srpskoj televiziji i uzdizan u „nebesa“, kao što zahvaljujući raznim ljubićima to Džakula u državi koju ne voli i po kojoj je pucao, pljuvao i bljuvao – može?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji