Podjeli

Iako je u posljednje vrijeme percepcija javnosti o političarima negativna, no ja sam se ipak odvažio donijeti jednu pozitivnu priču.

Naime tamo još 2016. godine mali programsko projektni tim koji djeluje u sklopu „Udruge specijalne jedinice policije Roda Varaždin“ počeo je sagledavati problematiku hrvatskih branitelja na nešto drugačiji način. Kako je te godine spomenuta udruga prihvatila sve postulate civilnog društva, tako je svoj nastavak djelovanja usmjerila u tom pravcu, a sve u cilju poboljšanja kvalitete života braniteljske populacije.

Kroz projekte koje je udruga provodila kao i snimke stanja na terenu došlo se do spoznaje kako je veliki broj braniteljske populacije ostao van institucionalne skrbi, a samim tim živi nedostojnim životom današnjeg vremena. Također nam je realno stanje pokazalo kako braniteljska populacija neminovno stari i da će se ubrzo javiti problemi njihova institucionalna smještaja u za to nadležne institucije.

Slijedom tih pokazatelja krenulo se u osmišljavanje načina za preduhitriti ovakva stanja, te su izrađeni razni prijedlozi i programi za rješenje ovih novonastalih potreba u braniteljskoj populaciji. Izrađene prijedloge i programe uporno smo prosljeđivali lokalnim i državnim donosiocima odluka, a od kojih su pozitivno reagirali Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved. U razgovorima sa ravnateljem uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, Dinkom Tandarom iskristalizirala se potreba osnivanja centara za produženo liječenje i palijativnu skrb, te centre za trajni smještaj starih i nemoćnih hrvatskih branitelja uz sada već osnovane i otvorene rehabilitacijske centre. Nakon uvida u stavke proračuna za 2023. godinu i projekciju za 2024. godinu vidljivo je izdvajanje znatnih financijskih sredstava za tu namjenu koja mi potvrđuju kako nas ipak netko čuje.

U Varaždinskoj županiji također je usvojen županijski proračun i plan razvoja Varaždinske županije koji je predstavio, župan Anđelko Stričak i iz kojeg je vidljivo kako su znatna sredstva izdvojena na stavkama za tu namjenu prema našim prijedlozima i programima. Tu je još znakovito reći kako je usvojen Plan i program Varaždinske županije za narednih 5 godina u koji je temeljem naših prijedloga u SWOT analizama, uvršteno proširenje domova i gradnja istih za smještaj starijih osoba, te proširenje kapaciteta u sklopu Specijalne bolnice za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof s naznakom smještaja potrebite braniteljske populacije.

Ovaj tekst sam se odvažio napisati tek nakon studiozne analize proračuna Republike Hrvatske i Varaždinske županije, koji me izdašnim izdvajanjem financijskih sredstava za ovdje spomenute namjene uvjerio da percepcija ipak nije stvarno stanje i KAKO NAS TOMO MEDVED I ANĐELKO STRIČAK SLUŠAJU I ČUJU, a što je još važnije – DJELUJU!!!!!

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji