Podjeli

Uoči 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja95. u Kninu, dan ranije, tj. u petak, 4. kolovoza 2023. u Prijedoru (BiH) vlasti Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), kao i Srpska pravoslavna crkva, obilježili su „Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe“. Na skupu su govorili Milorad Dodik i Aleksandar Vučić te patrijarh Porfirije. Teško je bilo razabrati tko od njih više kleveće i laže u svezi oslobođenja tzv. Republike Srpska Krajina. Pljuvali su i bljuvali po Hrvatima, gore nego „Nijemci po Židovima“.

Nakon svega što smo čuli, Republika Hrvatska treba oštro reagirati. Dodika, Vučića i Porfirija proglasiti personama non grata. Da su tako pljuvali po Amerikancima odmah bi ih proglasili i „teroristima“! Nu, vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj ponavljaju da osuđuju sve zločine, i one koje su počinili pripadnici srpskog naroda. Lažu. Čak i europske institucije za ljudska prava već su ih u više navrata upozorile da se kod njih neprestano povećava veličanje osuđenih ratnih zločinaca, osporavaju presude Haškog suda te negira genocid u Srebrenici, kojeg oni nazivaju „strašnim zločinom“.

Za iznošenje neistina protiv Hrvatske i Hrvata ove su godine izabrali Prijedor, grad u RS, u kome su tijekom 90-tih godina srpske snage počinile brojne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima. Tu je 1992. ubijeno i 102 djece, a do danas lokalne vlasti ne dozvoljavaju da se u ovom mjestu postavi spomen ploča za djecu žrtve rata! Uz to, ne treba zaboraviti da su u Prijedoru 1992. lokalne vlasti bosanskih Srba naredile da građani ovog grada koji nisu Srbi nose bijele trake i označe svoje kuće bijelim plahtama!

Međutim, i ovom prigodom moramo podsjetiti organizatore i govornike u Prijedoru (baš kao i Milorada Pupovca!) na 41. proširenu sjednicu Vrhovnog savjeta odbrane SRJ, koja je održana 14. kolovoza 1995., a kojoj su među ostalim bili nazočni predsjednik Savezne vlade dr. Radoje Kontić, savezni sekretar za obranu Pavle Bulatović, načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general-pukovnik Momčilo Perišić, predsjednik Srbije Slobodan Milošević, predsjednik Crne Gore Momir Bulatović i drugi. Sjednicu je sazvao i vodio Zoran Lilić, predsjednik SRJ i predsjednik Vrhovnog savjeta obrane.

Dakle, najviši vojni i partijski vrh propale Jugoslavije!

Stoga, Vučiću, Dodiku i Porfiriju (i Pupovcu)  poručujemo da se upoznaju s onim što se događalo na ovoj sjednici na kojoj se balkanski krvnik Slobodan Milošević osvrnuo i na tzv. Republiku Srpska Krajina, odnosno na „stradale Srbe“ iz Knina i okolice. Možda će im to pomoći da napokon shvate što se to dogodilo uoči Oluje, koja je Srbe pomela u svega 84 sata!

Milošević je rekao:

  • „… Ne bih govorio o jednoj poražavajućoj i ponižavajućoj situaciji – da je sva pomoć koju je dobila Republika Srpska Krajina, praktično, završila kao naoružavanje hrvatske vojske. Zamislite vi taj apsurd: na jednoj strani odbija se mirovni plan, a na drugoj, odbija se da se brani!? Vi ste najstručniji deo ove naše Vojske. Kao što znate, tamo je palo naređenje da svi izađu iz Krajine tog istog dana, bez čak stvorenog kontakta sa hrvatskom vojskom na najvećem delu fronta. Da smo tog istog dana napravili idiotsku glupost da im pomognemo, ko bi to stigao do Knina do večeri da im pomogne?! Pa, tamo ne bi moglo da se stigne od njihovih kolona kojima su zakrčili sve puteve u bežaniji zajedno sa stanovništvom. Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom, nego što bi izginuli držeći linije. To je apsurdna situacija! Pitanje je ko je, zaista, doneo odluku da krajiško rukovodstvo napusti Krajinu? Takva odluka, u uslovima kada su imali sve uslove da se brane, bude doneta koja izazove i egzodus. Sada to treba da bude razlog da Jugoslavija jurne tamo da brani te teritorije, iz kojih su oni utekli kao zečevi! Molim vas, 6 hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine, napadala je cela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu odbranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca: nisu ga mogli braniti ni 12 sati! Oni ga nisu ni branili, jer po svim izveštajima koje smo dobili od policajaca, građana i ostalih, čim je prestala ariljerijska priprema u sedam uveče, oni su naredili – bežaniju! Prema tome, tu nije bilo nikakvog otpora niti je bilo borbenog dodira sa hrvatskim snagama. Sada mi trebamo da se uvlačimo u jednu situaciju, kako je, evo, zbog odbrane građanstva, nama stalo više do te teritorije nego onima koji su na toj teritoriji imali sve uslove da se brane, a odlučili su da „hitro“ svi – pobegnu! Ja neću da govorim o pojedincima, verovatno je bilo primera herojskog otpora, ima primera herojskog ponašanja, ali na žalost takva je odluka tamo doneta i tako se to završilo.“ – naglasio je Slobodan Milošević (Zapisnik sa navedene sjednice str. 23-24.)

Dakle, gospodo Srbi, Vi umjesto 5. kolovoza – Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe, povijesne istine radi, trebate proglasiti 5. kolovoza – Danom „uteklih zečeva i bežanije“!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji