Podjeli

Malo je poznato da su nakon raketiranja Banskih dvora, 7. listopada 1991. zločinački zrakoplovi JNA  odletjeli i prema Koprivnici, gdje su raketirali vojarnu u kojoj se nalazilo nekoliko stotina hrvatskih branitelja slavne 117. brigade, pod zapovjedništvom Dragutina Kralja. Tom prigodom jedan je branitelja ubijen, a dva su lakše ranjena. Ubijen je David Piskor, (1970.-1991.), čije je mrtvo tijelo nađeno tek dva dana nakon raketiranje. Na inicijativu moje malenkosti na mjestu stradanja, gdje se danas nalazi benzinska postaja, podignuto mu je spomen obilježje. Bilo je to prvo raketiranje Koprivnice nakon II. svjetskog rata. Učinjena je i znatna materijalna šteta. Neki projektili, koji su tom prigodom pali u krug vojarne, srećom, nisu eksplodirali, a da jesu, veliki broj  ljudi bio bi ranjen ili ubijen.

Zbog čega se taj ratni zločin prešućuje i marginalizira, tim prije što je UHBDR91. i službeno predala kaznenu prijavu, što će reći da svi i te kako dobro znaju o čemu se  radi. Naime,već 1991. Koprivničanci su dobro znali o kakvim je zločinačkim zrakoplovima riječ, a učinili bi oni i veću štetu da ih nije dočekala snažna protuzrakoplovna obrane. Ali, kako vrijeme ide, taj se zločin neprestano gura pod „tepih“, zamagljuje, a vezan je i uz ratni zločin na Banske dvore. Kome je to u interesu?

Kad se nakon toliko godina pojavila kaznena prijava za Banske dvore pomislili smo da će barem tom prigodom biti dotaknuta i Koprivnica. Nu, ništa od toga. Jadno i sramno. Nije li vrijeme da već i ti koji namjero zataškavaju ovakve slučajeve snose odgovornost, tim prije jer ovo nije i ne može biti slučajno.

Nakon MUP-ove prijave o podizanju optužnice za Banske dvore, javio se i Denis Kuljiš (1951.-2019.), nekadašnji urednik tjednika Globus. Izjavio je da su oni još 1991. riješili taj slučaj  i da im je za trebalo  ni manje ni više nego – dva tjedna! MUP je za zločin  optužio generala Ljubomira Bajića, zapovjednika 5. avio korpusa, ali – kad je čovjek već bio mrtav!

 • Sve oko zločinačkog napada na Banske dvore, cijelu rekonstrukciju, imena mi smo objavili, a kasnije je u Beogradu o tome pisao i srpski novinar Miroslav Lazanski(1950.-2021.),, što znači da nije bilo nikakve nepoznanice i da se nije trebalo tako dugo čekati s kaznenom prijavom – rekao je pok. Kuljiš.

Sve oko ratnih zločina u svezi Banskih dvori, pa i Koprivnice, nije ništa drugo nego još jedna   igra za narod, jer će,  prema svemu sudeći, još mnogo vode proći ispod Savskog mosta dok se po tom pitanju nešto konkretno dogodi.

S time se svojedobno složio i ugledni pravnik Pero Kovačević. I on tvrdio da su svi koji su trebali imali podatke o zločincima to i imali,   i to  još 1991. te da stoga nije točno da se trebalo čekati toliko godina da bi se došlo do neposrednih i krajnjih izvršitelja. On također ističe da je meta zračnog udara bio predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman, tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić i predsjednik SIV-a Ante Marković te da je stoga neodrživa i netočna činjenica da je naredbu za raketiranje Banskih dvora samostalno izdao general Ljubomir Bajić.

 • Istražitelji se očito nisu ni potrudili utvrditi crtu vođenje i zapovijedanja u JNA te do kraja utvrditi, odnosno istražiti sve aktere već su se zadovoljili sa generalom Ljubomirom Bajićem koji nas je nasmijavao sa pričama  kako je upravo on bio glavni za davanje naredbe- mišljenja je Kovačević.

Mladen Pavković


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji