Podjeli

Koliko se degutantnim i sramotnim može nazvati izjava Predsjednika Republike Hrvatske o tome kako se spomen ploče poginulim HOS-ovim vojnicima mogu baciti,upravo onim vojnicima zbog kojih danas postoji Hrvatska,Hrvatski Sabor,napose mjesto Predsjednika Republike Hrvatske…Znate li Vi gospodine Zorane Milanović,da je u HOS-u a na čijem amblemu ispod HOS pisalo službeno „ZA DOM SPREMNI“ bilo 6000 dragovoljaca Domovinskog rata,od čega

Ispočetka HOS sudjeluje zajedno s postrojbama ZNG-a u osvajanju vojarni JNA u Zagrebu i ostalim dijelovima Hrvatske. Preko HOS-a, HSP-u je rasla popularnost. HOS se počinje osnivati u svim mjestima Hrvatske u kojima djeluje i HSP.

Dana 10. rujna 1991., Paraga i Paradžik s jednom satnijom HOS-a, na glavnom zagrebačkom trgu održavaju demonstraciju, tj. predstavljanje Hrvatskih obrambenih snaga pred 10.000 građana Hrvatske. Satnija je odmah nakon toga pod zapovjedništvom Roberta Šilića upućena na bojište u Vukovar.Ta je postrojba pokazala iznimno visoku predanost u borbi (poput mnogih drugih hrvatskih postrojbi u obrani Vukovara), te je među 58 pripadnika većina bila tijekom borbi za Vukovar više puta ranjeno, a čak 25 je i poginulo.

Istodobno, jedinice HOS-a se osnivaju i u Dalmaciji. Do svibnja 1991., jedinice HOS-a u Dalmaciji su prerasle na razinu satnije. Dogovorom Dobroslava Parage i tadašnjeg ministra obrane Slovenije Janeza Janše, dio njenih pripadnika prošao je specijalističku obuku u Sloveniji. Do listopada 1991. ta jedinica raste i dobiva status bojne. Prozvana je IX. bojna “Rafael vitez Boban”, a zapovjednik joj je bio bojnik Jozo Radanović, dotadašnji predsjednik podružnice HSP-a u Splitu. IX. bojna HOS-a je uskoro postala jedna od najpoznatijih jedinica HOS-a u Hrvatskoj. Početkom prosinca 1991. Jozu Radanovića je vodstvo HSP-a promaknulo u dopukovnika HOS-a.

HOS djeluje i u Vinkovcima i okolici. U okolici Vinkovaca po nalogu glavnog stožera Zagreb upućuje se 200 bojovnici iz Žumberka za pripomoć i daljne djelovanje prema Vukovaru, pod zapovjedništvom bojnika Eugena Meindorfera i satnika Dubravka Klauderotija koji pri dolasku dobiva uručen čin satnika, po zapovjedi vrše se zadatci oslobađanja (Komletinci, Jarmina, Nušar, Mala Bosna, Nijemci, Vrbanja, Antin, Tordinci i Đeletovci , CERIĆ) položaje je držala 6. bojna “Marijan Baotić”i samostalna Satnija i prva Bojna Žumberak posebne namjene, koja je krajem veljače 1992. imala 800 ljudi; pod zapovjedništvom bojnika Ivice Zupkovića[10] i satnika Ivana ZorajeOsijek i Čepin je branila Čepinska bojna pod zapovjedništvom Slobodana Tolja. U obrani Gospića i okolice sudjelovala je 19. bojna “Vitez Jure Francetić pod zapovjedništvom pukovnika Valentina Rajkovića…Samo da se nadovežem da neće jer smatram da znate,niti spomenuti KUKURUZNI PUT.

Ne znam jeste li upućeni,u biti niste,očito,da je u tom istom HOS-u sudjelovao i ne mali broj maloljetnih dragovoljaca ali i dragovoljki,ali i onih koji nisu bili maloljetni(žene).Osim toga,kada ste nedavno u Jasenovcu izjavili da treba maknuti spomen ploču s uklesanim Ustaškim pokličem,izjavili ste da ni na koji način niste htjeli obezvrijedit ili umanjit žrtvu poginulih pripadnika i pripadnica HOS-a,čija su imena na toj ploči ili na tim pločama a za koje ste gore utvrdili da ih treba baciti.Izjavili ste i to da njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu tj vašu trajnu zahvalnost;pa po meni je Gospodine Zorane Milanović,Predsjedniče,a koji je predsjednik ipak pod ovim nazovi ustaškim pokličem stvorene Republike Hrvatske,ova izjava više nego diskutabilna jer ste samo nakon nekoliko minuta izjavili jednom od zapovjednika HOS-a pa i predsjedniku Udruge specijalne policije na sve gore navedeno „MARŠ!“.Pa kome „Marš“ i zašto „Marš“ i zašto baciti ploče i zašto gopodine Predsjedniče osim što ste studirali pravo,niste malo proširili domenu svoga znanja prema Hrvatskoj povijesti,da li je to možda zato što Vi ustvari niste htjeli biti hrvatski predsjednik a citiram Vas jer to je Vaša izjava,ili zao što ste predsjednik „slučajne države“.Pa evo dozvolite mi da Vam proširim vidike „Za dom“ izraz je oko čijeg se podrijetla i uporabe vode velike polemike iako je jasno da je to stari hrvatski pozdrav koji se prvi puta spominje 1684.godine u Vitezoviću u Spojevu,“odijeljenje sigetsko“,a ono što drugi tvrde i pokušavaju nametnuti,a tako blateći ponavljam,veliki dio branitelja koji su nosili HOS-obve oznake jest da je ovo izvorno ustaški pozdrav,a što je apsolutno netočno jer je on glasio „Za dom i poglavnika spremni“,a što niti jedan hrvatski vojnik 1991.godine nije imao na svojoj odori.Najžalosnije je upravo to prebacivanje kockice Ustaše i Partizani iako me zanima možemo li ikada osporiti da su ustaše ipak bile i ostat će dio hrvatske vojske a tko smo mi ako se stidimo naše povijesti.Dok je s druge strane Josip Broz Tito uvršten među najvećih deset zločinaca u povijesti a čije Vam biste i spomenici njega i njegovih poltrona i krvnika apsolutno nisu sporne.Pa vrijeđa li se onda gospodine Predsjedniče u Hrvatskoj sve ono što je apsolutno hrvatsko?Sve ovo što Vam je Miro Bulj rekao u ime svih nas hrvatskih braniteljica i branitelja koji smo bili što pod zastavom HOS-a a što pod drugim zastavama Brigada i Policije,razumno je,žalosno a vjerujem da je i njega kao pripadnika slavne 4.gardijske Brigade iznimno potreslo,isto kao i sve nas hrvatske branitelje,udruge hrvatskih branitelja,nestalih,poginulih,udruge logoraša,HVIDRA-e,napose svih hrvatske građane.Stoga ne da je svaka riječ na mjestu nego brava i hvala gospodine Miro Bulj.

 

Za portal „Bez cenzure“;Jadranka Balatinac


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji