Podjeli

U Hrvatskom generalskom zboru (HGZ), otkako je na njegovu čelu general Marinko Krešić, događaju se čudne stvari, koje teško mogu razumjeti i sami članovi, od kojih neki kažu da to i više ne sliči na „hrvatsku“ udrugu. To je, kako se čini, postalo okupljalište pojedinih  „mesićevih“ generala, (sic!), pa su tako časni i istinski hrvatski generali ostali u manjini. Neki poput  ratnih generala, kao što su Tolj, Hebrang, Ademi, Ćuk, Kapular, Tole, Primorac, Šiljeg i drugi, izgleda da su na vrijeme shvatili o kakvoj je udruzi riječ i napustili su je, a da ovi koji su ostali, u većini, nisu ni riječi prozborili.

O svemu tome, kao i o zadnjem sramnom sastanku predstavnika HGZ-a sa pojedinim predstavnicima „zločinačkih“ generala iz BiH razgovarali smo s hrvatskim generalom Ljubom Ćesićem Rojsom.

Gospodine generale. Što se to svako malo događa u Hrvatskom generalskom zboru (HGZ), u kojem obavljate dužnost zamjenika predsjednika?

 • U zadnje vrijeme, bilo je više propusta, prije svega od strane predsjednika Marinka Krešića i nekih drugih pojedinaca, koji su oko njega. Zaobilazio se Statut i počele su se voditi neke igre i igrice u kojima ja ne želim sudjelovati. Za mene je svetinja Statut udruge i skupština. Međutim, počelo se događati da se na našim sastancima jedno govori, a drugo radi. Ili se sakrivaju neke stvari i od mene, kao zamjenika predsjednika…

Na što konkretno mislite?

 • Pa na ovu zadnju sramotu koja se dogodila, da su predstavnici Hrvatskog generalskog zbora i to za Dan hrvatske državnosti otišli „na noge“ nekim generalima iz Bosne i Hercegovine protiv kojih smo ratovali i koji su trebali završiti u Haagu, a ovako je ispalo da naša udruga i s takvim ljudima želi neku suradnju. Kakvu suradnju? Kad smo na sastanku razgovarali o prijedlogu da se ide u Islamski centar u Zagrebu, od mene su sakrili taj poziv, da ne vidim s kime će se oni sastati. A ja sam zamjenik predsjednika HGZ-a! Ne mogu hrvatski generali razgovarati ispod „ljiljana“, već moraju biti hrvatska zastava i fotografije Tuđmana, Šuška…Nakon tog sramnog sastanka, koji je za mene veleizdaja, čuo sam da su otišli tamo po nalogu predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, što nije odgovaralo istinu, što znači da su lagali. Inače, ja sam bio za to da se ide kod muftije Aziza Hasanovića, ali ne i kod naših neprijatelja.

Međutim, u to je sada upleten i general Vladimir Šeks…

 • Za mene on ništa ne predstavlja. U svezi time javio se i general Branimir Glavaš i napisao da je on Udbaš, kodnog imena Kolega i Sova, i da nastoji unijeti razdor među hrvatske generale, kao što je to učinio i kod Počasnog Blaiburškog voda. Gdje je Šeks- tu očito trava ne raste!

Nu, Vi ste u nekim razgovorima isticali da bi u svemu tome svoje prste mogao  imati i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić!

 • O, on da! On je velemajstor u spletkama, krivokletnik, kako ga je nazvao i o njemu napisao i knjigu prof. dr. Miroslav Tuđman, i stalno obilazi one protiv koje smo ratovali u Hercegovini i drugdje diljem BiH. On je kuhar nad kuharima. Prodavač magle. Jednom dijelu naših članova udijelio je generalske činove, iako je i te kako upitno njihovo sudjelovanje u Domovinskome ratu. Ti podržavaju njega, a on njih. Mesića je već odavno trebalo sudski procesuirati, kako zbog njegovih lažnih svjedočenja u Haagu, tako i zbog „dilanja“ tajnih dokumenata, a ne smijemo zaboraviti ni čekove koje je zatajio…Sramota je što obilazi skupove bivših partizana, a namjerno izbjegava one na kojima se slave hrvatske pobjede u Domovinskome ratu.

Nakon što je objavljeno otvoreno pismo 12 hrvatskih generala, na čelu sa Ivanom Toljem, a kojeg ste i Vi potpisali, a u kojem se ukazuje hrvatskoj javnosti na sramni čin nekolicine članova HGZ-a i njihova predsjednika Krešića, a u svezi „veleizdajničkog“ sastanka, a  na kojem je bio i ratni zločinac Medara, od kojeg se ograđuju svi, samo očito ne Krešić, Tomičić, Kruljac…Hrvatski generalski zbor objavio je priopćenje da će uskoro biti održan sastanak Upravnog odbora HGZ-a na kojem će se uz ostalo raspravljati o svemu što se događalo na  tom sastanku, dok su drugi slavili Dan hrvatske državnosti…Što očekujete od svega toga?

 • Očekujem da vodstvo HGZ-a na čelu sa Krešićem podnese neopozive ostavke na svoje dužnosti, da se sazove nova skupština. Ako naši članovi ponovno žele da ih vodi Krešić, neka ih vodi, iako on nije dorastao ovoj funkciji. Zbog njega i takvih su nam iz udruge otišli i neki istaknuti i časni članovi.Treba izmijeniti i Statut udruge.

General Ivan Tolj je predložio da u statutu treba pisati da svake godine na čelo Udruge mora doći novi čovjek…

 • I ja razmišljam tako, ili slično. Možda ne svake, ali svake dvije bilo bi u redu.

Vama je, koliko je poznato, general Krešić i kum. Je li Vam se javio nakon cijele ove zbrke?

 • Da se javio i pozvao me na kavu- došao bih.

Što Vas još smeta u Hrvatskom generalskom zboru?

 • Netko je u našim prostorijama u zadnje vrijeme maknuo hrvatsku zastavu, ali i onu pod kojom su se borili Hrvati u BiH! Čak je nekima zasmetalo i raspelo, križ pa su i to stavili „sa strane“. Očito se nešto čudno događa u ovoj udruzi, koja bi inače trebala biti primjer ostalima. Ima tu još stvari koje se što hitnije trebaju raščistiti. Imam dojam da „mesićevi“ generali, kao i oni koji su došli iz JNA žele preuzeti vodstvo!?

Nu, za Vas su i dalje jedina svetinja prvi hrvatski predsjednik i utemeljitelj RH Tuđman i ratni ministar Šušak…

 • U svakom slučaju. Bili su i ostali velikani hrvatske povijesti.

Vi ste i dalje član HDZ-a?

 • Plaćam članarinu i to je sve. Dobar sam s predsjednikom Vlade Plenkovićem i ministrom i potpredsjednikom Vlade generalom Medvedom. Svojedobno sam prvi javno rekao da „Sanadera treba zatvoriti“, a tako sam prvi i Plenkoviću rekao da to treba uraditi sa pola njegovih ministra! Poznata je i moja izreka „Tko je jamio-jamio je“ i niz drugih. Nemam dlake na jeziku i zbog toga sam mnogima trn u oku. Mene osim istine ništa ne zanima. A istina boli!

Je li bi voljeli da ponovno budete na listi za Hrvatski sabor?

 • Volio bih, ako bi me na tu listu stavio HDZ-e. Tada bi bilo, kao i ranije kad sam bio član ovog tijela, kom opanci-kom obojci. Moja ponovna nazočnost u Saboru bio bi pun pogodak za HDZ!

A, dobri ste si i sa aktualnim predsjednikom RH Zoranom Milanovićem…

 • Cijenim ga jer u svezi Domovinskog rata javno govori prave stvari. Evo, sad je bila 30. obljetnica stravičnog stradanja djece u Vitezu, samo se on u svezi toga oglasio. Poslije Tuđmana nitko nije tako jasno i otvoreno govorio o hrvatskim braniteljima i hrvatskim pobjedama.

Vi ste potpisnik i pisma da se oslobode bivši Udbaši Perković i Mustač. Što je s time?

 • Vjerojatno od toga neće biti ništa. Ja sam to potpisao i ne bih povukao potpis, bez obzira jesam ili nisam pogriješio.

A, tko je sastavio to pismo?

 • Ne znam, nemam pojima.

I dalje se često vučete po sudovima…

 • Proganjaju me godinama. Sve je to maslo bivših KOS-ovaca i Udbaša. Kriv sam, po njima, što sam čitavo vrijeme pomagao na ovaj ili onaj način Hrvatima u BiH, odnosno hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskoga rata.

Nema dana, a da niste nečija „meta“ u nekim portalima ili u novinama…

 • O meni pišu samo kukavice, jadni ljudi koji pate što moraju živjeti i raditi u Hrvatskoj koju smo mi stvorili. Ne osvrćem se na to. Jadno je jadno.

Već je vrijeme da objavite i svoju knjigu!

 • Imate pravo. Pripremam ne jednu već 20 knjiga! A kad budu objavljene mnogi tzv. povjesničari morat će svoje knjige i publikacije spaliti i baciti ih kroz prozor!

Razgovarao: MLADEN PAVKOVIĆ


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji