Podjeli

Približavaju se još dvije tužne obljetnice za hrvatski narod – Vukovar i Škabrnja. Ponovno ćemo se prisjetiti nevinih žrtava velikosrpske agresije u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Nu, sad se opet postavlja pitanje –  koliko djeca u školi uistinu znaju o ovim velikim tragedijama, koliko znaju o agresorima? Malo ili ništa. Međutim, još je žalosnija činjenica da se recimo o onome što se događalo u Vukovaru tijekom 1991. gotovo ne zna ništa u Europi, a kamoli u svijetu. Mnogi ne znaju ni pokazati na zemljopisnoj karti gdje je Vukovar, a kamoli Škabrnja, iako je riječ o jednoj od najvećih ratnih katastrofa nakon II. svjetskog rata. O ovom razorenom gradu i ovom malom mjestu gotovo ništa ne znaju ni žitelji susjednih država, poput Madžarske, Italije, Slovenije… U školama diljem Europe se ne uči o Domovinskome ratu. Tome se ne treba čuditi kad se ni u hrvatskim školama ovoj temi ne pridaje zaslužena pažnja. Naime, u školama se uči Domovinski rat tek u svibnju, ali svega nekoliko sati! Međutim, što rade hrvatska veleposlanstva diljem svijeta, je li  barem ona prigodom ovakvih događanja upozoravaju tamošnje medije, odnosno iznose istinitu sliku o onome što se 18. studenoga 1991. događalo na ovim prostorima? Prema šutnji europskih medija vrlo lako se da zaključiti da se u ime nečijih interesa ova tema zaobilazi, marginalizira i prešućuje! Zašto? S druge pak strane svjedoci smo da se svijetom i dalje  širi lažna istina o Domovinskome ratu, pa čak i da se agresora pretvara u žrtvu. Malo tko to, nažalost,  demantira. To traje iz godine u godinu, pa će na kraju laž  ipak  postati – istina.

Dakle, pitanje glasi: što ste gospodo hrvatski veleposlanici (svaka čast iznimkama) učinili ili što činite da se toliko godina nakon okupacije Vukovara i Škabrnje zna o tim događajima u državama u kojima predstavljate Hrvate, odnosno zašto šutite, umjesto da „urličite“ o onome što se tamo događalo?

U vrijeme Domovinskog rata hrvatska je diplomacija odnijela pobjedu, baš kao što su to učinili i mediji, ali… u miru opet gubimo. Ne, ništa se u Europi ne zna o Vukovaru, o bijelim križevima na vukovarskom Memorijalnom groblju ili pak o Ovčari.

Sramotno, ali je tako! Inače, svjetski mediji su relativno dobro informirani o „ustaškoj Hrvatskoj“, pa i o „genocidu Hrvata nad Srbima“, o čemu im ne svjedoče samo Srbi, već i pojedini hrvatski (?) političari, domaće izdajice i dezerteri.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji