Podjeli

Od postavljanja spomenika Viktoru Kancijaniću na groblju u Tinjanu 2018. naglašavam na groblju, stranke IDS i SDP Istre žestoko se protive do dan danas održavanju komemoracija, koristeći pri tome metodologiju i argumente iz bogate agitprop  riznice Komunističke partije Jugoslavije.

Degutantno je čitati njihove izjave u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.

Citiram priopćenje IDS-a i zgražam se nad govorom mržnje , indoktrinacijom i lažima koje su izgovorili:

„Riječ je o čovjeku koji je sedamdesetih godina bio pripadnik paravojne postrojbe “Planinska lisica” čiji je cilj bio teroristički čin velikih razmjera protiv civila“, rekao je Sandi Bančić, predsjednik Općinske podružnice IDS-a Tinjan

Tipičan rječnik agitpropa iz 70-tih godina prošlog stoljeća uz nužnu napomenu da akcija nije bila uperena protiv civila, nego protiv vladajućih SFRJ. Niti jedan civil nije ubijen od strane 19 pripadnika skupine!

Postavlja se pitanje u kojoj to državi IDS-ovac Sandi Bančić živi 2018.godine ?

Njihova retorika i retorika načelnika općine Tinjan u ovih 6 godina nisu se promijenile, osim što im je ipak doprlo do svijesti da u državi Hrvatskoj ne mogu zabranjivati komemoracije, ali se zato i nadalje služe različitim podmuklim i podzemnim metodama zastrašivanja, ucjenjivanja i onemogućavanja.

Ove 2024. godine očito su nečim ucijenili ili zastrašili  lokalnog župnika Mladena Matiku, jer je odbio da se u crkvi održi misa zadušnica. Svake godine do sada u crkvi sv. Šimuna i sv. Jude Tadeja održavala se misa zadušnica, a ove godine župnik nije dopustio.

Odbiti održavanje mise zadušnice nije nimalo kršćanski od jednog svećenika. Crkva nije politička nego vjerska institucija.

Podsjećam na riječi Bl. Miroslava Bulešića:

„ Između žalosnog, tužnog, krvlju natopljenog naroda, mi moramo biti dobri Samaritanci, koji tješimo, liječimo, pridižemo, zavijamo svaku ranu… Ja sam katolički svećenik i podijelit ću svete sakramente svima koji ih zatraže: i Hrvatu i Nijemcu i Talijanu.“

Stoga se Porečka i Pulska biskupija treba očitovati  na takvo ponašanje župnika Mladena Matike, ali i upozoriti vladajuće da je nedopustivo podvrgavanje lokalnih svećenika stranačko-vladajućoj garnituri na vlasti.

Po Ustavu RH, Članak 41. Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.

Međutim, kako je Tinjan ipak u Republici Hrvatskoj, a ne u SFRJ, slobodni građani, domoljubi i vjernici održali su svečano komemoraciju i misu zadušnicu za Viktora Kancijanića i sve koji su svoje živote ugradili u temelje tisućljetne borbe hrvatskog naroda za svoju državu.

Misa zadušnica održana je kod Kapele Božanskog milosrđa u Mofardini. Misno slavlje predvodio je biskup u miru mons. Ivan Milovan uz suslavitelje  vlč. u miru Dragutina Petrovića i vlč. Željka Zeca, župnika Župe Stari Pazin .

Stoga ponavljam višekratno upozorenje nositeljima državnih vlasti RH:

Svi nositelji državnih, županijskih i općinskih vlasti dužni su poštivati Ustav RH i sve državno-pravne akte koje je izglasao Hrvatski Sabor, bez obzira na stranačku, vjersku i nacionalnu pripadnost.

Svako nepoštivanje tih akata trebalo bi biti sankcionirano kao neprijateljski akt uperen protiv neovisne i samostalne Republike Hrvatske koji se kažnjava  po Kaznenom zakonu glava 32, u ovom slučaju, članak 349.

Volja naroda iskazana na održanom referendumu (plebiscitu) 19.svibnja 1991. predstavlja temelj samostalnosti i nezavisnosti Republike Hrvatske. Sva državna tijela obvezna su je poštivati pa je stoga Sabor 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

 1. listopada 1991. godine, Sabor Republike Hrvatske jednoglasno je donio Odluku o raskidu državno-pravnih sveza Republike Hrvatske sa SFRJ, što je zapravo značilo provedbu Odluke od 25. lipnja 1991. godine.

NN 53/1991

 1. Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ,
 2. Republika Hrvatska odriče legitimitet i legalitet svim tijelima dosadašnje federacije – SFRJ,
 3. Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije – SFRJ,

Prema tome načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin sa svojom ekipom izravno krši odluku o raskidu svih državno-pravnih sveza sa SFRJ od 8.listopada 1991,  jer onemogućava komemoraciju upravo na osnovu akata iz SFRJ.

Viktor Kancijanić ubijen je 2.srpnja 1972. od JNA, vojske  bivše SFRJ, a država Hrvatska ponavljam 8.listopada 1991. raskinula je sve državno-pravne sveze sa SFRJ.

JNA odnosno za mlađe generacije koje to ne znaju, Jugoslavenska narodna armija, izravno zapovjedana iz Beograda bila je agresor na Hrvatsku, razarala hrvatske gradove i sela i ubijala hrvatsko stanovništvo.

Biti protiv komemoracije Viktoru Kancijaniću, koji se protiv te i takve JNA borio, znači biti protiv samostalne i neovisne Republike Hrvatske!

Ako im nije jasno zašto, a vidi se da nije, hrvatski  su branitelji u Domovinskom ratu pobijedili tu JNA, i to toliko  da je nestala skupa sa državom koju je stvorila.

Dakle da rezimiram:

 1. SFRJ, odnosno Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija ne postoji kao država od 1992.godine.
 2. Republika Hrvatska raskinula je još 8.listopada 1991. sve državno-pravne sveze sa tom SFR Jugoslavijom.
 3. Svi zakonski akti, svi njeni zakoni i vrijednosni sustav vezan uz njeno postojanje  u Republici Hrvatsko, ne vrijede još od 8.listopada 1991.

Stoga ta Ustavna Odluka  vrijedi za svakoga hrvatskog državljanina, a samim time i za vladajuće u općini Tinjan, koji je ne poštuju ni nakon 33 godine od njenog izglasavanja.

Načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin i njegova ekipa, time izravno krše ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske i kada bi Pravosuđe RH,  njih i sve one  koji se tako ponašaju, sankcioniralo poštivali bi državu Hrvatsku!

Lili Benčik, hrvatskepravice


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji