Podjeli

Do kraja godine, kako pišu neki mediji,  u nakladi Znanja, svjetlost dana ugledat će luksuzno opremljena knjiga, koja će se prodavati po 2029 eura, povjesničara  Hrvoja Kekeza i urednika  Vida Jakše Opačića s naslovom „Utemeljitelji Hrvatske“.

Na prvi pogled odlično, čak i izvanredno.

Napokon će ljudi saznati, mislim ja,  tko su bili oni koji su uz prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja hrvatske države (kako ga je prvi nazvao general Ivan Tolj) dr. Franje Tuđmana  i hrvatskih branitelja, stvarali slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, za koju je poginulo više od 15 tisuća branitelja i civila, dok o ranjenima i svemu ostalom da i ne govorimo.

Nu, kad smo pročitali tko su po ovim čudnim povjesničarima utemeljitelji Hrvatske i čije će se zasluge naći u ovoj skupoj i jedinstvenoj knjizi, malo je ako kažemo da  će to biti još jedno sramotno „pljuvanje i bljuvanje“ po svima onima koji su uistinu bili – utemeljitelji Hrvatske, Hrvatske, koja je nastala u krvi hrvatskih branitelja.

Dakle, autori ističu da su (čujte sad ovo) utemeljitelji Hrvatske ovih 27 hrvatskih povijesnih ličnosti: Knez Trpimir, knez Branimir,  kralj Stjepan  Držislav, Marko Marulić,  Ivaniš Korvin,  Petar Zoranić,  Bartol Kašić, Ivan Lucić, Stjepan Glavaš, Maksimilijan Vrhovac, Antun Mihanović i Josip Runjanin, ban Josip Jelačić,  Ljudevit Gaj, Ivan Mažuranić, Josip Juraj Strossmayer, Ivan Kukuljević Sakcinski, Bogoslav Šulek, Vatroslav Lisinski, Ante Starčević, Frane Bulić i Lujo Marun, Andrija Mohorovičić, Franjo Bučar, Ramiro Bujas, Andrija Štampar, Milovan Gavazzi, Mate Ujević, i Franjo Tuđman!

Kao prvo, dragi povjesničari, (ako vas se tako može nazvati), nitko od nabrojenih, osim Franje Tuđmana, se ne može nazvati utemeljiteljem Hrvatske, ako ste, oprostite, mislili na hrvatsku državu koja je nastala od 1989. i koja hvala Bogu živi još i danas.

Sve koje ste nabrojili su iznimne hrvatske povijesne ličnosti, od kojih se većina može nazvati i borcima za Hrvatsku, a između riječi utemeljitelj i borac, oprostite, velika je razlika.

Među utemeljitelje Hrvatske po nama se ubrajaju i hrvatske majke Kata Šoljić iz Vukovara i Eva Šegarić iz Škabrnje koje su svaka tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskog rata izgubile i više od desetak članova svoje obitelji, a na popisu ovih autora čak nema ni jedne jedine žene zaslužne za stvaranje Hrvatske!?

Nu, ako je na ovom popisu vojni glazbenik Josip Runjanin, zašto nije i Nikola Tesla?

Ako se spominju knezovi i kraljevi i banovi, gdje su vam Zrinski, Frankopani, a naposljetku među utemeljitelje bez brige ste po vašim kriterijima mogli staviti i Matiju Gupca.

Stoga, kako bilo da bilo, ovaj književno-publicistički projekt nije ništa drugo nego samo još jedan u nizu kako omalovažiti, marginalizirati i prešutjeti sve one koji su, pod vodstvom dr. Franje Tuđmana, uistinu stvorili hrvatsku državu!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji