Podjeli

Kod pisanja ovog teksta moram se vratiti sada već skoro nekih osam godina unatrag i događanja povezati sa dolaskom administracije Tome Medveda u Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Svojim dolaskom na čelo ministarstva, Tomo Medved je uspio preko Vladina ureda za udruge, braniteljske udruge iz Domovinskog rata, koje su se do tada smatrale nekim vojno-policijskim para organizacijama pridružiti civilnom društvu, a samim tim i pod okrilje Zaklade za razvoj civilnog društva. Spomenuo sam ovdje Zakladu za razvoj civilnog društva iz razloga što ona drži kasu za financiranje udruga civilnog društva i kontrolno je tijelo, za one koje ispunjavaju zakonom i pravilnicima propisane uvjete.

Prepoznavši trenutak i pružene mogućnosti, tadašnji predsjednik USP RH, Josip Klem odmah je krenuo u akciju i iskoristio pružene mogućnosti. Pošto je udruga SP RH ispunjavala sve zakonom propisane uvjete, preko Zaklade za razvoj civilnog društva zaposlio je dvije mlade osobe. Radni odnos tako je zasnovala još kao  studentica, tada IDA ŠOŠTARIĆ, a danas udana MAČEK.

U to su vrijeme neke samostalne udruge proizašle iz ratnih postrojbi specijalne policije već pomalo muku mučile sa sredstvima za financiranje, te su neke iskoristile pruženu im priliku i uz pomoć IDE, krenule svoje programe prijavljivati na razne natječaje koje su raspisivala ministarstva RH i EU fondovi. Tu je aktivnost prepoznao i  predsjednik USJP PU VŽ RODA, general Goran Mihalić,  pa je po nagovoru Josipa Klema; tajnika Ivu Loborca i još jednog člana predsjedništva doslovce natjerao na suradnju s gospođom Maček. IDA je ovu dvojicu „đaka“ počela prijavljivati na razna savjetovanja, predavanja, edukacije i tribine u organizaciji Zaklade za razvoj civilnog društva i Vladina ureda za udruge. Na tim su se brifinzima dobile sve potrebite informacije i stekla znanja o financiranju udruga i mogućnostima povlačenja sredstava iz EU fondova za projekte koje provode udruge civilnog društva. Tako su ovi „đaci seminarci“ sa usvojenim znanjima uz zaposlenike udruge postali jedni od najkvalitetnijih suradnika dobroj vili branitelja IDI MAČEK.

Redali su se projekti, širile aktivnosti u krovnoj udruzi SP RH i drugim ustrojbenim udrugama specijalne policije, pa su prostori u kojima je radila profesionalno  respektabilna brojka mladih snaga i to sve redom djece hrvatskih branitelja postali premali. Vrijeme je prolazilo, ovoj se ekipi specijalne policije pridružio i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi pod čije se okrilje sele zaposlenice ove programske ekipe, te zbog obima posla, komotnijeg prostora i kadrovskih promjena tamo nastavljaju svoj rad.

Prelaskom pod novo „zapovjedništvo“ ništa se bitno nije promijenilo samo je nositelj svih prijavljenih projekata kojima i dalje rukovodi dobra vila IDA, umjesto USP RH postala ZUV HGP. Tako se u ovo vrijeme u suradnji Zbora sa više braniteljskih udruga provodi projekt „Tematske mreže branitelji – Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije“ sufinanciran od strane ESF s više milijunskim iznosom, a dok se još zbrajaju korisni učinci netom završenog projekta „Budimo zajedno – pomoć braniteljima u kući“. Udruga SJP PU VŽ RODA, provodi projekt sufinanciran od strane ministarstava i ESF vrijedan skoro dva milijuna kuna,  naziva ZAjedno na kojem je zaposleno petero djece hrvatskih branitelja SSS/VSS, kao i projekt Zajedno s Rodama, financiran od MRMSOSP teškog peko pola milijun kuna, a na njemu je zaposleno dijete hrvatskog branitelja.

Nad svim tim aktivnostima koje provodi ZUV HGP i Udruge Specijalne policije RH, svojim stručnim znanjem i uskoro zvanjem „magistre međunarodnih odnosa i diplomacije“, te svojim vilinskim štapićem dirigira naša DOBRA VILA – IDA MAČEK!

Antun Berljak


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Branitelji