Podjeli

Ne izusti ime dr. Franje Tuđmana uzalud !

Proteklo vrijeme svjedoci smo od dijela nezadovoljnih stranačkih prijatelja i desnih oporbenjaka optužbi da je HDZ ideološki  skrenuo sa puta ili zastranio u lijevi centar. Iznevjerio političku ideju tvorca moderne Hrvatske i osnivača stranke dr. Franje Tuđmana.

Da se podsjetimo:

Isti ti HDZ_ovi „dušobrižnici“ zaboravljaju da je dr. Tuđman u svojem političkom  djelovanju u prijelomnim povijesnim trenucima uvijek se opredijelio  za ispravnu stranu.

Cijela obitelj dr. Tuđmana  priključila se Antifašističkom pokretu u Hrvatskom Zagorju. Brat Stjepan je poginuo kao pripadnik partizanskih jedinica. A otac i pomajka su stradali u nerazjašnjenim okolnostima 1946 godine.

Dr. Franjo Tuđman II. sv. rat završava sa činom majora, a 1960 promaknut je u čin generala JNA, nakon čega napušta vojnu službu.

Godine 1961. osniva Institut za historiju radničkog pokreta i postaje njegovim direktorom. Od 1963. godine predaje na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Zbog svojih stavova o nekim povijesnim pitanjima dolazi u sukob s komunističkim vlastima, koje ga optužuju zbog nemarksističnosti i nacionalizma u istraživačkim radovima.

To se prije svega odnosi na viđenje da svaki narod ima pravo na vlastitu oružanu silu, protivljenje nametanju kompleksa NDH-a hrvatskom narodu te ukazivanje na preuveličavanje broja jasenovačkih žrtava.

Bio je i potpisnik Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967. godine.

Politički progon kulminirao je kada je izbačen iz Komunističke partije, uklonjen sa Sveučilišta te smijenjen s mjesta direktora Instituta i prisilno umirovljen, te osuđivan na robiju.

Čim je 1989. godine u Jugoslaviji dopušten pluralizam, najprije na tribini Društva hrvatskih književnika u Zagrebu iznosi Prednacrt programskih osnova Hrvatske demokratske zajednice, a zatim se 17. lipnja održava osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice na kojoj je izabran za predsjednika.

Da li životopis prvog predsjednika Hrvatske Demokratske Zajednice i prvog predsjednika Republike Hrvatske upućuje u bilo što se  danas pojedini članovi stranke i tzv. domoljubi zaklinju i koje vrijednosti štuju?

Da bi ostvario svoje političke ciljeve dr. Tuđman je bio svjestan da bez svekolike pomirbe Hrvatskog Naroda nema ni neovisne države.

Jedna od prvih ideja njegove politike je bila pomiriti djecu partizana i ustaša u cilju stvaranja narodnog jedinstva na putu do uspostave državnosti.

Tim politikama je integrirao istinske domoljube različitih svjetonazora, uz brdo pragmatika.

S kojima se radi ideje svekolike pomirbe, nije imao volje sukobiti.

Kao posljedicu u HDZ-u imamo vrlo politički heterogeno članstvo, uz mantru jugonostalgičara da je HDZ desna, nacionalistička stranka opasnih namjera.

A danas bi pojedini  unutarstranački i  oporbenjaci lustrirali! Nakon 30 godine.

Koga? Umirovljenike i preminule?

Od koga početi?

Ako idemo po redu onda od  samog Tuđmana, Bobetka, Špegelja, Červenka, Tusa, Stipetića,…,….,

Da li i za jednog  od nasljednika dr. Tuđmana bilo na čelu Hrvatske Demokratske Zajednice, bilo na čelu vlade ili u funkciji predsjednika Republike, možemo reći da nastavlja Tuđmanovu politiku i misao?

Njihovo pozivanje na dr. Tuđmana ispada tek puka isprazna fraza.

Jednim djelom jer je osnovni cilj i politika dr. Tuđmana ispunjena međunarodnim priznanjem Republike Hrvatske i stjecanjem punog suvereniteta u međunarodno priznatim granicama.

Od tada je prošlo skoro 3 desetljeća i puno je vode proteklo rijekom Savom.

Hrvatska je postala dio zapadnih ekonomskih i političkih integracija.

Uvjeren sam da bi dr. Tuđman na to bio ponosan.

A članstvo u navedenim savezima obavezuje vođenu zajedničkih politika i njihovih standarda.

Glavna ostavština  dr. Tuđmana je demokratska, međunarodno priznata, suverena i neovisna Republika Hrvatska. I time zaslužuje da ga se naziva „Ocem Domovine“.

Sve ostalo je na nama!

Kako je davno napisao Joseph de Maistre Svaki narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika