Podjeli

Dio široke rasprava na mail grupi sa mnogo sudionika.

Hrvatska blogerica i kolumnistica očitala povijesnu bukvicu Ivi Josipoviću. On postao bezobrazan:

Ivo Josipović piše:

Gospođo Benčik,

Ne morate me ispravljati, jer, valjda ste nepismeni kad ne razumijete što sam napisao. Nisam napisao da su ustaše dale Istru, nego da su pristale ono što je Italiji nepravedno dano. I da su tome još dodali dio Dalmacije i mnoge otoke.

A da su ustaše bili domoljubi, valjda bi od Italije tražili ili oružjem oteli Istru. Jesu li to napravili? Nisu. Nego su to potvrdili. A tko je to učinio? Partizani. I ne pričajte gluposti o tome da partizani nisu vratili Istru i Dalmaciju. Pa ne mislite valjda da je zaista časni domoljub mons. Milanović to učinio? Ili kako kažete, etnički sastav Istre? Pa etnički sastav nije bio bitno drukčiji prije rata, a ni za rata. A mons. Milanović je odigrao lijepu, ali ipak sporednu ulogu u cijeloj priči. Istru i Dalmaciju je vratila partizanska puška. IJ

Lili Benčik odgovara:

  1. Josipoviću to je vaša jugoslavenska povijest, koja je prevladana i dakako na osnovu dokumenata ispravljena.

Starija sam od vas, prošla sam jugoslavensko školstvo, ali zadržala kritičko promišljanje neopterećena jugo-ideologijom!

Moja je prednost živo svjedočenje, tako da me o Istri ne možete podučavati niti ispravljati.

Stoga mogu i hoću vas i ostale koji prate ovu diskusiju obavijestiti o novim saznanjima.

Istarsko svećenstvo odigralo je PRESUDNU , a na sporednu ulogu u pripojenju Istre Hrvatskoj, odnosno FNRJ.

I po tom pitanju niste dobro informiran, da budem fina.

Naravno, razumljivo je, s obzirom na vaš stav prema vjeri i Katoličkoj crkvi  da ćete vi svaku ulogu istarskog svećenstva omalovažiti i obezvrijediti. Ali ne možete, jer sam veoma dobro upoznata sa tom temom. i ovu istinu promičem i borim se za nju.

Papa  Franjo dodijelio je 11. kolovoza 2021.godine,  izv. prof. dr. sc. Ivanu Milotiću, profesoru  na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, odlikovanje viteza Reda svetog Grgura Velikoga.

Papa Franjo je profesoru Milotiću odlikovanje dodijelio kao izraz priznanja i zahvalnosti za zasluge učinjene Svetoj Stolici i u korist Crkve, za izniman doprinos u promicanju kanonskopravne znanosti u Republici Hrvatskoj i proučavanju povijesti Crkve u Istri. Odlikovanje viteza Reda svetog Grgura Velikog, koje kao jedno od pet civilnih odlikovanja dodjeljuje Sveti Otac, 1831. godine ustanovio je papa Grgur XVI.

Dr. Milotiću će odlikovanje uručiti  Dražen Kutleša, nadbiskup koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije i apostolski upravitelj Porečko-pulske biskupije. u četvrtak u Eufrazijevoj bazilici u Poreču.

Poslušajte dr.Ivana Milotića, koji u cijelosti potvrđuje moje navode, opovrgava vaše!

Pozorno poslušajte, jer ta vaša priča nema više nikakve snage:

Postoji zapisnik o sastanku istarskog svećenstva sa Savezničkom komisijom:

“Sastanak istarskog svećenstva sa Komisijom koju su osnovali Saveznici (Engleska, SAD, Francuska i Rusija) pri Mirovnoj konferenciji u Parizu 1946, godine. “Dne 19. marča 1946. došli su u Pazinu pred Komisiju točno u 22 i 45 te su ostali točno do 2 sata poslije pol noći svećenici Božo Milanović, Tomo Banko i Leopold Jurca kao pretstavnici hrvatskog istarskog svećenstva, organiziranog u “Zboru svećenika sv. Pavla za Istru.”

Kod dugog stola sjedili su predstavnici Engleske, Američke, Ruske i Francuske Vlade. Bilo je u svemu 17 osoba, a pretsjedao je Englez. Nakon što su spomenuti svećenici dali ruku Delegatima i sjeli uz njih pročitali su spis o tajnosti ispitivanja.Pretsjednik Komisije pozdravio ih je i spomenuo taj spis te ih je upitao, koliko i koje svećenike pretstavlja “Zbor svećenika sv. Pavla za Istru”. Pretsjednik Zbora Tomo Banko odgovorio je: 52

Tada su svećenici iznijeli podatke da od ukupno 154 svećenika u Istri, 88 je talijanskih, 132 hrvatske župe, 21 talijanska i 23 mješovite, među koje računamo samo one, koje imaju više od 10% druge narodnosti. Prema tomu u Istri je od svih župa i samostalnih kapelanija 75% hrvatskih, 12% talijanskih, i 13% mješovitih.

Iz zapisnika maratonske sjednice održane u Pazinu 22. i 23. ožujka 1946. vidi se da je Josip Roglić, nastupajući kao predstavnik »Jadranskog instituta«, objašnjavao prisutnima da su popisivači bili svećenici i učitelji, ali je naglasio: »Koliko je god bilo moguće, upotrebljavali (smo) svećenike, jer su oni duže u mjestima od učitelja« Obilazak Međusavezničke komisije po Istri iskoristili su i istarski Talijani, kako bi se probili sa svojim željama do Saveznika, čime je narušena jugoslavenska propaganda o jedinstvenoj potpori i Talijana i Hrvata priključenju Jugoslaviji. Primjerice, u mjestu Galižana Talijani su tajno tiskali i podijelili letak na engleskom jeziku kojim mole Saveznike za izbavljenje od jugoslavenske okupacije.

Svećenici Tršćansko-koparske biskupije: Božo Milanović, Hrvat, i Anton Piščanec, Slovenac, sudjelovali su u radu jugoslavenske delegacije od početka svibnja do kraja lipnja 1946. u pripremi za Parišku mirovnu konferenciju. Božu Milanovića je primio pariški nadbiskup kardinal Souhard, za kojega se nakon toga pročulo da podupire zahtjev za pripojenje Istre Jugoslaviji. Vijeće ministara (SAD, SSSR, Francuska i V. Britanija) na četvrtoj konferenciji u Parizu 1. srpnja 1946. donijelo je odluku da će Jugoslaviji pripasti sav teritorij istočno od tzv. francuske crte razgraničenja, tj. čitava Istra osim Bujštine i Koparštine, koje će pripasti Slobodnom Teritoriju Trsta (STT).”

Iz knjige “Katolička crkva u komunističkoj Hrvatskoj 1945.-1980.”.Miroslava Akmadže ,prvo poglavlje: sastanak istarskog svećenstva sa Komisijom koju su osnovali Saveznici (Engleska, SAD, Francuska i Rusija) pri Mirovnoj konferenciji u Parizu 1946, godine.

Proglas istarskih rodoljuba od 13.rujna 1943.godine, odnosno lažiranoj odluci o priključenju Jugoslaviji 25.rujna 1943.godine, koju su komunisti preradili.

Kriterij za priključenje nije bila Titovo ratno oslobađanje, teritorij koji je Tito držao, već etnička linija stanovništva.

Tito je u 40 dana 1945.godine, što je držao Trst dao pobiti 15 000 ljudi, sa izlikom da se ubijaju fašisti, a fašista nije bilo, jer su otišli kada je Italija kapitulirala još 8.rujna 1943. godine.To je zločin protiv stanovništva.

Sve te masovne likvidacije pravdaju se antifašizmom, a ustvari su zločin komunističkog režima protiv domicilnog stanovništva.

Uloga Katoličke crkve kao zaštitnice naroda je bila presudna!

Istarski svećenici su bili istinski kršćanski antifašisti, a ne kao komunistički antifašisti , koji su ustvari fašisti, po masovnim likvidacijama.

Ničeg antifašističkog nije bilo u klanjima (Miroslav Bulešić) u jamama, masovnim likvidacijama nad stanovništvom, ne nad neprijateljima-okupatorima, nego nad domicilnim stanovništvom.

Istra je kraj u kojem žive i Talijani i Slovenci i Hrvati u definiranim granicama, Katolička crkva jednako je štitila svo stanovništvo Istre!

Saveznici su znali da Titovi partizani ne predstavljaju volju naroda, pa su se obratili istarskom svećenstvu!

Možete vi pjevati borbene pjesme, ali ono što govori dr. Milotić je istina, koju ne možete ničim opovrgnuti!

Lp Lili Benčik

Pozorno poslušajte tih 25 minuta što govori dr.Milotić

Komunizam sa antifašizmom veze nema, jer antifašizam nisu zločini , a komunisti su počinili zločine.

ISTINA i samo ISTINA

https://youtu.be/pl67vOFeveA

Lili Benčik/hrvatskepravice


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika