Podjeli

U obrambenom Domovinskom ratu mnogi su svoje živote položili za našu domovinu, od slavonske ravnice, zelene Like pa sve do kršne Dalmacije i Hercegovine. Te hrabre ratnice i ratnici poginuli su za ideale i slobode u kojima svi danas uživamo. Bile one političke, ekonomske ili osobne.

Mi smo tim hrabrim ljudima odgovorni. Odgovorni smo čuvati toliko teško stečena prava i slobode o kojima su naši preci mogli samo sanjati.

Tijekom svake krize, bila ona svjetska ili nacionalna, pod izlikom sigurnosti oduzimaju se komadići tih naših sloboda. Najnoviji primjer takvih politika koje su sve prisutnije u svijetu, a od nedavno imamo priliku slične politike vidjeti i u Hrvatskoj kada je ministar Beroš prije nekoliko dana najavio aplikaciju „Stop COVID-19“ koju je izradila državna agencija APIS, a koja će se moći dobrovoljno instalirati.

Kako bi već sljedeći dan najavio obaveznu instalaciju aplikacije ukoliko se stanje pogorša, a pretpostavka ove vlade i takozvanog stožera da će se upravo taj scenarij dogoditi.

Drugim riječima država želi pristup našim mobitelima, informacijama i podacima. Oni će naravno pravdati taj svoj potez pod izlikom sigurnosti i naše osobne zaštite.

Naravno kao i mnogo puta do sada vladajući su se još jednom ugledali na njihovu majčicu Europu.

Zemlje Europe počele su izrađivati aplikacije za praćenje COVID-a po uzoru na azijske zemlje poput Kine koja je jedna od prvih uvela tzv. praćenje kontakta sa zaraženim osobama.

Kineska vlast upravo tu aplikacija koristi kao sredstvo za praćenje svojih građana, ograničavanje slobodnog kretanja, davanje osobnih podataka trećim strankama.

Naravno sve s argumentom zaštite samih građana.

Danas te iste kineske vlasti najavljuju da će ovakve aplikacije biti obavezne i nakon prestanka koronakrize. Jer jednom kada država uspostavi takav sustav kontroliranja svojih građana vlasti nemaju razloga toliku moć tek tako prepustiti.

Nije mi cilj uspoređivati demokratski izabran Hrvatski sabor i vlast s totalitarnom Kinom i njezinim politikama, ali moramo biti svjesni da se ovakvim potezima uvelike omogućava strukturama vlasti manipuliranje privatnim podacima građana.

Aplikacije za praćenje zaraze COVID-a su po svim dosadašnjim pokazateljima neefikasne. Južna Korea, Singapur, Australija, Francuska, Njemačka, Izrael i mnoge druge zemlje već nekoliko mjeseci imaju slične aplikacije koje su skinute milijune puta od strane njihovih građana i koje su se u svome korištenju tih nekoliko mjeseci pokazali kao apsolutno beskorisne.

Australija, zemlja od 25 milijuna ljudi ima 6.2 milijuna instalacija svoje inačice aplikacije u prvih mjesec i pol dana, a imala je svega 11 dojava. Ništa bolje se nisu pokazale ni inačice aplikacije kod ostalih zemalja.

Stoga se moramo zapitati zašto naša vlast troši novac poreznih obveznika na projekte koji su se pokazali da nisu efikasni u svojoj osnovnoj funkciji?

Za očekivati je da vladajući nastave s ovakvim bespotrebnim projektima koji u vjetar bacaju novac poreznih obveznika pa im ovim putem preporučujem da možda osnuju i nekoliko novih agencija. Nešto poput Agencije za Bluetooth povezivanje ili Agencije za instalaciju Android i Apple aplikacija. Jer ako nam je suditi po dosadašnjim politikama, agencija nikada dovoljno.

saborski zastupnik Marko Milanović Litre


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika