Podjeli

Prvi je, ako se ne varamo, pok. dr. Zdravko Tomac, o Domovinskom ratu rekao – „Nekome metak, a drugima imetak“, što znači – dok su jedni bili spremni  dati i život za Domovinu, drugi su na krvi Vukovara, Škabrnje, Gospića, Pakraca, Lipika, Voćina, Karlovca, Knina, Osijeka i mnogih drugih mjesta i gradova diljem Hrvatske nastojali prikupiti što više bogatstva. Koliki su se samo obogatili preko noći? A kad ih pitaš: gdje ste bili 1991. ne mogu se ni sjetiti,  čak se znaju i naljutiti, kao, pa nećemo sada još i na taj način razgovarati. No, iako je od početka srpske i ine agresije na Republiku Hrvatsku već prošlo 30 godina, ratni profiteri, tajkuni, kriminalci, jednom riječju hrvatski lopovi „igraju na kartu“ zaborava, pa misle da smo svi kratke pameti ili da smo svi oboljeli od rata i ratnih razaranja, pa se nećemo ni sjetiti svih tih koji su nas čitavo vrijeme pljačkali i koji nas i dalje pljačkaju. Koliko je dosad pronađeno i suđeno ratnih profitera? Za njih nisu važili ratni, a kamoli današnji, mirnodopski, demokratski zakoni. Za njih je jedino važan – novac. A s novcem  se u Hrvatskoj uistinu može „sve“ kupiti, kao na tržnici. Tko ima novaca ne mora biti ni u istražnom zatvoru, plati jamčevinu ili pak bez problema ode u BiH. Relativno je veliki broj hrvatskih branitelja koji su iz ovih ili onih razloga strpani na robiju. Oni ni ne pomišljaju na izlazak iz istražnog i inog zatvora jer nemaju novaca ni za kupnju potrebnih potrepština u zatvorskoj kantini, a kamoli za nekakvu jamčevinu. I kad bi kojim čudom izašli iz pritvora, njih ne bi dočekale tv i ine kamere, kao najveće  hrvatske lopove i mafijaše.

Hrvatsku su na žalost u ovih 30 godina najviše opljačkali „domaći“ igrači, koji su rat vidjeli samo na televiziji, a većina ni to. Pogledajte malo oko sebe. Koliko ima ljudi koji nisu bili u ratu, a danas imaju sve, čak i „ptičjeg mlijeka“! Na početku rata, mnogi su se enormno obogatili sakupljajući i humanitarnu pomoć.  Kako može danas netko (možda vaš susjed) imati sve, a  do jučer je bio „gol i bos“? Organi gonjenja uglavnom „preskaču“ ove teme. Lakše im je progoniti i osuditi jednog ratnog invalida za 1o tisuća kuna (kao u Koprivnici) na godinu dana zatvora, nego proganjati nekoga koji ni sam ne zna što i koliko ima.

Nikada ratni i ini profiteri nisu bili zaštićeniji nego sada. Neki će možda na to reći da to ipak nije tako, jer se i pojedini ministri gone. Ali, na kraju, manje-više, ispada da je sve to bila predstava za narod, ili pojeo vuk magare.

A mi ćemo opet pitati: koliko je ratnih i inih profitera dosad uhićeno i suđeno?

Dajte nam brojke, ako već ne želite imena!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika