Podjeli

Knjiga akademika Josipa Pečarića DUBROVNIK SE BRANI BOKOM dana je na našem portalu:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/DUBROVNIK.pdf

U Uvodu akademik Pečarić piše:

U nizu tekstova ukazivao sam na činjenicu koliko je veliki srpski kompleks hrvatske kulturne baštine. Zato je i logičan moj tekst iz 1998. godine DOKLE VELIKOSRPSKA KRAĐA HRVATSKE KULTURNE BAŠTINE? Jedan naš iseljenik iz Melbournea koji danas nije s nama gosp. Keserović znao mi je tih devedesetih godina reći,: ”Nitko nema što Srbin imade, a imade samo ono što ukrade”

To se oduvijek posebno pokazivalo njihovim svojatanjem Dubrovnika. Još tijekom njihove naci-fašističke agresije na hrvatsku upozoravao sam na činjenici da mi ne trebamo dokazivati kako je Dubrovnik naš već da je ogromna hrvatska kulturna baština u Boki kotorskoj. I danas se spominje da u današnjoj Crnoj Gori 60% spomeničke baštine pripada hrvatskom narodu kojega u toj državi ima manje od 1%. Tako sam i tada govorio da je Crna Gora, koja je tada sudjelovala u agresiji na Hrvatsku, s kulturnom baštinom tamošnjih Hrvata udvostručila svoju baštinu. A osvajanjem Dubrovnika isto bi učinila i Srbija s tim da je ono udvostručiti vjerojatno treba i povećati.

Zato danas kada u istoj srpskoj politici koju sada nazivaju ‘Srpski svet’ ponovo Dubrovnik na udaru u ovoj knjizi sam dao izbor tekstova iz mojih knjiga u kojima se spominje Dubrovnik.

Uz ovaj Uvod ide jedan tekst povezan s mojim tadašnjim tvrdnjama čiji naslov je uzet za naslov cijele knjige, kao i tekst Marita Mihovila Letice povodom„ Zakona o Kulturnom nasleđu“ što ga je izglasovala Srbija krajem prošle godine. Primjeren odgovor stigao je i od novog vodstva Matice Hrvatske, pa dajem i komentar Vjekoslava Krsnika.

https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/29716-nova-knjiga-akademika-pecarica-dubrovnik-se-brani-bokom

POGLEDAJTE:

Crna Gora članica NATO-a ali zavaljujući Rusima i SPC (koju pomaže hrvatska država) kao dio Srpskog sveta:

https://narod.hr/svijet/geopoliticka-analiza-putin-preko-vucica-otvara-novo-bojiste-u-nato-voj-clanici

Đuro Vidmarović je bio i Predsjednik DHK-a ali i veleposlanik u Ukrajini:

https://narod.hr/svijet/duro-vidmarovic-za-narod-hr-ovaj-je-rat-naprosto-nametnut-zbog-psiholoske-konstelacije-ruskoga-predsjednika

U Ukrajini kao u Hrvatskoj (Osijek):

https://narod.hr/svijet/deja-vu-ruski-tenk-gazi-auto-s-vozacem

Josip Pecarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika