Podjeli

Kako se u izbornoj godini svi pokušavaju izboriti za veća prava, posebno materijalna kroz veće plaće i razne dodatke, tako je bilo potpuno očekivano da će u ovoj super izbornoj godini svaka nezadovoljna skupina iskoristi svo raspoloživo „oružje“ kako bi ostvarila svoj cilj.

Nije li pravi trenutak zatražiti od Vlade pojašnjenje činjenice kako za 240 tisuća državnih i javnih zaposlenika odjednom u proračunu ima 1,5 milijardi € za povećanje plaća, čemu Umirovljenici zajedno – Politička platforma daje punu potporu, a da isti iznos za povećanje mirovina „nema“. U proračunu naravno ima dovoljno novca i za povećanje mirovina čime bi se dugoročno riješio problem rastućeg siromaštva umirovljenika kojih je, što je posebno zanimljivo, čak pet puta više od državnih i javnih zaposlenika. Jeli u ovom trenutku oportuno postaviti pitanje zašto povećanje plaća državnim i javnim zaposlenicima prolazi relativno lako a povećanje mirovina teško ili nikako. Odgovor je jednostavan, vidimo ga ovih dana kroz „bijeli štrajk“ u pravosuđu, najavi istog od liječnika, prosvjetara i niza drugih proračunskih korisnika koji mogu blokirati ili onemogućiti normalno funkcioniranje državnih i javnih službi, a blokadu si Vlada u ovoj super izbornoj godini naprosto ne smije priuštiti.

Povećanjem plaća za 240 tisuća zaposlenika u državnim i javnim službama Vlada zapravo priznaje njihovu pregovaračku moć, ali i koliko je važno da navedene službe normalno funkcioniraju. Ako se 240 tisuća zaposlenika moglo izboriti za značajno povećanje plaća koristeći se svojom pozicijom onda je jasno da se umirovljenici trebaju zapitati koje to oni efikasno „oružje“ imaju kojim bi se mogli izborili za veće mirovine sukladno obećanju HDZ-a još iz 2016. g. po kojem je prosječna mirovina trebala narasti do 60% prosječne plaće.

Ako umirovljenika ima čak pet puta više zaposlenika u državnim i javnim službama onda je jasno kolika je to i politička moć, čak i uz pretpostavku da je većina od 1,2 milijuna umirovljenika na bilo koji način vezano uz neku od lijevih ili desnih stranaka. Radi se o 300 – 500 tisuća umirovljenika sa minimalnim i penaliziranim mirovinama koji se bore za golo preživljavanje. Oni su ogromna snaga, snaga uz čiji podršku nakon parlamentarnih izbora Umirovljenici zajedno – Politička platforma može realizirati prijedlog za povećanje mirovina.

Naš je prijedlog da se izračun mirovina za sve umirovljenike i one koji će to biti radi na bazi 75-80% neto plaće kroz 10 najboljih godina, uz zaštitni AVM od 18,5 € za svaku godinu staža, te ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života. Ovo znači da npr. za puni radni staž i navršenih 65 godina života mirovina ne može biti manja od 750 €.

Umirovljenici ne mogu štrajkati poput javnih službenika i namještenika da bi se izborili za veće mirovine ali zato svojim glasovima mogu odlučiti pobjednika svakih izbora. Upravo nas ta spoznaja čini jačima od svih! 

U Zagrebu, 30.01.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO – Politička platforma

Milivoj Špika – Koordinator za medije


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika