Podjeli

Ukoliko netko odrasta u obitelji  sa nasilnikom, nikad ne zna šta ga očekuje iz dana u dan. Kada je jedan ili oba roditelja nasilni, kućna atmosfera postaje nepredvidiva. Svađe, nesporazumi, nepouzdanost i kaos stalno su na dnevnom redu. Djeca u takvim sredinama ne dobijaju dovoljno ljubavi, tako da imaju iskrivljena ponašanja i poteškoća prilikom ostvarivanja odgovarajuće brige o sebi i svojim osećanjima kasnije u životu. Takvi ljudi teško ostvaruju ozbiljne veze i imaju problem sa povjerenjem.
Ta djeca često su primorana da negiraju svoja osećanja tuge, straha i ljutnje u cilju da bi preživela – i kako neriješena osjećanja uvek izbiju na površinu vremenom, ona se često izražavaju kada osoba odraste.Kada netko dugo vremena guta strah, dođe vrijeme kada se ne može više gutati i vrati se poput bumeranga u obliku bijesa. Tada je okolina iznenađena, šokirana, ne može da vjeruje, žao im.
Tako te osobe u većini slučajeva kasnije u životu završe ili kao nasilnici ili sa nasilnicima.
Može li se pomoći tim osobama? Može, kada ih sretnemo na ulici trebamo ih lijepo pozdraviti, upitati za junačko zdravlje. Biti će začuđeni ali će se u duši obradovati, nekome je stalo do njih. U školi sa takvom djecom treba obavljati razgovore. psiholozi, razrednici, ravnatelji. Ali ne, oni zovu ćaću, a ovaj kada dođe kući ubi Boga u. svima koji mu se nađu na putu. Dijete u takvom okruženju ne može svladati gradivo, kada ode od kuće i malo se opusti počne se nekontrolirano ponašati. Sve u nadi da će svladati strah. Okolina kaže da je neodgojeno, ne daju svojoj djeci da se druže sa takvima. U školi nastavnici umjesto da malo povedu brige o takvoj djeci, pišu jedinice u dnevnik, bez provjere znanja. Osobi koja živi sa nasilnikom treba pružiti šansu da se zaposli.  8 sati bez nasilja. A tek kad dobije plaću, dobije i malo samopouzdanja, vidi da vrijedi. Radit će kao rob za to. Ali tko će se gnjaviti sa tim, neka je gdje i jest, bolje poslovati bez problema.
Socijalne službe i policija kada interveniraju idu linijom manjeg otpora, ne valja se zamjerati. Tako nastaju budući delikventi. Oni su jako bitan segment ovoga društva. Povećava se potreba za socijalnim radnicima, sudstvom, odvjetnicima, povećava se državni proračun, povećava se druženje susjedstva po kućama i birtijama, povećava se ispijanje kava, rakija, potrošnja duhana. Mnogi dobiju viši osjećaj svoje vrijednosti, upirući prstom u te delikvente.
Obzirom da se u životu sve svodi na interes, u ovakvim slučajevima je očito višestruki interes da se ne čini ništa.
Marija Bačić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema