Podjeli

Kad bi se birala „Žena godine“, poglavito među hrvatskim dramskim umjetnicama, na jednom od najviših mjesta trebala bi biti i Anja Šovagović Despot, koja nas već godinama zadivljuje svojim uspješnim ulogama u kazalištu, filmu, tv serijama…

Međutim, ona bi taj naziv zaslužila i kao malo tko, jer se i kao umjetnica uključila u stvaranje hrvatske države, a osim toga malo tko od njezinih kolega i kolegica se može pohvaliti toliko velikim brojem humanitarnih nastupa za hrvatske branitelje i stradalnike kao ona.

Nu, iako je dosad primila mnoge nagrade i priznanja, ne bi se začudili da dobije i najveću hrvatsku nagradu za kulturu, za životno djelo- „Vladimir Nazor“, tim prije što je jedina i – neponovljiva.

 • Lijepo je kad primiš neku nagradu ili priznanje, to je jedan od znakova da su te ljudi primijetili, ali ništa ne može zamijeniti srdačan pljesak na kraju nekog našeg projekta- rekla je.

Anja je završava Klasičnu gimnaziju (Obrazovni centar za jezike) kao i srednju Funkcionalnu glazbenu školu u kojoj je svirala violončelo u klasi profesorice Dobrile Berković. U to vrijeme, bila je dobitnica  mnogih nagrada na glazbenim natjecanjima.

 1. godine diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Tomislava Durbešića, s ulogom Laure Lenbach u «U agoniji» Miroslava Krleže.

– Svoj profesionalni umjetnički put, počela sam u Glumačkoj družini «Histrioni». Potom sam zajedno s kolegama – studentima s Akademije dramske umjetnosti – osnovala glumačku družinu «Lift»- kaže te dodaje da je bila  redoviti gost Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta i Susreta glumaca u Zagvozdu.

Anja surađuje s mnogim teatrima u Hrvatskoj. Gostuje na pozornicama HNK u Zagrebu, HNK u Splitu, ZKM-a, ITD-a, a stalni je član dramskog kazališta «Gavella» u Zagrebu od 1. prosinca 1986. godine.

 • Odigrala sam preko 50-tak glavnih uloga u kazalištu, 40-tak uloga na filmu i televiziji te mnoge i značajne uloge na Hrvatskom radiju. Igrala sam u televizijskim dramama, filmovima i serijama te kao glumica, pjevačica ili voditeljica gostovala u brojnim televizijskim emisijama zabavnog, mozaičnog i informativnog programa, a bila sam i stalna suradnica televizijske emisije o filmu “Obojena svjetlost” autora Joška Marušića, kaže s ponosom.

 

Nu, poglavito je zanimljiv njezin put i kao glazbene dive, kao pjevačice.

Naime, kao uspješna glazbena interpretatorica sudjelovala je  na festivalima zabavne glazbe: na Festivalu zabavne glazbe u Splitu, Festivalu kajkavske popevke u Krapini, Zagorskom glazbenom festivalu “Krijesnica”, na “Šibenskoj šansoni”, na Festivalu šansone u Podgori, “Zagrebfestu” i drugima, kao i na mnogim glazbenim priredbama poput “Božića u Ciboni”.

Inače, surađuje s vrhunskim hrvatskim glazbenicima i tekstopiscima – Nenom Belanom, Stankom Šarićem, Miroslavom Škorom, Matom Matišićem, Alanom Bjelinskim, Ivanom Pikom Stančićem, Ines Prajom, Sinišom Leopoldom, Zoricom Klinžić….

Snimila je za Croatiju Records i samostalni CD sa obradama slavonskih narodnih pjesama pod nazivom  „Ko će mi zabranit“.

A, Anja nije samo dramska umjetnica i glazbenica, ona je i uspješna spisateljica!

Prva njezina  knjiga nosila je naziv  «Divlja sloboda“, a bila je objavljena 2003.  Tiskana je u tri izdanja. Izdavač je bio «Mozaik-knjiga» iz Zagreba.

Sedam godina kasnije  objavljuje i drugu knjigu – kazališnih eseja i autobiografskih zapisa „ Kad se ima kome dati“.

 • U pripremi mi je i treća knjiga koju pišem u svojevrsnom dijalogu s ocem Fabijanom Šovagovićem koji je za sobom ostavio mnoštvo neobjavljenih eseja i tekstova – kaže.

Suradnica je časopisa «Kazalište» u kojem ima kolumnu «Vox histrionis».

Objavljivala je  komentare i pod nazivom “Divlja sloboda” u Večernjem listu 2003/2004.

Također, objavljuje tekstove i u časopisu “Forum”.

Na kraju, istaknimo i to da je osim kao umjetnica, aktivna  i kao kulturna djelatnica na brojnim područjima. Sudjelovala je u radu niza stručnih povjerenstava i žirija.

I kad se sve  zbroji, njezine brojne uspješne glavne i ine uloge, ali i štošta drugo po čemu je pamtimo i pamtit ćemo, onda kad se i obilježavaju dani poput 8. ožujka, ne treba zaboraviti ni žene – „za sva vremena“-  poput – Anje Šovagović  Despot!

Tekst i slika: Mladen Pavković


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema