Podjeli

Knjiga „Zarobljeno društvo & makronacionalni sustav, korupcija i demografija“ štivo je koje sam nedavno najavio navodeći neke njegove dijelove, ali ako nekoga zanimaju detalji i cjelovita obrazloženja sve može naći u ovoj knjizi. Sve ono što se danas dešava u našem društvu, u našoj državi Hrvatskoj, obrazloženo je u ovoj knjizi.

Knjiga se sastoji od tri dijela/poglavlja:

 1. Prvo poglavlje obrađuje teoriju, ali i praksu makronacionalnih sustava EU-a i svijeta, gdje se obrazlaže što je to makronacionalni sustav, kako on nastaje, što on mora imati da bi bio učinkoviti sustav, koji su njegovi temeljni dijelovi, kako se oblikuju temeljni stupovi sustava i drugo. U tu svrhu prikazani su sustavi mnogih država svijeta, od Sjeverno baltičkih država, zatim Poljske, Njemačke, Japana i Kine, kao i drugih pa sve do sustava bivše socijalističke Jugoslavije te konačno sustava današnje Hrvatske. Zaključak je da Hrvatska nema sustav, što se detaljno obrazlaže te postavlja model kako bi trebao izgledati hrvatski makronacionalni sustav. (Autor ovog poglavlja je prof. dr. sc. Tihomir Luković)

 

 1. Drugo poglavlje obrazlaže korupciju, ali ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, posebno u EU. Pritom se navodi kako ona nastaje, koji su njeni oblici, kolika je njena snaga, koliko ona negativno utječe na smanjenje BDP-a, i to u točnom relativnom izrazu. Pritom se navodi cijena korupcije mnogih država, a posebno članica EU-a, dakle i Hrvatske. Obzirom da je korupcija problem koji kad pređe granicu izdržljivosti, a u Hrvatskoj ju je davno prešla, korupcija postaje obaveza i tema nacionalnih sigurnosnih službi, ali i znanosti. S tim u svezi u ovom se poglavlju prikazuje i širenje misli o korupciji i njenom zlu koje obrazlaže i svim državama sugerira Helsinška škola u Švicarskoj. U ovom je poglavlju provedeno istraživanje kako bi se vidjela snaga korupcije i razlozi korupcije i njeni krakovi u Hrvatskoj u odnosu na članice EU-a.

(Autori ovog poglavlja su prof. dr. sc. Damir Piplica i prof. dr. sc. Tihomir Luković)

 

 1. Treće poglavlje obrazlaže problematiku demografije, ali ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Obzirom da je demografija vezana za migracijska kretanja istražuju se i migracijska kretanja. Migracijska kretanja različita su i prisuta su u svim državama svijeta, Europe i EU-a, ali uređene države koje brinu o svom narodu i nacionalnoj ravnoteži razvijaju učinkovite sustave da se ravnoteža stanovništva ipak održi. U ovom poglavlju obrazloženi su razni oblici migracijskih kretanja, a posebno migracija uzrokovana FDI (Foreign Direct Investment – stranim izvandržavnim ulaganjima). Drugi dio ovog trećeg poglavlja usmjeren je na obrazloženje migracija i demografskih promjena u Hrvatskoj. Kako je došlo do negativnih efekata u demografiji Hrvatske, tko i zašto napušta Hrvatsku, teme su koje se obrađuju u ovom dijelu knjige.

(Autori trećeg poglavlja su prof. dr. sc. Tado Jurić i prof. dr. sc. Tihomir Luković)

Na samom početku izlaska ove knjige na tržište, prema riječima izdavača „Redak, d.o.o. Split“ knjiga je izazvala veliki interes hrvatske čitateljske publike. Izlazak knjige na tržište, nakon čitanja, podržali su i preporučili uvaženi hrvatski recenzenti:

 • Akademik Stipan Jonjić (Rijeka),
 • dr. sc. Ljubo Jurčić (Zagreb)
 • dr. sc. Nikša Alfirević (Split),
 • dr. sc. Darko Tipurić (Zagreb)
 • dr. sc. Stjepan Tadić (Zagreb)
 • dr. sc. Stjepan Šterc (Zagreb)

Da bi bilo jasno, promoviram našu knjigu ne radi prodaje iz koje bi, kako neki možda misle, mi kao autori zaradili poneku kunu, jer to nije istina. Knjigu smo sami financirali, dakle iz svog džepa, te se odrekli svih mogućih primanja od prodaje kako bi cijena izdavanja bila manja, jer nitko od nas ne „pliva u novcu“, a tiskanje knjige košta. Domoljubi smo i ovo je naš zalog borbe za bolju Hrvatsku, jer vjerujemo da Hrvatska može biti uređena građanska europska država iz koje mladi nemaju razloga za odlazak, a mi stariji ne bi trebali kopati po kantama za smeće.

I na kraju, ova knjiga dobra je podloga svim stanovnicima Hrvatske da spoznaju istinu o Hrvatskoj danas, kako bi svoja razmišljanja razvijali na pravi način. Knjiga je prvenstveno namijenjena hrvatskim političarima s nadom da će nešto naučiti te učinkovito djelovati, ne samo u Saboru nego i na političkoj sceni.

Kako vidimo, naši Vatreni nam brončanom medaljom šalju poruku da smo jaki, iako smo po brojnosti mali, a da nam je još znanja, poštenja, pameti i volje u krugovima politike te ispravnog i učinkoviti makronacionalni sustav, bili bi zaista ono što bi po resursima mogli biti, mala Švicarska. Zato evo, znanost je rekla svoje, a sad vi gospodo izvolite i naučite nešto, jer povijest će vam suditi nastavite li ovako.

Neka Bog čuva Hrvatsku i hrvatski narod, ma gdje god on bio!

Tihomir Luković


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema