Podjeli

Kada je prije nekoliko mjeseci Silvano Hrelja u ime HSU-a na tiskovnoj konferenciji iznio prijedlog da se umirovljenicima isplati 2500 kuna Covid dodatka odnosno dvostruko više onima pogođenima potresom BUZ je to javo podržao smatrajući dobrim prijedlogom. U to ime je čak sazvana i zajednička tiskovna konferencija na kojoj su sudjelovali SUH, MUH, HSU, SU i BUZ, no onda se dogodio šok. Umjesto prijedloga koji oko kojeg smo se svi složili Jasna Petrović u ime MUH-a, SUH-a i HSU-a na samoj tiskovnoj konferenciji bez ikakvog prethodnog dogovora ili obavijesti izlazi sa svim drugačijim prijedlogom koji su navodno netom prije tiskovne dogovorili u Vladi. Oni su naime ničim izazvani već u startu prvotni prijedlog od 2500 kuna prepolovili uz konstataciju da ni to nije konačan iznos.

Kao što vidimo i nije bio, Iznos „Covid dodatka“ koji se sada predlaže kao i samo raspodjela je više no sramotan, a navodno višemjesečno dogovaranje sa nekim „predstavnicima“ umirovljenika samo jeftina predstava i vrijeđanje inteligencije svih umirovljenika. Naravno da i to što je ponuđeno treba uzeti, no nakon svega ostaje gorak okus radi još jedne besramne trgovine umirovljeničkim interesima od strane onih koji su ih trebali zastupati.

Iznosi koji će se dijeliti umirovljenicima, i to gle čuda, pred lokalne izbore, je samo još jedan šamar svim umirovljenicima koje se pred izbore opet po već viđenom scenariju pokušava kupiti, no vjerujem da će ovaj puta novac uzeti a svoj glas dati onome tko se za njih bori svaki dan, tjedan, mjesec i svake godine,  a ne samo mjesec dana pred neke izbore.

Od ovih koji na ovakav besraman i moralno upitan način pokušavaju „kupiti“ glasove umirovljenika gori su samo još oni iz samih redova umirovljenika koji umjesto da se za njih bore svim sredstvima, spremno prodaju svoj obraz za osobne interese. Poznato je svima da je Hrvatska od EU dobila cca 40 milijardi kuna bespovratne pomoći tako da bilo koji izgovor kao se nije moglo sa većim iznosom pomoći umirovljenicima u startu pada u vodu. Umjesto da besramni iznos koji će sada dobiti pred izbore bude već druga ili treća isplata pomoći kao što je slučaju u mnogim zemljama u svijetu, pa i nekim au našem okruženju, Hrvatska se prema svojim umirovljenicima ponaša kao da se radi o maloumnim osobama koje se može varati kada im se god  prohtije.

Sada je još dodatno pitanje koliko će umirovljenika zbog nekoliko kuna ili nekoliko stotina kuna kojima prelaze cenzus izgubiti pravo na policu dopunskog zdravstvenog. Zna li se uopće  koliko će njih izgubiti neka druga prava ako samo za nekoliko kuna prijeđu cenzus. Hoće li Covid dodatak biti zaštićen od ovrha?…. i još mnoga pitanja na koje nismo ćuli odgovore…

Nas kraju bi se lako moglo dogoditi da pola od onih koji će dobiti ovaj sramotan Covid dodatak više novaca izgube no što će njime dobiti.

U Zagrebu, 12.04.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika prof.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema