Podjeli

Ratni zapovjednik obrane Škabrnje i Junak hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata Marko Miljanić jučer, 12. travnja 2023. dobio je „Obavijest“ od  Policijske postaje Split u kojoj ga obavještavaju da je „dana 10. travnja ove godine ispred spomenika poginulim pripadnicima  IX. bojne HOS-a, na skupu koji je bio uredno prijavljen, pred 120 hrvatskih branitelja, narušava javni red i mir na način da je pri završetku svog govora  putem razglasa uzviknuo „Za dom“ na što su okupljeni prosvjednici (sic!) njih oko 120   odzdravili sa „Spremni“!

U “Obavijesti“ nadalje piše da je  bio svjestan da  uzvik Za dom uz  odaziv spremni simbolizira službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima  Nezavisne države Hrvatske te da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranja  žrtava zločina protiv čovječnosti, članak 5.stavak 1 Zakona o prekršajima  protiv javnog reda i mira!

Stoga,  u Policijskoj postaji Split naglašavaju, da će protiv njega  podnijeti optuženi prijedlog, dok su mediji javili da je podnijet protiv još jedne osobe (jednog od ratnog zapovjednika HOS-a Miće Ćuka).

Dakle, riječ je bila o prijavljenom skupu hrvatskih branitelja na kojem su se pripadnici HOS-a uz ostalo prisjetili i na više od 300 ranjenih te 46 poginulih svojih ratnika, koji su se borili protiv velikosrpske agresije tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata i među kojima nema ni jednog optuženog za ratne zločine.

 • Što sam ja trebao na kraju svog govora reći? – pita se legendarni Marko Miljanić, pa da i oni koji su sa strane pratili ovaj skup sjećanja budu zadovoljni? Možda “Smrt fašizmu-sloboda narodu“? Možda smo na skupu trebali nositi partizansko-komunističke crvene zvijezde, koje su nosili i pripadnici zločinačke JNA koji su 1991. u Škabrnji napravili strašne zločine, a za kojih još nitko do danas nije odgovarao. Također mi nije jasno zbog čega se prešućuje da su se HOS-ovci borili i u Škabrnji, gdje nema kuće u kojoj nije bilo mrtvih…-kaže Miljanić, koji je i sam tijekom Domovinskog rata izgubio desetak članova svoje obitelji.

U svom izvješću policija ističe da su bili okupljeni „prosvjednici“??? (Vjerojatno greškom, ili…?). Nu, kako god okrenuli, već je vrijeme da se hrvatski branitelji javno zapitaju – jesmo li se za to borili?

 • Ako im možebitno danas ne odgovaraju oni koji su se 1991., kako su se znali i umjeli, boriti i ginuti protiv Srba, Crnogoraca, zločinačke JNA i domaćih izdajica, što nas tada nisu hapsili, što nas tada nisu prijavljivali „zbog kršenja reda i mira“, što naposljetku nisu došli u Škabrnju, ali i ostale krajeve gdje je krv tekla u potocima? Ako HOS-ovci na svojim javnim skupovima neće smjeti govoriti što hoće i misle, ako im se želi i nastoji oduzeti i ono malo što im je ostalo od rata, onda gdje smo i što smo?-pita se Miljanić, koji je uz ostalo već i šest puta svjedočio u Haagu, ali kao da i nije.

Sada je netko odlučio i ovog simbola Domovinskoga rata i sudski progoniti, kao da ga već dosad nisu dosta  gazili! Nu, dok će se on vuči po sudovima (Za što? Za ništa!) četnici, Jugoslaveni, izdajice, dezerteri, ratni profiteri i slični i dalje će uživati u onome za što su krv dali, prije svih, hrvatski branitelji!

To je nama naša borba dala!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.)


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema