Podjeli

Film Stanke Gjurić, “Dobar tek” (Bon Appétit), s Gabrijelom Cikač i Antonijem Cikačem u glavnim ulogama, dobitnik je nagrade za najbolji dokumentarni film na ‘Cinecibo’ filmskom festivalu gastronomskog filma u Rimu, koji se održavao od 5. do 7. prosinca 2022.
Prva festivalska večer održana se u ponedjeljak, 5.12., u legendarnom rimskom studiju Cinecittà, gdje se u slavnoj Sali Fellini (u Studiju Cinecitta, između ostalih, snimani su klasici poput Ben-Hura Williama Wylera, i Fellinijev Slatki život), odvijala projekcija filmova dva tematska fokusa te inauguracija, uz moderaciju novinarke Angelice Amodei, na kojoj su sudjelovali redatelji Federico Moccia i Neri Parenti te novinar TG5 Mediaset Gioacchino Bonsignore. Prikazani su filmovi u konkurenciji, u dvije kategorije: kratki i dokumentarni, koji se odnose na hranu ili teritorije porijekla tipičnih proizvoda, i to pred žirijem stručnjaka iz sektora, i mladih studenata kao što su Roberto Rossellini Cine-TV Institute i Palombara Sabina Hotel Institut.
Deveto izdanje ‘Cinecibo’, festivala gastronomskog filma, osmislio je direktor festivala Donato Ciociola, a cilj je bio podizanje svijesti o pravilnoj prehrani i kvalitetnoj kinematografiji kroz natjecanje audiovizualnih djela.

U daljnjem nastavku ‘Cinecibo’ festivala koji se preusmjerio u kulinarsko natjecanje, sudjelovala su imena utjecajnih ljudi talijanske kinematografije i estrade, koji su bili nazočni događaju, poput glumaca  Sebastiana Somma, Antonellija Fassari, Maurizia Mattioli, te Enzoja Salvija.
Deveto izdanje Cinecibo Festivala predstavljeno je je i na ovogodišnjem 79. Venecijanskom filmskom festivalu tijekom kojeg je pokrovitelj ‘Cineciba’, Donato Ciociola, predvidio smjernice programa koji se odvija između studija Cinecittà i elegantne strukture hotela u Via Aurelia grupe TH Resort uz sudjelovanje glumaca, redatelja, scenarista, producenata i drugih prestižnih ličnosti iz svijeta kinematografije koje promoviraju hranu i vino kroz audiovizualne medije.
Kao specifikum, i simpatičan i zanimljiv detalj, možemo još spomenuti kako je Gjurićeva, u šali znala spomenuti svoju ‘povezanost’ sa slavnim redateljem Federicom Fellinijem, po istom datumu rođenja, 20. siječnja, a sada je upravo u Sali Fellini, koja je, dakle, nazvana po tom genijalnom talijanskom redatelju, primila svoju veliku nagradu.
Inače, autorica je za svoje filmove do danas primila sedamnaest međunarodnih nagrada!

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema