Podjeli

Svako malo novi šok, odnosno nova velika pljačka…

Sada su uhitili nekog direktora u INA-i, zatim predsjednika

Stoga, i ovog se puta trebamo i moramo podsjetiti na riječi Brune Bušića,  hrvatskog domoljuba, kojeg je UDBA ubila u Parizu 1978., kad je rekao:

„Kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tad će biti najveće i nerješivo pitanje – kako nas tada spasiti od nas samih?!“

Pavkoviću ovo je ulomak iz moje pjesme u prozi Tako je govorio Bruno Bušić, koja je objavljena u mojoj zirki pjesama  Kamena knjiga na 77 stranici.

Kako je nastala ta pjesma i kako mnogi fantaziraju i izmišljaju razne stvari kad moju pjesmu pročitaju. Čudno je da je još nitko nije citirao točno i doslovno.

U jesen 1975. Godine našli smo se u jednom restoranu u Franfurtu, Brunu, Zlatko Markus (emigrant i publiciast koji je živi u Švedskoj) i ja i pričali smo u svemu i svačemu, a ponaviše o zloj povijesnoj sudibini hrvatskog naroda. Onda je Bruno u jednom  momentu vodio monolog i govorio otprilike što bi se moglo dogodit na starom Kontinetu i na planetu kad padne Berlinski zid. Zlatko i ja smo ga dopunjali i razglabali u tančine njegove misli. Onda sam ja sutradan u Freiburgu, gdje sam radio na baušteli kod brata Mije, poslije frištika na jednom papiru napisao pjesmu Tako je govorio Bruno Bušić. Nisu to samo Brunine misli, tu su stopljenje u jednu poruku Brunine, Zlatkove i imoje misli i nagađanja.

Dakle, u buduće Pavkoću kad citiraš nečije riječi,onda citiraj kako dolikuje. O kakvom Bruninu proroštvu bulazniš, čovječe? Bruno nije  bio nikakav prorok, kako ga neki pokušavaju doživjeti kad pročitaju moju pjesmu. Moj nikad prežaljeni prijatelj, Ante Bruno, volio je Hrvatsku i žensku. Bruno je bio silno misaon čovjek i  temeljit u svemu što je radio,a osibito kad je pisao. Kad već hoćete istinu, Zlatko Markus je govorio kako će naši krast kad stvorimo državu, jer su, po njegovu mišljenju, navikli to radit od davnina, kao sluge austrijaske, mađarske, talijanske, turske i srpske. A činili su to jer nisu osjećali da su to njihove države u kojima su zlopatili. Ne kradu Hrvati samo u svojoj državi. Davno sam napisao u Večernjaku, u komentaru,koji je ima naslov: Guje u njedrima!.

Ne bih se čudio vele u zemljuHrvata,

da neko ukrade iz kobile ždrijebe

 iz jalove krave tele.

Kad je to izišlo u Večernjaku, silno se na mene ljutio predsjednik Tuđman. Pokojni ministar Gojko Šušak mi je pričao, kad je Tuđman pročitao moj  komentar, doslvno je bacio novine prema njemu i rekao: Pogledaj ministre šta piše tvoj Hercegovac o nama Hrvatima, a Gojko mu je odvratio, da ja nisam Hercegovac, nego Duvnjak i Bosanac. Tuđman je šutke otišao u svoju sobu. Tako je on razlikovao Bosanca od Hercegovca. Skupo me koštala ta rečenica o kobili i kravi i jedno sporenje s Tuđmanom na zatvorenu stastanku Stranke opasnihh namjera, prije prvih izbora, kad je Tuđman govorio o pomirenju partizana i ustaša, a ja o pomirenju njihovih potomaka. Bruno, Zlatko i ja kad smo skladali tekst o hrvatskom pomirenju, mi smo pisali o pomirenju partizanskih i ustaškuh potomaka. Tuđman je silno insistirao na hrvatskom pomirenju i, nažalost nije u tome uspio, jer drugovi nisu htjeli sjest za isti stol sa ustaškim i domobranskim potomcima. Pavkoviću eve te pjesme iz koje si isčupo nekoliko stihova i promijenio smisao netočnim citiranjem.

 

Tako je govorio Bruno Bušić

Frankfurt,1975

Da smo složni davno bi imali državu.

Biće i rodit će se slobodna Hrvatska

kad padne berlinski zid

kad se budu rušila komunistička carstva

kao kule od krvavih karata

Nema države bez krvavih gaća.

Pobit ćemo se za slobodu sa Srbima,

a možda s poturicama i našim izdajicama.

Teret rata podnijeti svi podjednako.

Kad se oslobodimo srpskog ropstva,

komunističkog mraka i zlosilja

i stvorimo konačno državu,

vidjet će se kako naši kradu.

Svatko nas je krao i potkradao,

oslobađao nas slobode i nade,

a najteže će biti kad nas naši budalaši

budu varali, lagali, krali i prodavali

raznim maherima i makro lopovima.

Navalit će na nas malene

velike svjetske ptice grabljivice.

Do neba i Boga dižem svoj glas

Kako tada nas spasiti od nas?

Kamena knjiga, str.77

Piše: Ante Matić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema