Podjeli

“Lijepa, ljepša, Šibenčanka”, izložba autora Stanka Ferića otvorena danas u Gradskoj knjižnici u Šibeniku donosi fotografije Šibenčanki od kraja 19. stoljeća do sedamdesetih godina  20. stoljeća.
Izložba je idejno nastala u spomen na organiziranje  prvog izbora najljepše Šibenčanke 1922. godine, samo godinu dana nakon prvog modernog izbora Miss Amerika, pa će dogodine biti prigoda da se obilježi stota obljetnica  te inicijative,  kazao je autor izložbe Stanko Ferić.

„Lijepa, ljepša… Šibenčanka“ povijesna je revija ljepote Šibenčanki koja osvjetljava put prema ženskoj strani povijesti Šibenika, grada uspješnih, mudrih, obrazovanih, vrijednih i plemenitih žena. Temelji  se na fundusu fotografija lijepih i plemenitih Šibenčanki u rasponu od 1895. godine, kada je snimljena do sada najstarija poznata fotografija Šibenčanke, do sedamdesetih godina 20. stoljeća. Okvirno govorimo o razdoblju od britanskog fotografa Roberta Howarda Russella, koji je 1895. godine fotografirao Šibenčanke i njihovu sliku veličinom ravnopravnu sa slikom katedrale sv. Jakova, objavio u New Yorku, preko najvažnijeg portretista Cristofora Mattiazzija i slavnog Orsona Wellesa do Joška Čelara, prvog šibenskog fotoreportera koji je šezdesetih godina snimio niz antologijskih fotografija (ne samo) Šibenčanki”, istaknuo je Ferić.
Na fotografijama su i neke svjetski poznate žene poput Olgice i Nine Palinkaš, Ane Roje, Vesne Parun, potom poznate šibenske balerine Sokole Draganić Vrančić, manekenke Loredane Bahorić, jedne od prvih šibenskih doktorica znanosti Mirjane Grubišić Knežević te šibenske neviste Gabi Novak.
Znanstvenica dr.sc. Ljiljana Zmijanović na fotografijama je prepoznala čak dvije žene iz svoje obitelji, baku Mariju Desanić i njenu sestru Maru Perttot gimnazijalku s uspjehom modela u Italiji, studijske fotografije iz 1942. godine.
Izložbu krasi i fotografija Stefanije Falice rođ. Friganović, prve vojnikinje Prvog svjetskog rata, iz 1914. godine. Posebnu pozornost plijene fotografije učenica sestara Benediktinki u prekrasnim haljinama koje su same sašile u školi kod sestara Benediktinki.

Na otvaranju izložbi bile su  Šibenčanke čije su fotografije iz mladih dana dio ove izložbe poput jedne od prvih šibenski manekenki Darije Perković kao i kćerke mnogih Šibenčanki koje su dio  izložbe. Izložba je prozor u jednu drugu, do sada nepoznatu i neviđenu stranu Šibenika.

Izložba je postavljena  upravo u skladu sa zaključkom Šibenčana koji su inicirali izbor lijepih  Šibenčanki prije gotovo 100 godina, a kriteriji moraju biti posebni, kako su kazali, na tragu mudrosti antičkih grčkih filozofa.
“Oni su posebno istaknuli da Šibenik ne smije pri izboru ljepote robovati estetskim i anatomskim izvrsnostima, diktatima vremena podložna ukusa i varljive mode, nego mu vodilja u ocjeni i izboru ljepote mora biti istina da je ljepota šibenske žene odraz njene unutarnje duše, te da najvažniji kriteriji pri biranju najljepše Šibenčanke moraju biti dobrota, ljubav, mudrost, majčinska brižnosti i odanost obitelji. To su glavne odlike šibenske žene neuvjetovane staležom, bogatstvom ili možebitno siromaštvom.
Kroz te nazore treba  gledati i izložbu „Lijepa, ljepša… Šibenčanka” koja poput ferala želi baciti trak svjetla na (zanemareni pa i nepoznati) ženski dio povijesti Šibenika, imajući na umu da je lice žene ogledalo njene duše i da je duša šibenskih žena ogledalo duše Šibenika… kako nekada i danas, tako i sutra. Jednom riječju, zauvijek “, istaknuo je je Stanko Ferić.
Uz nazočnost gradonačelnika Željka Burića i župana dr.sc. Marka Jelića druženje se nastavilo na šibenskom Adventu.

Ljiljana Zmijanović


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema