Podjeli

U osvit parlamentarnih izbora i pandemije koronavirusa zaboravili smo na veliki broj gradova, općina i županija i glomaznost državne uprave. U jeku pandemije koronavirusa neke teme koje su nas prije okupirale, danas padaju u drugi ili treći plan. A jedna od takvih tema je reorganizacija gradske uprave koja dolazi nakon promjene vlasti. Takve slučajeve imamo u Kninu, Sisku, Benkovcu, Slavonskom Brodu i još nekim drugim sredinama. Ali danas i ovaj put za primjer smo uzeli UNESCOV-ov dalmatinski biser Trogir.

 

Na lokalnim izborima u gradu Trogiru prije tri godine na vlast je došao gradonačelnik Ante Bilić sa koalicijom SDP-HNS-HSU-Laburisti. Sam Bilić je bio pročelnik za komunalne poslove u prijašnjoj vlasti SDP-ovog gradonačelnika Damira Rilje, a nakon smjene vlasti SDP ga je smjestio u agenciju Eko-Kaštelanski zaljev kao klasični primjer uhljebljivanja stranačkog apartčika i uhljeba. Dolaskom na vlast 2017. godine Ante Bilić počinje reorganizaciju gradske uprave podijelivši desetak otkaza. Ali ne radi se o klasičnim otkazima nego većinom sporazumnim otkazima uz otpremninu. Dosada dva otkaza su dobili jedino bivši zaposlenici UO za EU fondove i gospodarski razvoj, Mate Čaljkušić i Vjenceslav Pejša.

 

Ovaj puta ćemo obraditi slučaj službenika Mate Čaljkušića koji je dva puta dobio otkaz, prvi put 2018. godine i drugi puta 2019. godine nakon pravomoćne presude Upravnog suda u Splitu.  Dvije službenice su vraćene na radna mjesta u gradskoj upravi nakon sudske presude, dok su navedena dva službenika ostala bez posla. Ovdje se radi o politički motiviranim otkazima, a ne o racionalizaciji gradske uprave, jer nakon presude Čaljkušić se nije vratio na radno mjesto koje je ukinuto. Službenik je tvrdio da se radi o osveti na osobnoj razini, koju provodi SDP-ov gradonačelnik.

 

Osim toga službenik je upoznao gradonačelnika Antu Bilića sa zahtjevom za premještaj iz odjela zbog mobbinga i šikaniranja od strane bivše pročelnice Patricije Pavlov, a zahtjev nije odobren. Nakon toga službenik se stavlja na raspolaganje i nakon dva mjeseca dobiva otkaz po sili zakona. Čaljkušić nije bio ocjenjivan što je Upravni sud u Splitu naveo kao propust. Nije tada niti postojao upravni akt o ocjenjivanju. Nakon pravomoćne presude Grad Trogir je službeniku dao rješenje o raspolaganju i prestanak službe je uslijedio u studenom 2019.

 

Mati Čaljkušiću Grad Trogir je isplatio odštetu u iznosu od 15 plaća sa zakonskim kamatama. Nakon drugog otkaza Čaljkušić je tužio Grad Trogir i u tijeku je upravni spor. Upravni sud u Splitu donio je nepravomoćnu presudu u korist Čaljkušića kojeg smo kontaktirali, ali ne želi komentirati presudu prije okonćanja pravomoćnog spora. Gradonačelnik Ante Bilić sa ovim nepopularnim potezima je osramotio Grad Trogir, i doveo instituciju kojoj je na čelu na stup srama. Osim toga ovo je i igranje sa ljudskim sudbinama, za što nema opravdanja.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema