Podjeli

Dana 13. kolovoza 2019. godine, održana je obilježba u Kninu i Tepljuhu, gdje je prije 28 godina održana prva razmijena logoraša srpskih koncentracijskih logora, koji su 1991. god. bili zatočeni u logoru Stara bolnica, u Kninu.
Ova obilježba održana je pod pokroviteljstvom Predsjednice RH gđe. Kolinde Grabar Kitarović, u nazočnosti njene izaslanice, državne tajnice Ministarstva Uprave, gđe. Josipe Rimac, pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora gosp. Gordana Jandrokovića, koji zbog godišnjih odmora nije uputio izaslanika, pokroviteljstva potpredsjednika Vlade i Ministra Obrane RH generala Damira Krstičevića, u nazočnosti njegovog izaslanika i izaslanika načelnika Glavnog Stožera OS RH, brigadnog generala Tihomira Kundida.
Nazočni su također bili izaslanik Ministra Hrvatskih Branitelja Tome Medveda, gosp. Jozo Šerić, izaslanik Šibensko-Kninskog župana Gorana Pauka, zamjenik župana Nikola Blažević, gradonačelnik grada Knina, gosp. Marko Jelić sa suradnicima, gradonačelnik grada Gline gosp. Stjepana Kostanjevića, sa suradnicima. Ratni Zapovjednik obrane, načelnik Policijske Uprave Šibensko-Kninske Nikola Vukošić, predsjednici HDLSKL, Splitsko-Dalmatinske, Šibensko-Kninske, Ličko-Senjske, Zadarske i organizator obilježbe Sisačko-Moslavačke županije, u nazočnosti dvjestotinjak sudionika obilježbe.
Ovoj obilježbi nazočili su svećenici, izaslanik fra. Marka Durana, Knin, vlč. Luka Blažević, Lički Osik, vlč. Ivica Mađer, Glina, uz nekoliko predstavnika medija.
Taj dan prije 28 godina pedesetak logoraša koji su razmijenjeni slavi kao drugi rođendan. Nakon nezamislivih muka i tortura, kako fizičkih tako i psihičkih, kojima su bili svakodnevno izloženi tijekom svoje kalvarije dočekali su slobodu i nadu da je njihovim patnjama došao kraj, nažalost Ivica Knez nije doživio, ovaj dan jer je jedne noći podlegao batinama.
Vandalskim činom razbijena je ranije postavljena spomen ploča na ovom mjestu 31. srpnja 2019. godine, ova Spomen ploča i njezinih pedesetak preživjelih logoraša nije trebala smetati nikoga, ovo nije samo napad na te patnike, koji su nakon mnogo patnji jedva dočekali dan svoje slobode.
Ovo je napad na instituciju Republike Hrvatske i to tjedan dana prije obilježavanja obljetnice VRO Oluja u Kninu.
Ne ulazeći u rad institucija, činjenica je da se još uvijek ne zna počinitelj/i tog barbarskog čina, kao i da u medijima tom događaju nije pridana skoro pa nikakva pozornost.
Sramotno je da ljudima koji su dali svoje živote i zdravlje za RH, pokuša-vaju oduzeti dostojanstvo i sjećanje na mjesto njihovog ponovnog rođenja.
Iznimnim zalaganjem HDLSKL Podružnice Sisačko-Moslavačke Županije, a posebno predsjednika Ivana Lipaka obilježba je prošla dostojan-stveno sa puno emocija na jedan od najsretnijih trenutaka u životu tih logoraša.
Svakako se treba sjetiti da su mnogi od zatočenika ubijeni u srpskim kazamatima u Kninu i drugim logorima tijekom Hrvatskog domovinskog osloboditeljskog rata, koji nisu dočekali dan svoje razmijene, stoga ova obilježba je posvećena i njima i neka im Bog da vječni mir.
Ti ljudi, paćenici i mučenici, do danas nisu ostvarili sva svoja pripadajuća prava i svoju satisfakciju za počinjena im zlodjela. Znam da su pravo i pravda dva različita pojma, ali nisam znao da je pravda spora ali NEDOSTIŽNA, jer kako drugo objasniti da nakon 28 godina gotovo nitko od počinitelja tih zvjerstava nije procesuiran.
Osim što im RH nije dala nikakva prava i zadovoljštinu, najviše ih boli nekažnjavanje njihovih krvnika. Stoga, pravosuđe i državno odvjetništvo pokrenite se, još JUČER, jer u suprotnom ti ljudi neće dočekati kažnjavanje tih monstruma.
U prilog tome ide i činjenica da su na nogometnoj utakmici u Beogradu postavljeni transparenti sa natpisima „Dogodine u Kninu“ i „Vukovar“ na ćirilici preko zastave Srbije. To nam kazuje da četnička ideologija još živi i da nije samo van granice RH, već i u njoj samoj (primjer razbijena Spomen-ploča u Tepljuhu).
A ako je tako i ako RH i njezine institucije ne reagiraju onda patnje logoraša postaju besmislene i uzaludne, (ovo se odnosi i na Hrvatske branitelje i na sve domoljubne građane RH). Fraza neka institucije rade svoj posao postaje pomalo otrcana, jer one svoj posao NE RADE, ili ga bar ne rade dovoljno dobro.
Sam protokol obilježbe protekao je dostojanstveno i u miru sa paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca ispred Stare bolnice u Kninu (gdje je bio logor) i na Trgu dr. Ante Starčevića, na spomeniku Pobjede, uz blagoslov vlč iz Knina. Centralni događaj obilježbe bio je na mjestu razmjene u Tepljuhu gdje je uz emotivno obraćanje g. Ivana Lipaka, g. Radoslava Bobanovića, g. Ivana Turudića, g. Nikole Blaževića, brigadnog generala Tihomira Kundida i izaslanice predsjednice, gđe. Josipe Rimac.
Na moje pitanje, tko se od uzvanika nije odazvao odgovoreno mi je da se o pozivu na obilježbu nisu očitovali Predsjednik Vlade, ministar MUP-a i ministar Pravosuđa
Zahvaljujem HDLSKL, gosp. Ivanu Lipaku, i ostalim organizatorima što su mi omogućili da prisustvujem obilježbi i sjećanju na sretan dan za Kninske logoraše, i samim time steknem nova saznanja o patnjama zatočenih Hrvatskih branitelja i civila.

Ivica  Lenči


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema