Podjeli

Veliki navijač hrvatske reprezentacije i Dinama, poslao nam je slike iz Kraljeve Sutjeske, s veličanstvenog dočeka za Dejana Lovrena nakon osvojenog srebra na SP-u u Rusiji 2018.
Mi samo možemo poželjeti neka se sličan scenarij ostvari i nakon ovog Eura koji počinje danas, pa da nam iz predivne Kraljeve Sutjeske, iz srednje Bosne opet dođu fotke sjajnog, velikog slavlja našeg naroda koji tamo živi.🇭🇷💪
Ovdje uz fotke prenosimo u cijelosti i tekst o dojmovima s dočeka Dejana Lovrena iz slavne 2018. godine u njegovom rodnom mjestu.
“Proveo sam nezaboravna četiri protekla dana u Kraljevoj Sutjesci, s predivnim ljudima neslomljivog duha, ogromnog, širokog srca, hrvatskim narodom iz ovog prekrasnog kraja u središnjoj Bosni, gdje je bilo sjedište posljednje bosanske kraljice Katarine…
Tamo gdje je, kako jedna lijepa pjesma kaže ”…naša loza počela, staroj majci kolijevci Hrvata, gdje se naša povijest krvlju pisala…”
Dala Bosna Tomislava kralja
prvog kralja od loze Hrvata
a kraljica dobra bjese Katarina
u narodu zbog nje nosi se crnina…
Osjećaj neopisiv – nije fraza – osjećao sam se kao kod kuće. Zapravo, i bolje od toga – kada se možemo svi zajedno veseliti i pjevati bez isključivanja mikrofona i nestanka struje, i uopće biti među ljudima koji iskreno vole našu domovinu i to zaista i žive svakodnevno. Oduševljen sam, divim se i iskreno sam zahvalan tim ljudima koji u tim krajevima baš ne daju da naš narod nestane s tog područja, unatoč svim problemima s kojim se tamo svakodnevno susreću.
Ali njihov duh je neslomljiv, a ljubav, strast i emocije prema Hrvatskoj i našoj katoličkoj vjeri neizmjerni i neiscrpni… Riječ je o ljudima koji su u Hrvatskoj i od Hrvatske prečesto zaboravljeni, stigmatizirani, diskriminirani, ocrnjeni i tretirani kao nekakvo strano tijelo koje treba čim prije odstraniti. A riječ je o ISTOM narodu, štoviše, kao što je još prije rekao (s pravom) otac Domovine dr. Ante Starčević – kako se na teritoriju Bosne i Hercegovine sačuvao najčišći hrvatski element.
”U Bosni živi strana našega najčišćega, najnepokvarenijega naroda, koji lakše može biti bez nas, negoli mi bez njega. Za nas je njegov život znamenitiji negoli pariških proletera i njemačkih mudraca, njegovo je naravno stanje za nas korisnije i potrebitije negoli zapadna civilizacija koja smućuje pamet, truje srce i ubija nam život.”
Nazivi Hercegovac i Bosanac nisu nacionalni nazivi već regionalni nazivi istovjetni nazivima Dalmatinac, Slavonac, Zagorac, Istranin itd.
I Nino Raspudić na tu temu briljantno rezonira:
”Moj ujak rođen 1939. u Mostaru, rođen je u Banovini Hrvatskoj. Njegov vršnjak u Rijeci u Kraljevini Italiji. Tko je tu pravi Hrvat i određuje li to Moša Pijade avnojevskom granicom?”
Samo mjesto, Kraljeva Sutjeska, nalazi se u bajkovitoj, predivnoj, slikovitoj elipsastoj kotlini koju je formirala riječica Trstionica, ispod brda Teševa. Svima preporučujem – ako ikako možete, barem posjetite taj kraj i ljude koji tamo žive, pokažite im da ih nismo i nećemo zaboraviti, a i njima će biti drago vidjeti vas u što većem broju, da nas ima, jer mi smo svi zajedno jedna duša, jedno srce, jedna Hrvatska – neovisno živjeli u Bosni, Hercegovini, Dalmaciji, Slavoniji, Zagrebu, Lici…
Krajnje je vrijeme da se prestane na posprdan način govoriti o Hrvatima u BiH i još ih svakodnevno etiketirati nazivima koje uopće ne želim ovdje ni spominjati.
”Veličanstvena rijetkost koju ovdje tvori priroda, kao da ima neko dublje značenje: karakter Bosanaca i Hercegovaca, njihova legendarna hrabrost, nesebičnost, samoprijegor, spremnost na žrtvu, sve se to na mah, u zanosu, žrtvuje idealu, bez kojega ponosna duša ne može biti. Energični, živog temperamenta, bistri kao suza u oku, sačuvali su Bosanci i Hercegovci borbeni duh i neviđenu ustrajnost.”
Na kraju, kako ne bih više duljio, mogu samo reći – hvala svim dragim ljudima u Kraljevoj Sutjesci!
Kraljeva Sutjeska u💓🇭🇷️💓  zauvijek!”
#DinamoZaMaksimir #inicijativa #BudiSvojZG


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema