Podjeli

Ivan Penava predsjednik Domovinskog pokreta, gradonačelnik Vukovara i saborski zastupnik bio je 18. lipnja 2024.g. sudionik u emisiji Hrvatske televizije “1 na 1”, te je govorio o političkim aktualnostima. Komentirao je i medije u Hrvatskoj te strani kapital u njima koji prema svojim političkim i inim potrebama i ciljevima kreira uređivaču politiku, teme, jezik i tako dalje. No u tom dijelu intervjua nije bila zastupljena jedna također važna tema, a to je politički, društveni, kulturni i ini PLURALIZAM u uređivačkoj politici i programima Hrvatske televizije (HTV).
Prema Zakonu o Hrvatskoj radioteleviziji Hrvatska televizija je javna ustanova, ali to je faktično samo formalno jer emitira i naplaćuje oglase, svim posjednicima televizora nametnula je obvezu plaćanja mjesečne pretplate, a u svojoj uređivačkoj politici i programima nema odgovarajućeg političkog, društvenog, kulturnog i inog PLURALIZMA koji i kakav je primjeren i obvezan javnoj televiziji u demokratskoj državi!
U tom kontekstu političku i kulturnu javnost pa i cijelo društvo interesira valjan odgovor na jedno pitanje od prvorazrednog ustavnopravnog, demokratskog, društvenog, kulturalnog, moralnog, estetskog i humanističkog značaja. Jesu li birači na izborima za Hrvatski sabor Domovinskom pokretu dali dostatno glasova da ima toliku političku snagu i utjecaj, da u koalicijskoj Vladi RH može pokrenuti demokratsku inicijativu da se na Hrvatskoj televiziji odškrine prozorčić za lahor PLURALIZMA inherentnog svakoj javnoj televiziji i demokratskoj državi? Pa da u tom zakašnjelom procesu demokratizacije i pluralizacije HTV-a prestane apsolutni MONOPOL Aleksandra Stankovića kao urednika i voditelja emisije “Nedjeljom u 2” (“Nu2”), nego da s njim bude još jedan urednik i voditelj te da naizmjenično svake druge nedjelje uređuju i vode tu emisiju!
To je HTV-u kao deklaratorno javnoj televiziji zakonska, demokratska, kulturalna, estetska, humanistička i civilizacijska obveza prema demokratskoj i kulturnoj javnosti, kao i prema velikoj većini gledatelja!
A od tog procesa demokratizacije, pluralizacije, estetizacije i humanizacije emisije “Nu2” ne bi imali trajne koristi samo društvo i kultura, nego bi dobrobiti imao i njezin monopolski urednik i voditelj i to ne samo društvene, kulturne i moralne, nego izravno i – zdravstvene!? Naime i kao što je to javnosti dobro poznato Aleksandar Stanković boluje od kliničke depresije, o čemu je (i u “regionu”) objavio knjigu pod naslovom “Depra”.
Tjedni pak ritam emitiranja  emisije “Nu2” zahtijeva intenzivan rad i izloženost djelovanju psiholoških, emocionalnih, fizikalnih i drugih stresora koji izazivaju stres-reakciju organizma i dugotrajno stanje stresa. Pa bi stoga uređivanje i vođenje emisije “Nu2” svaka dva tjedna imalo vrlo povoljan i blagotvoran utjecaj na stabilizaciju psihičkog stanja; kao i cjelokupno zdravstveno stanje, oporavak, resocijalizaciju te radnu učinkovitost, profesionalnost, objektivnost i odgovornost. Osim toga i ne manje važno, smanjili bi se  kliničkoj depresiji svojstveni osjećaj krivnje i tjeskobe koji se intenziviraju i zbog uredničkog i voditeljskog monopola i neprofesionalnosti, kao i zbog protudemokratske uzurpacije i privatizacije emisije “Nu2”!
 Ivor Versić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema