Podjeli

Akademik Pečarić uz čestitke za imendan daruje i svoju knjigu „Matematička radionica Josipa Pečarića – Split / Prof. dr. sc. Milica klaričić Bakula“ koju možete naći na našwm portalu:

https://www.dragovoljac.com/images/minifp/matematickaradionica.pdf

U Uvodu akademik Pečarić kaže:

Meni je posebno zanimljiva činjenica da je vlasnik „Elementa“ prof. dr. sc. Neven Elezović koji je ‘zaboravio’ naš dogovor’ oko vlasništva na časopise koje izdaje njegova izdavačka kuća iz Splita. Njegov bliski prijatelj dr. sc. Marko Matić je moj prvi doktorand iz Splita. Naravno doveo mi ga je prof. Elezović jer mu sam nije mogao pomoći oko doktorata. Prof. Matić je poslije nazvao grupu iz Splita koji su doktorirali kod mene bivša ‘djeca’: (…)

Zanimljivo je da su kao i prof. Elezović iz Splita i moja bivša ‘djeca’: (…)

Moj doktor je i prof. dr. sc. Ivan Perić čiji sin jee na gornjem popisu pa je I on na taj način povezan sa Splitom.

I on i Matić i Elezović su danas umirovljenici, a za njihov 60. rođendan dogovorio sam međunarodnu matematičku konferenciju u Mostaru , MIA-2015 Conference, Mostar, Bosnia and Herzegovina,) (2016)-. VIdjeti knjigu:

 1. Pečarić,Pismo Rektoru Sveučilišta u Mostaru /Prva Međunarodna Matematička Konferencija u MostaruZagreb, 2023. str. 346.

Predgovor te knjige je napisala istaknuta članica Matematičke radionice Josipa Pečarića prof. dr. sc. Milica Klaričić Bakula: (…)

Mnogo više o ovoj ‘priči’ oko mojih časopisa koje sam ja formirao za izdavačku kuću „Element“ pa sam ih doveo do toga da Hrvatska ima dva Q1 i dva Q2 časopisa i od toga je jedan moj Q1 i jedan Q2. (Oba su iz matematičkih nejednakosti, a onaj koji je Q1 je u 5% najboljih.) dano je u knjizi:

 1. Pečarić, Pomozi sirotu na svoju sramotu! / Više to nisu moji časopisi,dragovoljac.com, 2024.:

https://www.dragovoljac.com/images/minifp/visetonisumojicasopisi.pdf

A kada znate da većina nije mogla doktorirati dok nisu došli kod mene iz te knjige je dobro pogledati njihove pozicije u tim uglednim časopisima koje sam ja napravio kao što sam od njih napravio doktore znanosti“ (akademik Pečarić nabraja sve svoje doktore matematičkih znanosti koji su editori u časopisima koje je on osnovao a  koji su podržali prof: Elezovića: (…)

Ono što se moglo zaključiti iz spomenute knjige jeste činjenica da su oni bili svjesni da ja i ne mislim prodavati te časopise.

Naime prof. Perić kada je doznao za naš dogovor o podjeli vlasništva

Konstatirao je da bi vlasnik „Elementa“, taj za koga Klaričić-Bakula tvrdi da sigurno nema nepoštene namjere prema meni, treba i bez dogovora ponuditi mi to što smo se dogovorili i predložio je da on razgovara s svojim kolegom Elezovićem ok podjele uplata koje budu dobivali za radove. Rekao sam mu:

„Zar Ti nije jasno da bi Elezović to sam učinio da želi tako nešto?“

Tako je očito bilo da je to treća u nizu Elezovićevih prevara kada su u pitanju moji časopisi o kojima sam pisao u knjizi. (O drugoj sam pisao i u ovom tekstu, a u prvoj je glavnu ulogu odigrala moja Ankica, koja ga je tako iznenadila da je priznao da to radi zbog pritisaka od tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića.

Zato mi je njihov postupak i pozivanje na smrt moje Ankice, toliko gadljiv. A priznanje da je prva to spomenula ide prof. dr. sc. Milici Klaričić Bakuli.

Zato ona i zaslužuje posebnu knjigu, zar ne?

Istina, moram ih ipak pohvaliti jer su zbog moje ‘bolesti’ bili toliko nepristojni da nisu odgovarali na moje e-maile znajući da će me tako natjerati da o njima napišem knjigu.

Pisma na koja nisu odgovarali dao sam u knjizi, a ovdje izdvajam i jedno od njih:

Subject: Knjiga
Date: Sat, 16 Mar 2024 08:49:08 +0100
From: Josip Pečarić <[email protected]>
To: Milica Klaričić Bakula <[email protected]>, Anita Matković <[email protected]>, Josipa Barić <[email protected]>, Maja Andrić <[email protected]>, Neda Lovricevic <[email protected]>, Jurica Perić <[email protected]>, slavica ivelić <[email protected]>[email protected][email protected]
CC: Zdravka.Bozikov

Poštovani članovi Matematičke radionice Josipa Pečarića u Splitu

Drago mi je vidjeti da nemate primjedbi na podatke koje sam o vama dao u knjizi o vašoj Radionici kojoj je prof. Matić dao moje ime.

U knjizi će biti i ova moja pisma koja sam vam uputio i šaljem je za objavu na portalu dragovoljac.com. Tako će te imati prigodu i polemizirati s mojim stavovima, jer je moj dojam da doista mislite da sam ja malo skrenuo s pameću zbog smrti moje Ankice kako je to tako lijepo svima objasnila profesorica Klaričić Bakula.

Doista je lijepo bilo vidjeti kako ste svi tako složno stali uz nju i podržali njeno objašnjenje za moje nenormalno ponašanje kada sam pokušao prisvojiti zasluge profesora Elezovića za časopise iz nejednakosti koje je on stvorio zahvaljujući novcima koje on ima – ne daj Bože da je tu sudjelovalo i Ministarstvo.

Zato nitko od vas nije ni mogao pomisliti, da je prije 12 godina kolega i vlasnik „Elementa“ možda već imao ponudu za JMI kada sam ja doznao za prvu ponudu, pa za drugu za JMI i htio ići na open access koji sam stvarao za Indijce, pa nisam prihvatio da bude open access i tako je došao u „Element“. A u to vrijeme, kao što se vidjelo iz priče o Beogradskom ucjenjivaču i mojoj Ankici (tada je – vjerovali ili ne – bila živa) i kolegi bilo jasno da se s tim časopisom mogu prebaciti u neku drugu izdavačku kuću.

Naravno ne bih ni pomislio da bi nekome od vas moglo pasti na pamet nešto tako nemoguće.

Ne daj Bože da bi netko od vas mogao i pomisliti da ne otimate to meni nego mojoj obitelji jer meni novac nikada i nije bio bitan. A i zašto bi kada ste vi kao doktori matematičkih znanosti osigurali sebi mnogo veća primanja nego što imaju moje kćerke. A i znate što vam je kolega objasnio riječima:

JP se brine (svjedoci smo tome) o ljudima svoje grupe, a ja i moja obitelj se brinemo o egzistenciji više od 20 obitelji koje ovise o Elementu. Onaj tko nije prošao kroz takve brige, ne zna što to znači.

Vjerojatno se vi i zgražate da se ja i moja obitelj nismo uspjeli brinuti o sebi samima pa moram moliti kolegu da su časopisi koje je on stvorio tako što je poslije 5-6 godina prestanka rada u matematici odlučio pisati radove sa mnom i tako mi pomoći u mom radu i sa svojim ugledom u svijetu osnovao časopise koji su eto tako visokog ugleda, tj. još gore tvrditi da s takvim velikim znanstvenikom imam dogovor o nekakvom vlasništvu od 50%. A jasno je da je on osigurao i tisak, a uložio svoj međunarodni ugled u te časopise.

Ili se samo vidi da nitko od vas ne bi uspio doktorirati bez moje pomoći jer se ipak radi o Matematici. Tu ipak treba i malo logike, zar ne.

Pozdravlja vas onaj koji zna da se ponosite što vaša matematička radionica nosi njegovo ime.“

Josip Pečarić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema