Podjeli

Knjiga akademika Josipa Pečarića JELČIĆ U NAŠIM KNJIGAMA dana je na našem portalu:

http://www.dragovoljac.com/images/minifp/jelcic2.pdf

U Uvodu akademik Pečarić piše:

Ova knjiga je zapravo nastavak na moju knjigu „Akademik Dubravko Jelčić“, dragovoljac.com. 2020. U prvom dijelu te knjige u uvodnom tekstu napisao sam o mojoj suradnji s akademikom Jelčićem slijedeće:

S ponosom mogu reći da sam mu bio i suradnik. Vjerojatno je on i bio najzaslužniji što sam napisao toliko publicističkih knjiga i članaka. Sjećam se da su me on i pok. Dubravko Horvatić nagovorili da svojevremeno počnem redovito pisati za Hrvatsko slovo. Bilo je to poslije njihovog sudjelovanja u predstavljanju mojih knjiga:

 Srpski mit o Jasenovcu I. / Skrivanje istine o beogradskim konc-logorima, Drugo izdanje Element, Zagreb, 2000.

Srpski mit o Jasenovcu II /: O Bulajićevoj ideologijigenocida hrvatskih autora, Element, Zagreb, 2000.

Radilo se o godini kada je došlo do promjne vlasti u Hrvatskoj. Bili smo iznenađeni da je unatoč nove komunističke vlasti o tom predstavljanju izvijestio HTV u svom glavnom dnevniku.

Zajedničke knjige sam imao tri knjige s Jelčićem, a jedna je doživjela i ponovljeno prošireno izdanje:

 1. D. Jelčić i J. Pečarić, Tuđmanove tri sekunde, Zagreb, 2004.
 2. D. Jelčić i J. Pečarić, Književnik Mile Budak sada i ovdje, Zagreb, 2005.
 3. D. Jelčić i J. Pečarić, Povijesni prijepori, Zagreb, 2006.
 4. D. Jelčić i J. Pečarić, Tuđmanove tri sekunde. Drugo prošireno izdanje, Zagreb, 2007.

Prerana smrt Dubravka Horvatića je učinila da ne objavimo planiranu našu zajedničku knjigu Horvatić i ja.

Akademik Jelčić je napisao predgovore mojih knjiga:

Za hrvatsku Hrvatsku, Element, Zagreb, 2001.

Zločinački sud u Haagu, Zagreb, 2008.

Napisao je i recenziju knjige:

Rasizam Suda u Haagu / 15 godina ponavljanja istoga: Je li bilo uzalud? Zagreb, 2011.

Teško je pobrojati koliko je mojih knjiga predstavljao.

Na popisu Jelčićevih knjiga lako je vidjeti da Jelčić nema puno zajedničkih knjiga ali ih najviše ima sa mnom:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Antun_Dubravko_Jel%C4%8Di%C4%87

Pri tome na tom popisu nema naše četvrte zajedničke knjige.

Zanimljivo je vidjeti neke od stranih knjižnica u kojim se mogu naći naše knjige. Tako se prva ili četvrta (Tuđmanove tri sekunde) mogu naći u slijedećim knjižnicama: Bayerische Staatsbibliothek, München, Germany; The British Library, St. Pancras, London, United Kingdom; University College London, London, United Kingdom; New York Public Library System, New York, United States; Ithaca, NY, United States; University of Toronto Group, Toronto, Canada; University of Toronto Robarts Library, Toronto, Canada; Cleveland Public Library, Cleveland, OH, United States: University of Michigan, 818 Hatcher Graduate Library, Ann Arbor, MI. United States, HathiTrust Digital Library, Ann Arbor, MI, United States; Indiana University, Bloomington, IN, United States; UC Berkeley Libraries, Berkeley, CA, United States; Stanford University Libraries, Stanford, CA, United States;

Knjigu Književnik Mile Budak sada i ovdje imaju npr.:

Bayerische Staatsbibliothek, München, Germany; Staatsbibliothek zu Berlin – Preußischer Kulturbesitz, Haus Potsdamer Straße, Berlin, Germany; Humboldt-Universität zu Berlin, Universitätsbibliothek, Jacob-und-Wilhelm-Grimm-Zentrum, Berlin, Germany; Harvard University, Cambridge, MA, United States; New York Public Library System, New York, United States; University of Toronto Group, Toronto, Canada; University of Toronto Robarts Library, Toronto, Canada; HathiTrust Digital Library Ann Arbor, MI, United States; Indiana University, Bloomington, IN, United States; UC Berkeley Libraries, Berkeley, CA, United States

I knjiga Povijesni prijepori može se naći u nekoliko knjižnica kao što su: Bayerische Staatsbibliothek, München, Germany; University College London, London, United Kingdom; Indiana University, Bloomington, IN, United States.

Inače pokušavao sam da u Požegi ili Slavonskom Brodu tiskaju moju prvu knjigu. Nisam uspio, ali rečeno mi je da planiraju organizirati znanstveni skup u Požegi o Jelčiću i da ću kao njegov najbliži suradnik biti pozvan sudjelovati na njemu. I doista ovih dana je skup organiziran, ali nisam pozvan.

Neobično je to što me nisu pozvali, jer smo nedavno u HAZU predstavljali moju knjigu o akademiku Kuzmi Kovačiću i tada je u uvodnom govoru Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt rekao i slijedeće:

Znanstvenik i umjetnik

Za akademika Pečarića akademik Neidhardt je kazao da je matematičar svjetskog glasa, jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka u području teorije nejednakosti s više od 1000 znanstvenih radova iz područja matematike, u široj javnosti naročito poznat po svom publicističkom radu u sklopu kojeg je objavio više od 135 knjiga posvećenih uglavnom temama vezanima uz stvaranje i izgradnju hrvatske države.

„Rijedak je primjer da jedan akademik piše knjigu o drugom akademiku, pogotovo znanstvenik o umjetniku. Prvi predsjednik naše Akademije Franjo Rački na otvorenju Akademijine palače 1884. rekao je da se u ovom hramu rukuju znanost i umjetnost. I doista, u Hrvatskoj akademiji na djelu je sretna sinergija znanstvenika i umjetnika koja obogaćuje naš stvaralački duh i potiče našu kreativnost.

Upravo zahvaljujući toj sinergiji i komplementarnosti znanosti i umjetnosti Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti opravdava svoje ime i profilirala se kao institucija od najvišeg ugleda i povjerenja, koja radom svojih članova te znanstvenih i umjetničkih jedinica obogaćuje intelektualni i duhovni život Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Da parafraziram Franju Račkog, ovom knjigom se znanstvenik Pečarić rukuje s umjetnikom Kuzmom Kovačićem“, rekao je akademik Neidhardt.

https://narod.hr/kultura/kipar-kuzma-kovacic-zalosti-me-sto-je-oltar-domovine-izgubio-funkciju-i-sto-moje-kovanice-kuna-odlaze-u-povijest

https://bezcenzure.hr/toptema/predstavljanje-knjige-akademik-kuzma-kovacic/

Riječi Predsjednika HAZU se sigurno mogu ponoviti i kada govorimo o mojim zajedničkim knjigama s akademikom Jelčićem. Akademika Jelčića sam spomenuo u svom govoru na tom predstavljanju pa uz ovaj uvod dajem i taj govor.

Zato je prirodni nastavak prve knjige ova knjiga u kojoj sam dao dijelove iz naših zajedničkih knjiga kojima je autor bio sam Jelčić. Zapravo su dani njegovi tekstovi iz prve tri knjige jer u četvrtoj, koja je prošireno izdanje prve knjige, nije bilo novih Jelčićevih tekstova. Zanimljivo je da smo imali u planu i treće izdanje koje bi proširili s tekstovima bivšeg Predsjednika Vrhovnog Suda RH i tadašnjeg člana Ustavnog Suda RH dr. Milana Vukovića, ali to nije realizirano.

Kao prilog ovom Uvodu dajem i Jelčićev Predgovor knjige Mladena Pavkovića, koji je dan i u drugom proširenom izdanju te knjige pa je dan i moj govor na nedavnom predstavljanju te knjige kao i govor predstavljača don Anđelka Kaćunka kome je ‘moto’ predstavljanja bio upravo Jelčićev predgovor.

Na kraju su dani tekstovi o akademiku Dubravku Jelčiću Hrvoja Hitreca, Miljenka Stojica i Vjekoslava Magaša.

Josip Pečarić


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema