Podjeli

Poštovani akademiče Neidhardt, poštovani akademici, poštovane gospođe i gospodo, dragi prijatelji, radost mi je i čast da u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, krovne institucije u našem hrvatskom narodu govorim o knjizi s potpisom dvaju akademika; Josipa Pečarića i Kuzme Kovačića. Naime, akademik Josip Pečarić sabrao je, uredio, i u skladnu cjelinu koncipirao brojne tekstove akademika Kuzme Kovačića koje je kroz minula desetljeća javno govorio i pisao u mnogim i različitim prigodama. Tom, i takvom svojom živom riječju, akademik Kovačić svjedočio je, i jasno i glasno iznosio u hrvatsku javnost svoja stajališta o  važnim temama za hrvatsku umjetnost i kulturu, poglavito kiparstvo, te, isto tako, o prevažnim, a vrlo često i gorućim temama od nacionalnoga interesa hrvatskoga naroda. Na stranicama knjige čitamo kiparevu riječ u različitim pisanim oblicima i u širokom rasponu književnih vrsta, od članka i kraćeg eseja, prigodnog govora, pisama upućenih odgovornim dužnosnicima, polemičkih tekstova, a najviše je tekstova u knjizi onih u govornoj formi – intervjua u novinama i elektroničkim medijima.

Stoga se može na ovim činjenicama utemeljeno ustvrditi da je razložno govoriti o važnosti knjige i s motrišta funkcionalnih stilova od kojih je knjiga strukturirana u preglednu cjelinu sastavljenu od dva dijela. Prvom, koncipiranom od Kovačićevih tekstova u pet većih tematskih blokova:1. Uvod, 2. Razgovori, 3.Domljubni tekstovi, 4. O umjetnosti, 5. Kovačić u Pečarićevim knjigama.  I drugoga dijela knjige koju čine Pečarićevi tekstovi pod naslovom: Kovačić u Pečarićevim knjigama. Ovdje je pak riječ o tekstovima-anketama koje je Pečarić provodio u hrvatskom društvu. Zatim, o prosvjednim pismima i apelima koje je upućivao hrvatskoj kulturnoj javnosti kao i na najviše adrese hrvatskih i svjetskih institucija u formi prosvjeda oblikovanog metodom ankete koju je vodio s velikim brojem sudionika kako bi se što jasnije i glasnije čuo  vox populi. Ovim je postupkom Pečarić aktualizirao stare a važne teme, evidentno namjerno potisnute i zaboravljene koje su od golemoga značenja za revalorizaciju nacionalne povijesti te je stoga nastojao potaknuti i glasom naroda hrvatske institucije na njihovo ponovno stručno istraživanje i valoriziranje, primjerice, sudske postupke vođene u vrijeme zloglasne komunističke strahovlade. Naime, kao što je dobro znano tad su mnoge sudske presude donošene bez dovoljno istraženih činjenica, to jest, bez valjanih dokaza, primjerice, o Mili Budaku, pa je Pečarićev tekst o tom „slučaju“  dragocjen prilog u traženju istine kroz obnovljeni sudski postupak za kojega se autor zalaže i ovim objavljenim tekstom potiče proces rehabilitacije osobe, te, vrh, svega, Istine i Pravde tako nasušno potrebne hrvatskome biću stoljećima stradalom od ugroze Neistine i Nepravde.  Istim postupkom piše Pismo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Otvoreno pismo predsjednicima države, Sabora i Vlade RH, i dr.

U oba svoja dijela dvokomponentna knjiga akademika Pečarića o domoljubnoj i umjetničkoj riječi akademika Kovačića nedvojbeno je važan prilog hrvatskoj kulturi dijaloga, demokratskom i slobodoljubivim ozračju u hrvatskom društvu kojoj ovakvi glasovi zaista trebaju, štoviše,  i u još većem broju i snažnijoj rezonanci, a, napose,  iz usta hrvatskih odličnika. Stoga su ovi glasovi i više nego dobro došli jer su živi na stranicama  vrijedne knjige kao autentični humanistički glasovi za pravednijim i slobodnijim hrvatskim društvom uzvisujući demokratsku razinu i šireći obzor slobode u kontekstu zajednice naroda cijeloga svijeta na općeljudskim načelima slobode govora u svakoj sredini.U tim je glasovima i snaga hrvatskoga puka koji je u dvanaestercu pjesmom govorio svoju slobodu kroz bremenita stoljeća, kao što je i snaga toga glasa izražena akademskim diskursom počev od Marulića, popa Martinca i Gundulića, Mažuranića, Starčevića i Kvaternika, Matoša i Vidrića, braće Radić i braće Veselica, Brune Bušića, Aralice i Tuđmana i, nad svakim, i nad svime, slobodarskim stijegom slavnih hrvatskih pobjeda u Domovinskom ratu. Važnost knjige jest i u činjenici da je predstavljena hrvatskoj kulturnoj javnosti u Knjižnici HAZU srdačnim pozdravnim riječima njezina predsjednika, akademika Velimira Neidhardta, i u nazočnosti gotovo cijeloga predsjedništva, potpredsjednika akademika Frane Paraća i Glavnog tajnika akademika Daria Vretenara, drugih akademika i kulturnih djelatnika.

Svojom nazočnošću akademici su sudjelovali u predstavljanju knjige i time je uzvisili te jasno izrazili svoje stajalište o samoj knjizi kazujući tim činom hrvatskoj akademskoj zajednici i cijelom hrvatskom društvu da HAZU govori na usta oba akademika: Josipa Pečarića i Kuzme Kovačića.

Milan Bešlić

(Govor Milan Bešlića na predstavljanju knjige u Knjižnici HAZU, 9.11. 2022. u 12 sati.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema