Podjeli

Uvod-Verbalni delikt protiv slobode medija

Mediji u Hrvatskoj nisu slobodni, cenzura  je na snazi, baš kao i u  komunizmu. Žalosno je to što je Hrvatska danas punopravna članica EU-a, a nitko iz EU nije upozorio hrvatsku Vladu  da omogući slobodu medija ukidanjem ili brisanjem zakonskih odredbi po kojima se kažnjava počinitelj zbog objave ili pisanja istine.

Verbalni delikt preživio je i transformirao se, samo  promijenivši pravnu kategoriju u hrvatskom Kaznenom zakonu.  Po starom zakonu iz SFRJ, kažnjavalo se  zbog povrede ugleda državnih predstavnika,  za što bi se dobilo godinu do dvije i pol godine zatvora.  Danas se  tuži  i osuđuje  temeljem zakonskih odredbi povrede javnog reda i mira i protiv časti i ugleda (uvreda, kleveta, sramoćenje) zbog čega se  dobiva kaznu od 500-tinjak dnevnih iznosa (dnevnice) koje se naplaćuju  ovrhom nad svom imovinom  tuženika. I u tome je sva bitna  razlika između komunizma i demokracije u hrvatskom modelu…u  kojemu je krajnji cilj uništiti glas javnosti i slobodnu riječ.

Završila na robiji zbog ispričanog vica 1949.godine u FNRJ

Tada 1949.godine 22-godišnja novinarka Jenna Lebl ( 1927-2009) završila na dvije  i pol godišnjoj robiji na Golom otoku. Ta Beograđanka židovskog porijekla, preživjela je i nacistički logor, a na Golom otoku završila je nakon što je ispričala vic o Titu kojeg se tada slavilo kao božanstvo.

Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom natjecanju u cvijeću jer je uzgojila ljubičicu bijelu od 100 kila, aludirajući na pjesmu „druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela“. Budući da je prepričala vic u redakciji, po Jennu Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula spornu šalu. Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, koliko je bila zatvorena,  od travnja 1949. do kolovoza 1951.godine,  od nje su tražili da promijeni mišljenje i prizna krivnju. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara.

Nakon odslužene kazne Jenna Lebl odselila je u Izrael. Eto tako se postupalo sa Židovima u Jugoslaviji.

Kada se Jugoslavija raspala, Jenna Lebl je na nagovor Danila Kiša 1990.godine, objavila knjigu Ljubičica bijela, u kojoj je opisala strahote iz zatvora i koja je  je u Izraelu postala bestseler. Mnogi do tada nisu znali da je na Golom otoku ( Sv.Grgur) bilo i žena.

„Samo žedni znaju cijeniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplicirano iščupati stijenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice, i gdje ga trebate rastvoriti. Čupale smo temelje stijena koje su tamo bile stoljećima, mijenjale smo prirodu. Djevojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolijevale su dok su im stizale vijesti da su ih se odrekli djeca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji – pisala je Lebl.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/zbog-ovog-vica-o-titu-mlada-novinarka-zavrsila-je-na-golom-otoku-1404913 – www.vecernji.hr

Slučaj vojnika iz 1960 godine u SFRJ

U bivšoj državi,  zbog ispričane anegdote ili šale o „picajzlama“, Jovanki i Titu, nesretni vojnik, Zvonko Bišćan iz Samobora, te je 1960. godine na odsluženju vojnog roka u Ljubljani, zaradio  godinu dana i dva mjeseca zatvora.

Bišćan je, kako piše u presudi, na odsluženju vojnog roka u Ljubljani, 13. listopada 1960.  u spavaonici svoje jedinice, pred više vojnika ispričao ovu anegdotu:

„Kad je predsjednik Tito pripremao put u Burmu, a to je bilo u posebnom političkom programu  pod nazivom: ‘Titovi putevi mira’,  u strahu od toga da njegova žena Jovanka nema seksualne odnose s nekim rukovodiocima iz njegovog okruženja, potajno je Jovanki ‘uvalio’ picajzle – stidne uši. Kad se vratio s puta, pratio je, češe li se neki od rukovodioca  po jajima, ali to nije mogao primijetiti. No, primijetio je da se pokojni Moša Pijade češe po brkovima…!“

Ja sam broj 6387, Jakoslav –David Rojnica iz 1978.godine

 

Studirao je pravo i taman počeo uživati u prvim simpatijama kad ga je Udba optužila za neprijateljsku djelatnost, rušenje SFRJ i odcjepljenje Hrvatske. Osuđen je na tri godine zatvora koje je odslužio na Golom otoku!

Gotovo 40 godina nakon robijanja, napisao je knjigu “Ja sam 6387” o zatvorskim mukama.

Što je bila njegova krivnja zbog koje je dobio tri godine Golog otoka? Samo to što je dvojici prijatelja ili poznanika, koji su poslije na sudu bili svjedoci, jedanput dao nekoliko brojeva lista “Nova Hrvatska” (NH), a jednome i knjigu Ive Rojnice!

Kakva je to “slobodna i demokratska” država Jugoslavija bila kad se u njoj nije smjelo ni novine čitati, a kamoli knjige, osim one koje je režim pisao, vidi se najbolje iz presude Rojnici i grupi hrvatskih studenata koji su osuđeni na tri i pet godina zatvora.

To je tzv. verbalni delikt – pojašnjava  Rojnica “svoju krivnju” koja je uvelike obilježila cijeli njegov život ne samo u bivšoj državi, nego i u hrvatskoj državi, jer nigdje nije mogao dobiti posao, osim u Matici hrvatskoj.

Novi slučaj iz samostalne Republike Hrvatske 2021.godine

Prije dolaska premijera Andreja Plenkovića u Zadar 72-godišnji Mladen Ćustić napisao je na Facebooku jednog zadarskog portala da bi ga „trebalo dočekati pokvarenim jajima, njega i njegove poltrone“, „da nitko toliko nije ponizio Hrvate“ i nazvao ga „narcisoidnim jadnikom“. U Ćustićev stan stigla je policija i privela ga te onda podnijela prekršajnu prijavu zbog toga što je „vrijeđanjem i omalovažavanjem premijera narušio javni red i mir“. Ćustić je pušten na slobodu tek nakon što je premijer s delegacijom napustio zadarski kraj. Priveden je i jedan 49-godišnjak koji je sudjelovao u akciji Maslenica, također, kako navodi zadarska policija, zbog objave komentara „uvredljivog i omalovažavajućeg sadržaja“

U ovom slučaju „krši se javni red i mir“!?

Ovo s Ćustićem nije prvo nego već treće policijsko privođenje zbog moguće ugroze  premijera Andreja Plenkovića. Kad je u srpnju 2019. godine premijer došao na Korčulu, jedan ga je mještanin počeo pozdravljati vičući „Dobro doša ćaća! Živio ćaća!“. Policija ga je udaljila i podnijela prekršajnu prijavu.

Europski sud za ljudska prava određuje da građani smiju kritizirati vlast i izjavama koje su „uvredljive, šokantne ili uznemirujuće za državu ili bilo koji dio pučanstva“. Oni su javne osobe, izabrane na slobodnim izborima i podložne su jednako kritici kao i pohvalama. Sve je  jasno i čisto. Posve je nedopustivo da u jednoj državi Europske unije koja se izjašnjava kao demokratska,  da štiti ljudska prava, policija uhićuje bilo koga zato što je omalovažavao ili uvrijedio premijera.

Novi Zakon o elektoničkim medijima

Članak 14.

(1) Zabranjene su audio i/ili audiovizualne medijske usluge koje ugrožavaju ustavni poredak i nacionalnu sigurnost te javno potiču na počinjenje kaznenog djela terorizma iz članka 99. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 125/11., 144/12., 56/15., 61/15., 101/17., 118/18. i 126/19.).

(2) U audio i/ili audiovizualnim medijskim uslugama zabranjeno je poticati, pogodovati poticanju i širenju mržnje ili diskriminacije na osnovi rasne ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije te antisemitizma i ksenofobije, ideja fašističkih, nacističkih,

Članak 94.

(1) Na elektroničke publikacije na odgovarajući se način primjenjuju i odredbe članaka 20., 31., 32., 35., 41. i 61. ovoga Zakona.

(2) Pružatelji elektroničkih publikacija dužni su:

– sukladno članku 24. stavcima 3. do 5. ovoga Zakona poduzeti sve mjere kako bi zaštitili maloljetnike

– sukladno članku 14. ovoga Zakona poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na nasilje ili mržnju

– poduzeti sve mjere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji potiče na kaznena djela terorizma iz članka 99. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 125/11., 144/12., 56/15., 61/15., 101/17., 118/18., 126/19. i 84/21.), kaznena djela u vezi s dječjom pornografijom iz članka 163. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 125/11., 144/12., 56/15., 61/15., 101/17., 118/18., 126/19. i 84/21.) i kaznena djela koja se odnose na rasizam i ksenofobiju iz članka 125. Kaznenog zakona (»Narodne novine«, br. 125/11., 144/12., 56/15., 61/15., 101/17., 118/18., 126/19. i 84/21.)

– sukladno članku 16. ovoga Zakona poštivati autorska i srodna prava.

(3) Pružatelj elektroničke publikacije odgovoran je za cjelokupni sadržaj objavljen na elektroničkoj publikaciji, uključujući i sadržaj koji generiraju korisnici ako propusti registrirati korisnika i ako nije na jasan i lako uočljivi način upozorio korisnika na pravila komentiranja i na kršenja odredaba iz stavka 2. ovoga članka.komunističkih i drugih totalitarnih režima.

Ekskluzivno: ulaz na medijsku scenu!

Vodnjanski Infobip pokreće novi news portal!

https://istrain.hr/index.php/istrain-arhiva/27351-ekskluzivno-ulaz-na-medijsku-scenu-vodnjanski-infobip-pokrece-novi-news-portal

Službeno počeo 7.siječnja 2022.godine

Na Facebooku je otvorena stranica:

Stranica je kreirana – Istra 24

 1. studeni 2021.

 

 

Dakle novi medij,  obogatiti će i otvoriti medijski prostor u Istri koji je za 30 godišnje vladavine IDS-a bio potpuno zatvoren.

Kako sam po IDS-u bila blokirana na svim njihovim stranicama, pa i na službenoj stranici Gradonačelnik Pule Boris Miletić, ponavljam na službenoj ( pored  njegovog  osobnog profila) bila sam kao građanin grada Pule diskriminirana, jer bez obzira kome sam ja dala svoj glas,  on je bio i moj gradonačelnik.

Nakon gubitka vlasti IDS-a, nova pulska vlast deblokirala je sve medije, pa se konačno mogao osjetiti dug slobode-lakše se diše.

Novi medij Istra 24, oduševljeno je dočekan:

 • Danijel Feric preporučuje Istra 24.
 1. siječnja u 20:16 ·

Pravo istraživačko novinarstvo!

 • Danijel Damijani preporučuje Istra 24.
 1. siječnja u 21:36 ·

Ja mislim da smo tako nesto cekali godinama!!

 • Dragica Dada Pršo preporučuje Istra 24.
 1. siječnja u 12:24 ·

Napokon istraživačko i objektivno novinarstvo kakvog Istra zaslužuje! Svaka čast! Samo naprijed! 😀😍

 • Pasko Tomaš preporučuje Istra 24.
 1. siječnja ·

Izvrstan dizajn. Kvalitetne priče. Zanimljivi članci. Oduševljen. Velika i iskrena podrška. ❤

Međutim nakon nepuna 3 mjeseca ( 9.studeni 2021) šok i nevjerovanje, pita me kolegica sa FB vidim li tu stranicu, jer ona je više ne vidi, tada nakon provjere, ne vidim ni ja.

Provjeravam preko prijatelja, naravno oni je vide. Jedini mogući zaključak je da su nam blokirali pristup stranici na FB. Dakle cenzura uredništva nove medijske perjanice istraživačkog i objektivnog novinarstva u Istri i RH!?

Lorena Eufemia Romac iznenađeno reagira objavom na svom FB profilu:

„…Ali, nakon dobronamjernog komentara da se u Istri nisu dogodili samo nacisticki zlocini te da bi bilo lijepo da napisu koju rijec i o zlocinima nakon 45. (fojbama), urednistvo mi je blokiralo pristup stranici.

I ne samo meni, evo, ima nas…

Svi koji su se usudili postaviti pitanje, dati sugestiju, a kamoli proturjeciti, blokiran im je daljnji pristup stranici.

Vjerovali ili ne!“

Idemo vidjeti  uredništvo, podaci su javno objavljeni, da ne bude nedoumice:

Uredništvo:

Dražen Majić, renomirani istraživački novinar, bivši urednik na HRT-u, pretpostavka je objektivnog novinarstava.

Novinari:

Sa dugogodišnjim radom u novinarskoj struci, koji su i sami bili proganjani i cenzurirani, provode cenzuru na novom portalu!

“Svjetonazorski, politički i kulturološki različiti, okupili smo se oko ideje podizanja stupnja medijskih sloboda i daljnje demokratizacije istarskog društva, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije te promoviranje Istre stručnih i sposobnih”

Poručili su preko Radio Rojc:

http://radio.rojc.eu/drustvo/drazen-majic-novinari-su-izumiruca-vrsta/

E pa sada ih ja javno pitam:

Zar se blokadama, sasvim kulturnih i argumentiranih komentara postiže demokratizacija istarskog društva i podizanje stupnja medijskih sloboda?

Lili Benčik/hrvatskepravice


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema