Podjeli

Kako se bliži završnica kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Katru 2002., a i da se barem malo odmaknemo od svakodnevnih tema vezano uz virus, pandemiju, lockdown, cijepljenje… za Vas sam pripremio sam kratku analizu po tablica po skupinama da vidimo tko je prošao na Mundijal 2022. godine, tko  hvata zadnji vlak, a tko se već oprostio od svjetskog. Sve tablice su preuzete sa službene stranice UEFA-e, te link imate ispod, ali to je u ovome trenutku manje bitno jer u ovome slučaju na svim stranicama vezano uz nogomet one isto izgledaju pa krenimo redom…

Kao što znamo ovaj tjedan od četvrtka pa nadalje igra se završnica kvalifikacijskih skupina za odlazak na svjetsko prvenstvo u cijelome svijetu. Europa (UEFA) na isti mundijal daju 13 predstavnika i to 10 pobjednika skupina (Njemačka i Danska su već osigurale odlazak na svjetsko) te tri pobjednika doigravanja koje se igra na proljeće. U doigravanju igra 12 reprezentacija i to 10 drugoplasiranih te dvije najbolje plasirane reprezentacije koje nisu zauzele jedno od prva dva mjesta u skupini što čini ukupno 12 reprezentacija koje će podijeljene u 3 skupine sa 4 dati dodatne 3 reprezentacije. Dakle put za drugoplasirane reprezentacije možemo šaljivo okarakterizirati kao ˝Put do pakla koji je popločen dobrim namjerama˝.

Krenimo stoga redom po skupinama:

 

SKUPINA A:

U skupini A stvar je jasna, prva dva mjesta zauzeli su Portugal i Srbija, te će u zadnjem kolu u međusobnom susretu u Lisabonu odlučiti tko ide sa prvog, a tko sa drugog mjesta. Trenutno je Srbija prva, ali Portugal mora odigrati utakmicu sa Irskom, o toj utakmici ovisi hoće li Portugalu u zadnjem kolu biti potreban bod (ako odigra neriješeno ili pobjedi Irsku) ili će morati pobijediti Srbiju za prvo mjesto (ako prethodno izgubi od Irske). Premda je trenutno drugi možemo reći da je Portugal u nešto boljoj poziciji.

 

SKUPINA B: Ovdje su u igri 3 reprezentacije, ali sa time da Grčkoj igra samo teorija. Dakle da bi Grčka prošla mora dobiti na svom terenu Španjolsku, mora pobijediti Kosovo te mora čekati da Švedska pobijedi ili remizira sa Španjolskom u zadnjem kolu u Sevilli. Realniji je scenarij u kojemu su prva dva mjesta osigurali Španjolska i Švedska te u međusobnom susretu u zadnjem kolu u Sevilli odlučuju o prvome mjestu. Ukoliko Švedska pobijedi Gruziju u predzadnjem kolu za prvo mjesto će joj biti dovoljan i bod, a Španjolska će morati juriti pobjedu što će biti jako zanimljivo…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKUPINA C: Slično kao i skupina A u skupini C u igri za izravni plasman su samo Italija i Švicarska te u predzadnjem kolu igraju međusobno, ali ništa se još ne mora odlučiti.  Ukoliko Italija pobijedi u zadnjem kolu za konačnu potvrdu trebat će joj bod protiv SJ.Irske, jer Švicarskoj će unatoč porazu do kraja igrati teorija obzirom da se prvo gleda gol razlika pa međusobni susret. Ukoliko susret Italije i Švicarske u Rimu završi neodlučeno Italija je ponovno u prednosti, ali onda će se u zadnjem kolu loviti gol razlika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKUPINA D:  Ova skupina je možda i najzanimljivija od svih skupina.  Svjetski prvaci su na vodećoj poziciji i imaju meč loptu kod kuće protiv otpisanog Kazahstana. Ukoliko očekivano pobijede potvrditi će prvo mjesto neovisno ostalim rezultatima, a iza njih je prava gužva. Čak tri reprezentacije su u igri za drugo mjesto i teško je reći koja je u najboljoj poziciji.  BIH igra obje utakimice kod kuće sa izravnim konkurentima, a Finska naizgled ima najteži raspored. Zanimljiva je i situacija Ukrajine koja ima 0 poraza i čak 6 neriješenih, ali realno može ispasti. Bila bi vjerojatno prva reprezentacija u povijesti koja je ispala bez poraza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skupina E: U ovoj skupini nema iznenađenja niti prevelike napetosti. Belgija je prva i potvrditi će prvo mjesto ukoliko (očekivano) pobjedi kući Estoniju. Čak i da to ne uradi ne treba se bojati jer u posljednjem kolu dovoljan joj je bod protiv Walesa. Wales i Češka se također ne moraju brinuti. Naime iz ove skupine će najvjerojatnije u dodatne kvalifikacije proći oba, obzirom da su dva mjesta rezervirana za najbolje plasirane kroz ligu nacija koje nisu uspjeli izboriti dodane kroz skupine.

 

 

 

SKUPINA F: Ovdje je također sve poznato. Danska je osigurala izravni plasman na svjetsko kao pobjednik skupine. U dodatne kvalifikacije ide Škotska i samo ju čudo može spriječiti u tome obzirom da u zadnje dvije utakmice igra protiv nezainteresiranih protivnika Moldavije i Danske kod kuće, a za potvrdu dovoljna joj je jedna pobjeda.  Ova skupina će također dati vjerojatno drugu momčad kroz ligu nacija, a koja nije među drugoplasiranima, a to je Austrija.

 

SKUPINA G: Za razliku od prošle dvije skupine ovdje je itekako zamršena situacija. U igri su tri reprezentacije, ali vodeća Nizozemska ima jedno teško gostovanje u Crnoj Gori te u zadnjem kolu igra sa Norveškom kod kuće u izravnom dvoboju za prvo mjesto. U pozadini svoju priliku čeka i Turska, ali mora pobijediti u obje utakmice protiv otpisane Crne Gore i Gibraltara i nadati se kojemu kiksu Nizozemske i Norveške ili pobjedi jedne od ovih reprezentacija u zadnjem kolu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKUPINA H: Stigli smo i do naše grupe. Ovdje je sve poznato. Hrvatska i Rusija prošle su dalje, ali ne znamo koja ide sa koje pozicije dalje. Najvjerojatniji je scenarij da ćemo odlučivati međusobno u zadnjem kolu gdje igramo na Poljudu te da će nam biti potrebna pobjeda za izravni plasman, ali da bi do toga došlo moramo pobijediti Maltu u gostima i to bez opuštanja jer tamo smo se u nekoliko navrata mučili, a najpoznatije je 2005. kada smo odigrali 1:1. Zanimljivo Rusiju je kiks protiv Cipra 1998. koštao izravnog plasmana na svjetsko, pa možda se povijest i ponovi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKUPINA I: U ovoj skupini sve je više-manje poznato. Engleska je prva i za potvrdu prvoga mjesta potreban joj je pozitivan rezultat protiv Albanije kod kuće. Drugo mjesto drži Poljska i tako će vjerojatno ostati jer na ruku joj ide raspored gdje igra protiv Andore te kući protiv otpisane Mađarske. Albanija da bi ušla u bilo kakvu kombinaciju mora izvući pobjedu na Wembleyu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SKUPINA J: Stigli smo i do posljednje skupine. Ovdje je prvo mjesto rezervirano za Njemačku, te je ona druga reprezentacija koja se plasirala u Katar. Iza nje je naizgled poprilična gužva jer su u igri tri reprezentacije za drugo mjesto. U toj borbi šahovskim rječnikom konja prednosti ima Rumunjska jer igra protiv otpisanih Islanda (koje je možda najveće razočaranje kvalifikacija) i Lihtenštajna te ovisi sama o sebi. U sljedećem kolu  igraju Armenija i Makedonija međusobno te će porazom jedna od njih sigurno ispasti, a možda i obje ukoliko bude neriješen ishod.

Branimir Tot

Tekst je autentičan, a  izvori tablica su sa službene stranice UEFA-e

https://www.uefa.com/european-qualifiers/standings/#grp-2007928


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Sport