Podjeli

U posljednje vrijeme u okviru jugoudbaške unutarnje agresije na Hrvatsku zabilježeno je nekoliko događaja koji potvrđuju tezu o sustavnom protuhrvatskom djelovanju “duboke države”, prije svega toleriranjem četničkog djelovanja i četničkih istupa. Treba podsjetiti da je Sigurnosno-obavještajna agencija još prije četiri godine upozorila na porast velikosrpskog četničkog ekstremizma te s te političke pozicije povijesnog revizionizma. U istom izvješću ukazano je na povezivanje četničkih pokreta u okruženju sa svojim istomišljenicima u Hrvatskoj.

Na temelju te analize koja je upozoravala na djelovanje promicatelja velikosrpske politike institucije sustava koje bi trebale obavljati svoj  posao jednostavno su, ne slučajno nego namjerno zakazale, jer su se, a to se prije svega odnosi na policiju i pravosuđe, dakle DORH i sudstvo, bavile progonom izmišljenih ustaških pojava. Ne radi se samo o godinama kad je na vlasti bio sa svojim koalicijskim lijevo liberalnim partnerima SDP koji nikad nije raskrstio s ideološkim naslijeđem iz velikosrpske Jugoslavije, nego i o pretežitim razdobljima kad je na vlasti bio HDZ, kao što je sad slučaj s neprincipijelnom koalicijom. Najočigledniji primjer takvog djelovanja “duboke države” je odnos prema čelniku jednog dijela srpske nacionalne manjine Miloradu Pupovcu koji je sa svojim SDSS-om na čelu pete kolone čiji je cilj subverzivno djelovanje u Hrvatskoj što je dio plana Memoranduma2 SANU da se hrvatska država destabilizira. Ako Milorad Pupovac javno uspoređuje Hrvatsku s nacističkom NDH-a, iako je na prvim demokratskim izborima hrvatski narod odbio stranku koja je proizašla iz NDH-a, ako Milorad Pupovac tvrdi da je za njegove Srbe u Hrvatskoj glavni grad Beograd u kojemu je na vlasti četnička garnitura, te Oluju proglašava etničkim čišćenjem, onda je samo na temelju toga, da se ne nabrajaju njegovi drugi pročetnički istupi, jasno da Milorad Pupovac zagovara politiku koja se uklapa u spomenuto upozorenje SOA-e. Posebna je pak priča  Pupovčevo glasilo “Novosti” koje iz broja u broj riga jugosrpsku propagandu trudeći se iz sve sile izjednačiti sadašnju Hrvatsku s ustaškom Hrvatskom. Na sve to ne samo da institucije sustava koje bi trebale reagirati na takvu subverzivnu politiku, nego ni dnevna politika, uz rijetke pojedinačne iznimke, ne reagira na to, a da ne spominjemo da je takav Pupovčev SDSS koalicijski partner Plenkovićevom HDZ-u.

U takav kontekst treba staviti optužnicu koju je protiv novinara i dragovoljca Domovinskog rata  Marka Juriča,  voditelja nezavisnog internetskog portala “Podcast Velebit” podiglo ovih dana Općinsko odvjetništvo u Novom Zagrebu. Njemu se stavlja na teret javno poticanje na nasilje i mržnju po članku 325. Kaznenog zakona jer je u siječnju 2016. godine u emisiji “Markov trg” na Z1 televiziji pozvao Zagrepčane da pripaze kad borave na Cvjetnom trgu u blizini pravoslavne crkve jer u njoj stoluje “četnički vikar” koji bi mogao istrčati iz crkve i u najboljoj maniri klanja izvesti  svoj krvavi pir. To upozorenje Marko Jurič je uputio Zagrepčanima nakon što je u emisiji emitirana snimka na kojoj episkop Srpske pravoslavne crkve mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić pjeva na jednom skupu četničke pjesme. Tada je Hrvatska stranka prava iz Splita podnijela kaznenu prijavu protiv episkopa Porfirija Perića upravo zbog toga što je kao crkvena osoba  tim nastupom poticao na nasilje i mržnju jer je to prava kvalifikacija u hrvatskome društvu kad se radi o četništvu, bilo to iz Drugog svjetskog rata ili Domovinskog rata koji je u stvari bio srpsko-hrvatski rat. Na tu prijavu DORH nije reagirao, ali je znakovito da tada nije reagirao ni na Juričevu izjavu. Zato se postavlja logično pitanje zašto je  DORH-u kao identificiranom faktoru “duboke države” trebalo čak četiri godine da pokrene postupak protiv Marka Juriča. Ako je protiv nekoga trebalo pokrenuti postupak onda je to upravo episkop Porfirije Perić koji je izazvao takvu reakciju novinara Juriča.

Iz cijelog slučaja se može jedino zaključiti da je u Republici Hrvatskoj četništvo zaštičeno zakonom kao “lički medvjed”, jer se prelazi preko niza četničkih provokacija koje se redaju na dnevnoj bazi, počevši od istupa saborskog zastupnika Milorada Pupovca kojega premijer Andrej Plenković kao čelnika SDSS-a smatra važnim koalicijskim partnerom. Gledajući širu sliku u posljednje vrijeme nizom postupaka i događaja pojačane su aktivnosti unutarnje agresije na Hrvatsku koju se pošto poto nastoji izjednačiti s nacističkom NDH-a. U tim  aktivnostima sudjeluju i institucije sustava koje bi trebala raditi svoj posao, a kao što se vidi i iz ovog primjera one to i rade ali ne štiteći hrvatske državne i nacionalne interese nego upravo stavljajući se u službu onih snaga koje te interese dovode u pitanje. Iz aviona se vidi da je podizanje optužnice protiv Marka Juriča četiri godine nakon inkriminiranog događaja motivirano političkim razlozima a ne pravnim.

Ti politički razlozi nalaze se u činjenici što Marko Jurić vodi sada internetski portal “Podcast Velebit”, dovodeći u svoju emisiju istaknute osobe iz javnog života koje na tom portalu mogu slobodno iznositi svoja otvorena kritička gledišta o društvenoj i političkoj situaciji u Hrvatskoj. Naravno u tim emisijama bez ostatka argumentirano se kritizira Vladu premijera Plenkovića i njega osobno, pa je to bio motiv da “duboka država” stupi na scenu i djeluje po nalogu s vrha, kao što je to bio i slučaj s osmoricom članova zagrebačkog HDZ-a koji su na staljinistički način preko noći isključeni iz stranke jer su na zatvorenoj društvenoj mreži kritizirali “velikog vođu”. U pozadini svega nalaze se sustavni napadi na slobodu govora i mišljenja garantirano Ustavom. Ta sloboda je uvelike ugrožena posebice u javnim medijima koje vlast drži pod takvom kontrolom da je jedna novinarka njemačkog državnog radija, inače ljevičarka, nakon studijskog boravka na HTV-u izjavila da se stanje u toj javnoj televiziji može usporediti jedino sa Sjevernom Korejom. Takvoj Hrvatskoj po rotacijskom sustavu a ne ni po kakvim zaslugama jer se po svim pokazateljima zemlja nalazi na samom dnu Europske unije, pripalo je šestmjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije. To nažalost s ovakvom vladajućom garniturom i djelovanjem “duboke države”, posebice u korupciji, ne će donijeti više Europe u Hrvatsku. Europski birokrati zatvaraju oči pred golom istinom da Hrvatska po mnogim pokazateljima ide u krivom smjeru, budući da, spomenimo samo najvažniju činjenicu, u njoj još uvijek nije srušen “Berlinski zid” osudom komunizma kao totalitarnog sustava.

Vjekoslav Krsnik


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Pravosuđe