Podjeli

Bivši direktor Varaždinskih vijesti Ernest Fischer (76), inače poznati književnik i prvi čovjek za kulturu Grada Varaždina, zbog zlouporabe gospodarskog poslovanja, nakon šest godina suđenja, na Županijskom sudu u Varaždinu nepravomoćno je osuđen za pet kaznenih djela na kaznu zatvora od 4,5 godine. Međutim, sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora  od dvije godine i 11 mjeseci, s time da je godina dana pretvorena u bezuvjetnu kaznu, dok se godina i 11 mjeseci ne će izvršiti, ukoliko okrivljenik  u roku od tri godine ne će počiniti novo  kazneno djelo – objavljeno je na stranicama Varaždinskih vijesti (9.3.2021.), koje su također kažnjene s 15.000 kuna, koja kazna se ne će izvršiti ako u roku od dvije godine po pravomoćnosti presude ne počine novo kazneno djelo. Istovremeno je bivši voditelj marketinga ovog lista Davor Mašić osuđen na uvjetnu kaznu  od godine dana.

Na štetu Varaždinskih vijesti Fischer je pribavio imovinsku korist od 760.000 kuna dok je oštetio proračun za 170.000.

Tereti ga se da je među ostalim kao direktor naložio da mu se svakog tjedna isplaćuje 1.200 kuna, a njegovu sinu Sveboru Fischeru, koji je također bio zaposlenik Varaždinskih vijesti po 600 kuna, od 2009. do sredine rujna 2010. Gotovo sve je pravdao službenim putovanjima kojih navodno nije bilo. Tvrtka mu je plaćala i privatne boravke na zimovanju i ljetovanju, ali i druga slična putovanja. Gdje je god mogao naredio je da se izbjegne plaćanje poreza na dohodak i prireza. Prema optužnici čak je i svoju obiteljsku kuću dao urediti na račun firme itd. i tako redom. Varaždinskim vijestima, kao dugogodišnji direktor, mora vratiti 767.739 kuna, s time da je 548.822 dužan isplatiti Fischer, a ostatak Fischer i Mašić solidarno, ukoliko presuda postane pravomoćna.

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu najavilo je žalbu na presudu, jer je smatra – preblagom.

Inače, Ernest Fischer, koji je i dugogodišnji predsjednik Ogranka Matice hrvatske i član Društva hrvatskih književnika (DHK) tijekom zadnjih godina dobio je sve moguće nagrade i priznanja za svoj književni rad, a Grad Varaždin, prije svih, bogato je financirao objavljivanje njegovih zbirki pjesama.

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Pravosuđe