Podjeli

Mnoge je iznenadila vijest da se i hrvatski umirovljeni general Ivan Tolj natječe za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru. Odabrao je nezavisnu listu, u  11-tuj  izbornoj jedinico, za dijasporu, u kojoj mogu glasovati samo oni koji ne žive u Republici Hrvatskoj.

 • Evo, i vi ste gospodine Pavkoviću relativno često upozoravali – zašto na izbornim listama nema i hrvatskih branitelja, odnosno ima ih relativno jako malo. E, sad su se prijavili i neki ratni zapovjednici i traže svoj glas i u Hercegovini, gdje smo i tijekom velikosrpske agresije bili zajedno -Hrvatska vojska i HVO, gdje smo zajedno branili BiH, Bosansku Posavinu, ali i Hrvatsku. Svatko od nas možebitno ima svoje ciljeve i zadaće. Mene je u prvom redu ponukalo da i na ovaj način prije svega skrenem pozornost na marginaliziranje i prešućivanje hrvatskih branitelja i stradalnika, a poglavito ljudi koji su dali svoje živote. Oni su bili prvi kad je trebalo, dok su danas na dnu i samo rijetki ih spominju. Hrvatski branitelji trebaju imati mjesto koje zaslužuju. Odlučio sam se boriti za njih, pa bih svima preporučio da na listama više glasaju za imena i prezimena nego za stranke. Ako prođem na ovim izborima-prođem, a ako ne voda će i dalje teći ispod mosta – rekao je general Tolj te dodao: Jadno je i žalosno što na svim izborima najbolje prolazi Pupovac, koji se neprestano bori protiv Hrvatske i Hrvata. Gdje je bio u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, gdje su bila njegova braća? Ovaj čovjek predstavlja tek manji dio Srba u Hrvatskoj, a predstavlja se kao aga. Njegova stranka ima jednako zastupnika kao pet milijuna Hrvata. Je li to normalno? I to je bio pokretač da i ja budem dio ovih izbora, jer se borim i borit ću se i za hrvatske iseljenike, koji se nažalost ne vraćaju u svoju Domovinu, čak ni da budu ovdje pokopani. To se mora i treba promijeniti, baš kao i zaustaviti veliki broj Hrvata koji odlaze „trbuhom za kruhom“, vjerujući da će im negdje drugdje biti bolje.

Tolj je potom još rekao da je spreman snositi i konkretne posljedice, ako kojim slučajem bi se dogodilo da poput nekih drugih nakon izbora prevari birače.

 • Za mene su hrvatski branitelji svetinja, baš kao što je i utemeljitelj RH dr. Franjo Tuđman, s kojim sam tijekom rata odlično surađivao i koji je znao reći da nam nitko nije i neće krojiti sudbinu. Stoga, prije svega, pozivam one koji su bili prvi kad je trebalo da izađu na izbore i da daju svoj glas također onima koji su bili među prvima kad je trebalo, jer u protivnom bojim se da će, poglavito nakon ovih izbora, oni koji su još ostali živi, a stvarali su hrvatsku državu, uistinu završiti u ropotarnici – kazao je Tolj.

Mladen Pavković


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori