Podjeli

Srbi u Hrvatskoj imaju sva prava, a Hrvati u Srbiji nikakva.

O tome je u tv emisiji Nedjeljom u dva (18. 4. 2021.) govorio i predstavnik vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Ne znamo je li tu emisiju gledao i slušao notorni Milorad Pupovac, kojem se uz ostalo dozvoljava da i usred Zagreba, na račun hrvatskih poreznih obveznika, svaki tjedan objavljuje i politički  bilten „Novosti“ u kojem neprestano traži i zahtjeva sve veća prava manjinske skupine, a nema broja te publikacije a da se ne “pljuje i bljuje“ po svemu što hrvatski diše.

Na te i druge provokacije hrvatska državna vlast šuti.

A kad Žigmanov kaže da u Vojvodini i Srbiji Hrvati nemaju nikakva prava, da ih nema čak ni u tijelima političke vlasti te da ih srbijanski predsjednik uopće „ne doživljava“ iz Hrvatske nema baš nikakvog odgovora.

Što po tom pitanju radi hrvatski veleposlanik (Hido Biščević) u Beograd? Ništa!

Neki u šali kažu da „spava zimski san“ ili da „igra kolo“ sa svojim domaćinima!

Hrvati u Vojvodini i Srbiji neprestano su šikanirani (sjetimo se samo provokacija ratnog zločinca Vojislava Šešelja). Isto ili slično (još i gore) neprestano čitamo i slušamo kako prolaze Hrvati u Bosanskoj Posavini, odnosno Republici Srpskoj.

Žigmanov je istaknuo da im se, bez sankcija, prijeti i oružjem, da im se govori daće ih „pobiti kao stoku“.

Kad u Hrvatskoj, a poglavito u Vukovaru netko na nekoj zgradi  napiše neki grafit  protiv Srba, Pupovac i njegovo društvo odmah sazivaju konferencije za novinare, objavljuju biltene i slično i pričaju priče o ugroženosti Srba te o tomo kako se  u našoj državi budi nacizam i fašizam, kako se „vraća“ Jasenovac“ i tome slično.

Pupovac jedino nije došao u Pakrac kad je jedan Srbin, krajem siječnja ove godine, bacio bombu na tri radnika HEP-a, jer su mu došli isključiti struju. Taj događaj se „zataškao“, kao i niz drugih političkih i inih incidenata u kojima su sudjelovali ili sudjeluju ljudi srpske narodnosti.

Kad je u pitanju etnički motivirano nasilje ili govor mrže prema Hrvatima u Republici Srbiji ništa se ne događa. Svi šute. Dokle?

Srbija ne želi surađivati ni po pitanju nestalih u vrijeme hrvatskog Domovinskog rata, ne želi platiti ni ratnu odštetu (pravnici kažu kako je to „komplicirano“ pitanje“), ne žele vratiti sve što su opljačkali u vrijeme agresije, ne žele čak ni priznati da su tenkovima iz Beograda, Novog Sada i Ništa ubijali nevine Hrvate u Vukovaru i drugdje.

A hrvatska diplomacija i o tome šuti.

Još malo pa će i djeca u školi učiti „kako su se slabi i nezaštićeni  Srbi branili od nasrtaja Hrvata, koji su im željeli uzeti njihovu zemlju usred Hrvatske!“.

A što je sa Hrvatima u Srbiji i Republici Srpskoj?

Kad je recimo HRT objavio reportažu o Hrvatima koji su „tamo daleko“ uistinu „građani drugog reda“, ili kad su izravno pitali Vučića – zašto nema ni jednog Hrvata u njihovim najvišim državnim institucijama (kao Pupovca, Miloševića i sličnih u Hrvatskoj), ili pak kad će Hrvati u Srbiji moći objavljivati i neki svoj tjednik (usred Beograda) poput Pupovčevih „Novosti“ i hoće li takve novine financirati Vlada RS?

O tome se nažalost ne govori i ne piše.

Namjerno se preokreću stvari, pa ispada da je ratni pozdrav HOS-ovaca najvažnije pitanje odnosa između Hrvata i Srba!

Da pukneš od smijeha!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.