Podjeli

Uoči Svjetskog dana oceana upriličeno je svečano otvorenje novih klupskih prostorija  Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade na splitskom Žnjanu. Nazočne je prigodnim govorom pozdravio gradonačelnik grada Splita Andro Krstulović Opara. Hrvatsku himnu je pjevao operni prvak Ratomir Kliškić, otac poginulog splitskog heroja Gorana Kliškića.

„Veterani 4. brigade već su se puno puta pokazali kao izniman čimbenik ne samo u društvenim, socijalnim i humanitarnim aktivnostima našega grada, nego su uistinu dio identiteta koji živi, koji se svakodnevno potvrđuje“ rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara.

Naše aktivnosti su vezane za najnoviji EU-projekt u kojem smo partneri zajedno s Udrugom veterana 4. gardijske brigade. Projekt se zove „Ja sam pauk, odlučan, ponosan, aktivan, uključen“. Tako i mi želimo pokazati kroz terapijska ronjenja jednu psihološku učinkovitost na opće zdravstveno stanje ljudi, rekao je Ćiro Ugrin, predsjednik Ronilačkog kluba veterana 4.GBR.

Aljoša Barbarić, član Ronilačkog kluba veterana 4. gardijske brigade izrazio je dobrobit ronjenja za veterane. Članica kluba dr.sc. Ljiljana Zmijanović istaknula je kako je Svjetski dan oceana je prilika za podizanje globalne svijesti o izazovima s kojima se međunarodna zajednica suočava u vezi s oceanima. Naglašena je važnost u postizanju ciljeva održivog razvoja, očuvanja, održivog korištenja mora i zaštite morskih ekosustava.

„Zajedno možemo zaštititi svoj dom“ ovogodišnja je tema Svjetskog dana oceana.

Koncept ‘Svjetskog dana oceana’ prvi je put predložen 1992. godine na samitu u Rio de Janeiru kao način da se proslavi zajednički ocean našega svijeta i naša osobna povezanost s morem, kao i da se podigne svijest o ključnoj ulozi koju oceani igraju u našim životima i načinima očuvanja. Pluća našeg planeta, koji osiguravaju najveći dio kisika koji udišemo, oceani su također glavni izvor hrane i lijekova i kritični dio biosfere.

Na sam dan zaštite oceana, 8.lipnja održana je radionica kojom se ukazalo na značaj prilagodbe klimatskim promjenama u zaštiti i očuvanju mora. Ronjenje je bilo posvećeno praćenju stanja jadranske periske, što se kontinuirano prati. Nije uočen niti jedna živa jedinka.

Događanje je prijavljeno i vidljivo na službenoj globalnoj bazi World ocean day 2020.

https://worldoceansday.org/events/?category=all&country=all&online=false&startDate=all&endDate=all

Svjetski fond za prirodu (WWF)  je na Svjetski dan oceana, 8. lipnja, pozvao vlade sredozemnih zemalja na zajedničku “Plavu strategiju oporavka“, jer je more ključni zajednički resurs pa je nužno da se vlade usredotoče na njegovu zaštitu i oporavak.

Za ostvarivanje “Plavog oporavka”, ističe WWF, treba zadovoljiti dva uvjeta – stvoriti uvjete za oporavak mora i redizajnirati ekonomski sustav.

autorica : dr.Ljiljana Zmijanović

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo