Podjeli

Mnogima je ovih dana ispod radara prošla vijest da se predloženim izmjenama u Zakonu o sjemenu iz uporabe praktično želi eliminirati domaće sjeme a time i okusi na koji smo navikli.

Kako je Hrvatska već odavno na samom EU i šire vrhu po korupciji ne treba isključiti ni mogućnost da je neki „mudrac“ iz ministarstva poljoprivrede bio možda malo „stimuliran“ od neke zainteresirane strane kojoj bi bilo i te kako drago, uz to i veoma korisno, da se u Hrvatskoj koristi isključivo certificirano sjeme čime bi se Hrvatska dovela u ovisnost o uvoznom sjemenu a time praktično izgubila i svaku mogućnost da u nekim hipotetskim okolnostima proizvodi hranu za vlastite potrebe.

Možete li zamisliti što bi za građane Hrvatske značilo da u nekom trenutku dobavljač nekog sjemena važnog za prehranu populacije (pšenica, kukuruz, soja, krumpir….. itd.) uskrati isto iz nekih razloga, a njih u ovom do srži pokvarenom svijetu i bešćutnoj borbi za prevlast i pokoravanje drugih može biti bezbroj, baš kao što ih je bilo i početkom 90-ih kada su gotovo svi naši današnji veliki „prijatelji“ gledali orgijanje do zuba naoružanog neprijatelja nad našim narodom, a nama na sve moguće načine uskraćivali dobavu istog samo kao bi se obranili.

 

Nije li potpuni apsurd stimuliranje ljudi raznim poticajima da ostanu na selu i proizvode hranu sa jedne strane a onda pokušati uvesti ovakav Zakon o sjemenu, a taj Zakon je u stvari moguće i uvođenje GMO sjemena na mala vrata uz istovremenu eliminaciju domaćeg sjemenja nešto što može pasti na pamet samo onome tko Hrvatskoj ne želi ništa dobroga, dakle neprijatelju koji nas na jedan veoma perfidan način i uz pomoć domaćih izdajnika odnosno pete kolone želi dovesti u poziciju potpune ovisnosti o „drugima“.

Obrazloženje kako se izmjena Zakona o sjemenu ne odnosi na sjeme odnosno proizvode iz istog namijenjenog isključivo za osobnu uporabu je toliko glupo i protivno logici da je teško i opisati riječima. Činjenica je naime da svaki proizvođač hrane, uključujući i one koji hranu proizvode za vlastite potrebe svoj višak, pa koliki god on bio, nastoji plasirati na tržište što samo po sebi prethodnom obrazloženju daje pravi smisao potpune gluposti i na najbolji način razotkriva nečasne namjere predlagatelja.

Predlagatelj novog Zakona o sjemenu očito ignorira i činjenicu da pravo na korištenje vlastitog sjemena proizvođačima jamči UN-ova Deklaracija o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima, Deklaraciju koju je dakle obvezna poštivati i Hrvatska. Usprkos činjenici da EU direktiva regulira područje sjemena isključivo na komercijalnu proizvodnju istog u našem se Zakonu pokušava to primijeniti i na „sjeme sa obiteljskog gospodarstva“ koje se u navedenoj direktivi definira sjemenom za vlastite potrebe, a time spriječiti i proizvodnju hrane koja bi bila namijenjena tržištu.

Ne treba se dakle čuditi ako se traktori nakon dugo vremena opet pojave na prometnicama….

 

U Zagrebu, 13.12.2020.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo