Podjeli

Teško možemo naći netkoga tko na takav način proslavlja svoj 66. rođendan. Primljen mu je zajednički znanstveni rad s kolegom dr. sc. Nikolom Banićem u izvrsnom međunarodnom časopisu o metodi TVOR. Član je njemu samo još u nizu znanstvenih radova, ali je od velike važnosti za hrvatsku državu jer je tom metodom dokazano nešto što svi znaju, ali zbog sluganskog karaktera hrvatskih političara ne smije se to i pokazati. Naime radi se o popisu žrtava Jasenovca kojim se koristi u dokazivanju navodne genocidnosti hrvatskog naroda, a zapravo o prikrivanju stvarnih zločinaca i njihovih zločina i u 2. Svjetskom ratu i u Domovinskom ratu. Jučer, uoči njegovog rošđendana o tome su on i kolega Banić govorili na Podcastu Velebit:

https://www.youtube.com/watch?v=j2d7IY_a4W4

O tome su objavljeni i tekstovi u najnovijem broju Hrvatskog tjednika.

Zapravo, nisam siguran da će oni koji imaju vlast u svojim rukama biti sretni zbog ovoga. I do sada je profesor Elezović imao niz sličnih „zahvalnosti“ od vldajućih svih boja. Neven nije samo doprinjeo kao član moje znanstvene grupe, koja bez njega sigurno ne bi postala tako značajna u svjetskoj matematici, već je omogućio da u njegovoj izdavačkoj kući specializiranoj za matematičke i tehničke knjige tiskam i svoje publicističke knjige.

Predstavljanje knjige „Je li političarima kriva matematika“

S drge strane mi s kojima je surađivao u znanstvenom radu malo smo mu se odužili prije šest godina s međunarodnom konferencijom i u njegovu čast:

Conference Mathematical Inequalities and Applications 2015 Mostar, Dedicated to the 60th birthdays of Professors Neven Elezović, Marko Matić and Ivan Perič, November 11-15, 2015

Zapravo neobično je što smo mu se odužili i mi i Sveučilište u Mostaru, a ne I Zagrebačko sveučilište. Iz RH imali smo samo problema i oko te konferencije. Kako nisam mogao završiti knjigu o njemu povodom ove obljetnice rođena, o tim i drugim problemima moći će te vidjeti kada bude gotova ta knjiga, Zato ću ovaj tekst završiti njegovim životopisom s te konferencije koji je dala u svom Uvodnom predavanje na Konferenciji prof. dr. sc. Sanja Varošanec;

 

Introductory lecture

Životopis

 

 

Neven Elezović je rođen 10. veljače 1955. u Zadru. Osnovnu školu pohađao je u Šibeniku i Splitu. Gimnaziju je završio 1973. u Splitu. Studij matematike završio je u tri godine, diplomiravši u siječnju 1977. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu s radom  Dvoetapno stohastičko programiranje. Nakon diplomiranja radio je kratko kao nastavnik na Matematičkoj gimnaziji u Zagrebu a od rujna 1977. zaposlen je u Zavodu za primijenjenu matematiku Elektrotehničkog fakulteta u Zagrebu, odnosno današnjem Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Radi najprije na mjestu asistenta. 1986. god. izabran je za docenta, 1991. god.  u zvanje izvanrednog profesora, 1998. u zvanje redovitog profesora te 2003 u trajno zvanje redovitog profesora.

         Govori engleski a služi se francuskim jezikom. Oženjen je i ima dvoje djece.

         Poslijediplomski studij iz matematike na Sveučilištu u Zagrebu upisao je 1977, a 1981. stekao naziv magistra obranivši magistarski rad  Cilindrične mjere. Doktorirao je 1985. obranivši doktorsku disertaciju s naslovom Cilindrične mjere na tenzorskim produktima Banachovih prostora i slučajni linearni operatori.

         Područje znanstvenog rada Nevena Elezovića je teorija mjere, teorija vjerojatnosti, funkcionalna analiza, teorija operatora, klasična analiza, specijalne funkcije. Dosad je objavio 60 znanstvenih radova u međunarodnim časopisima.

         Bio je voditelj znanstvenog projekta Vjerojatnosne mjere na beskonačnodimenzional-nim prostorima i primjene, bilateralnog projekta Fractional calculus,  higher transcedential functions and applications te projekta Ocjene integrala, suma i integralnih transformacija.

        Član je Seminara za nejednakosti. Suosnivač je Seminara za klasičnu analizu.

         Objavio je značajan broj visokoškolskih i srednjoškolskih udžbenika i priručnika iz matematike (preko 50 naslova) te stručnih radova (preko 20 radova).

         Pokretač je i glavni urednik u časopisu Journal of Classical Analysis (od 2012).  Suosnivač je i tehnički urednik pet međunarodnih časopisa,  Mathematical Inequalities and Applications (od 1998), Operators and Matrices, Journal of Mathematical Inequalities (od 2007), Differential Equations and Applications (od 2009), Fractional Differential Calculus (od 2011).

         Pokretač je i urednik u metodičkom časopisu Matematika i škola.

         Osnivač je i glavni urednik u nakladničkom poduzeću Element koje je u 25 godina objavilo više od 500 naslova, većinom u području matematike.      

         Uveo je ili redefinirao sadržaj mnogih kolegija na FERu, poput predmeta Linearna algebra, Stohastički procesi, Kompleksna analiza, Vjerojatnost i statistika, Diskontna matematika 1 i 2. Napisao je osam udžbenika za student FERa.

         Držao je predavanja iz deset različitih kolegija na dodiplomskom studiju na FER-u. Predavao je devet kolegija na poslijediplomskim i doktorskim studijima PMF-a i FER-a.

         Održao je preko trideset predavanja na kongresima i seminarima za nastavnike srednjih škola.

         Vodio je dva magistarska i četiri doktorska rada.

        Bio je predstojnik Zavoda za primijenjenu matematiku  FER-a u četiri mandata, 1990.-1992., 1992.-1994., 1996.-1998. i 1998.-2000.

Bio je predsjedni  povjerenstva za upis studenata na FER. Član je Matičnog odbora za matematiku od 1995 do 2003. te ponovo od 2013 god. Član je državnog povjerenstva za natjecanja iz matematike od 1982 god, predsjednik tog povjerenstva u dva mandata.

Hobi: filatelija, numizmatika i bridž. Posjeduje najveću filatelističku zbirku hrvatske filatelije u razdoblju od 1914 do 1945 god. Odličan igrač bridža, tajnik Hrvatskog bridž saveza u dva mandata. Sudjelovao je pet godina u kvizu Brojke i slova na državnoj televiziji.

 

Akademik Josip Pečarić

Na Stepinčevo 2021.

P.S. Film o našem svetcu Alojziju Stepincu možete vidjeti na: https://youtu.be/btzq3pKlQVI


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo