Podjeli

Pozivamo sve umirovljeničke stranke i udruge da se bez oklijevanja jasno izjasne po pitanju imenovanja Martine Dalić za predsjednicu uprave Podravke jer će o tom imenovanju ovisiti  budućnost jedne veoma uspješne i velike tvrtke sa dugogodišnjom tradicijom koja je od posebne važnosti za gospodarstvo Hrvatske. BUZ-u je neprihvatljivo da novcem iz II mirovinskog stupa kojima raspolažu odnosno upravljaju OMF-ovi, a koji je uložen u Podravku, upravlja i vodi političkim diktatima, a ne voljom odnosno izborom uplatitelja odnosno osiguranika i umirovljenika, osoba u koju nemamo povjerenje da će taj posao odraditi u našem interesu.
Bez obzira što politika na nacionalnoj razini želi postići ne smije se smetnuti sa uma da su Podravku gradili i izgradili ovakvu kakva danas postoji prije svih građani Koprivnice odnosno cijele Podravine, a ne predstavnici bilo koje stranke ili Vlade. Ako znamo da mirovinski fondovi u Podravci imaju većinskih cca 52% dionica, i uzmemo u obzir poznatu ulogu Martine Dalić u spomenutom „spašavanju“ Agrokora, posebno njenu ulogu u Aferi „Borg“, onda je to za sadašnje i buduće umirovljenike i više no dovoljno da se usprotivimo njenom imenovanju za predsjednicu uprave. Podravka nije nikakav plijen koji se nakon izbornepobjede dijeli političkim poslušnicima već nešto od iznimne vrijednosti i važnosti za cijelu Hrvatsku. Podravkom trebaju upravljati oni koji su je stvarali i oni koji se u istoj već dokazali svojim sposobnostima, a ne netko koga će se političkim diktatom oktroirati da provodi njihove interese.
Ovime javno pitamo predsjednika Vlade i HDZ-a da nam odgovori na pitanje znači li povratak Martine Dalić na veliku scenu i nagovještaj skorašnjeg povratka cijelog niza “otpisanih uglednika“, ne samo iz redova HDZ-a, koji su u prethodnom periodu zbog cijele hrpe, blago je kazati afera, morali odstupiti sa svojih funkcija. Poznato je naime da u kaznenom Zakonu stoji odredba po kojoj nakon proteka nekog vremena od „izdržane“ kazne za neko kriminalno djelo nastupa rehabilitacija osobe. To znači da takvoj osobi nakon nastupanja rehabilitacije više nitko nema pravo spominjati „kazneno djelo“ radi kojeg je npr. netko koju godinu ili mjesec čamio u nekoj kaznionici, možda po kazni negdje gulio krumpir, ili što je već bilo presuđeno.
Netko je izgleda zaboravio da kaznena odgovornosti nije isto što i moralna odnosno politička odgovornost. Za onu prvu je nadležan isključivo sud, no za ovu drugu odnosno političku su nadležni svi građani, i oni su ti koji izriču i izvršavaju kaznu prema svima u politici kojima je moral nepoznanica. Po svemu do sada viđenom u posljednjih 30 godina građani odnosno birači su iz nekih samo njima poznatih razloga bili više no milosrdni prema „uglednim“ nositeljima neviđenog nemorala, korupcije, pa i samog kriminala. U normalnoj i pravo uređenoj zemlji ljudi umočeni u bilo kakvu koruptivnu ili nedoličnu radnju za političara ne bi mogli ni biti ni blizu a kamo li obnašati neku javnu odnosno političku funkciju.
Ako se Hrvatska želi priključiti naprednim demokracijama onda će se morati i ponašati sukladno nekim moralnim normama koje vrijede u svim pravno i demokratski uređenim državama po kojima nikome tko se ogriješio po pitanju prihvaćenih moralnih normi ne smije biti mjesta među časnim ljudima kojih je, upravo radi takvih. u politici na žalost svaki dan sve manje.

U Zagrebu, 06.02.2021.

Predsjednik BUZ
Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo